Меркел се притесни: Засилва се антисемитизмът

Присъства на честване на годишнина от Кристалната нощ
109
Меркел се притесни: Засилва се антисемитизмът
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че в Германия се засилва антисемитизмът и отново заяви, че трябва да се предприемат решителни действия срещу расизма, ксенофобията и социалното изключване. Това стана на церемония, организира днес по повод 80-годишнината от Кристалната нощ, предаде ДПА.

"В Германия отново има процъфтяващ еврейски живот", каза Меркел на церемонията в най-голямата синагога в Берлин. "Но същевременно сме свидетели на тревожен антисемитизъм, който заплашва еврейския живот в нашата страна и други места по света, които се смятаха за сигурни", заяви тя.

"За жалост, почти свикнахме с факта, че всяка еврейска институция трябва да бъде охранявана или специално пазена от полицията", каза Меркел. "Но ние изпитваме страх от нападенията срещу хора с еврейски шапчици и сме шокирани от нападението през август срещу еврейския ресторант в Кемниц, извършено с десни подбуди", заяви тя.

Подобни криминални деяния на антисемитска основа навяват "лоши спомени за началото на преследванията срещу евреите през 30-те години", каза канцлерът.

В синагогата присъства и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. По-рано в реч в Бундестага той каза, че катастрофите през двете световни войни и Холокоста, са неделима част от германската идентичност.

Френският премиер Едуар Филип също изрази сериозно безпокойство от факта, че инцидентите, свързани с антисемитизъм в страната, са нараснали тази година с 69 процента, предаде ДПА.

"Всяка атака срещу някой от нашите граждани заради това, че е евреин, отново отеква като звук от чупене на стъкла", заяви Филип по повод 80-ата годишнина от Кристалната нощ. Френското правителство е твърдо решено "да не остава безразлично" към антисемитизма, написа Филип в пост във Фейсбук.

В министерството на образованието ще бъде създаден нов екип, който да реагира на проявите на антисемитизъм в училищата, каза премиерът. Правителството възнамерява също да прокара законодателство, което да гарантира, че езикът на омразата ще бъде бързо премахван от уебсайтове и социални медии.

Коментарите на премиера бяха направени, след като в последните седмици бе съобщено за няколко случая на антисемитски графити във френски университети. Две убийства на възрастни еврейки в Париж, извършени тази и миналата година, се разследват като престъпления от омраза.


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
17
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Тия на снимката защо си слагат чинийката на главата, като си изпият кафето?
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато държави като България и Дания извършваха чудо по време на ВСВ, предците на Меркел захранваха пещите със семити. Сега Меркел се прави на първа филантропка, а подчинените на Меркел медии като дойче веле се опитват да ни изкарат нацисти задето не сме пускали през границата си от ония другите нелегални семити с брадите и ножовете. Смешни са немците с напъните си.
3
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно си баба знае, едно си баба бае. Ако Хитлер е рушителят на Европа, то Меркел е нейният палач.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката е доказателството, затвърждаващо подозренията ни.
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахахахах. Ко? Не! Докога един етнос ще се смята за нещо повече от всички останали? Престъпления стават хиляди всеки ден - срещу всякакви хора. Обаче ако стане срещу тези - вой до небесата и развяване на призраци! И разказване на митове!