Рим в разруха: Запуснати улици, боклук навсякъде, луд трафик

Кметът Вирджиния Раджи е изправена пред двойно изпитание
9 ное 2018 21:50, Елка Василева
70
Рим в разруха: Запуснати улици, боклук навсякъде, луд трафик
Снимка: архив, Reuters

Преди две години популисткото Движение "Пет звезди" обеща да отърве италианската столица от корупцията и лошото администриране. Нещата сега едва ли изглеждат по-добре, но дали вината е на кмета Вирджиния Раджи? Едно предстоящо съдебно решение и един референдум може да решат съдбата й, пише ДПА..

След упадъка на Римската империя градът никога не е бил образец за добро управление. Но през последните години италианската столица според мнозина нейни жители е изпаднала в пълен хаос. Средният римлянин "вижда запуснати улици, боклук навсякъде, луд трафик, вечно непристигащи автобуси, градини и паркове в занемара", пише в поместен наскоро пост във влиятелния граждански блог "Roma fa schifo" (Рим е гаден).

Само през последните няколко месеца двайсетина градски автобуса бяха унищожени от пожари, дървета се стоварваха върху коли и сгради по време на бурите, ескалатор в метрото пропадна и нарани над 20 човека, а по улиците в жилищните квартали зейнаха кратери с дълбочина един метър.

Освен това градът стана ловно поле за дивите животни, привлечени от несъбрания боклук. Сред тях са гигантските чайки, които обичат да отмъкват сандвичите на туристите, и диви прасета, виждани да бродят нощем по улиците.

И всичко това става пред очите на кмета Вирджиния Раджи от антисистемното Движение "Пет звезди". Избрана с голямо мнозинство през 2015 г. с платформа за "чиста политика" след големи корупционни скандали, дискредитирали политиците от преди управлявалите партии, самата Раджи след това бе замесена в подобен скандал по дело за предполагаема шуробаджанащина.

В събота съдът трябва да реши дали Раджи е излъгала в показанията си, че нейният бивш началник на персонала Рафаеле Мара не е повлиял върху решението й да назначи брат му Ренато на висок пост в градския съвет. Ако бъде призната за виновна, Раджи ще трябва да подаде оставка, най-малкото по силата на етичния кодекс на Движение "Пет звезди".

Но има предположения, че Раджи може да реши да упорства, за да избегне предсрочни избори, в които нейната партия вероятно ще претърпи поражение. На 2 ноември Раджи каза по тв канал "La7", че е "много спокойна" относно предстоящата присъда; тя съобщи, че "много" римляни й казват да продължи и изключи възможността за предсрочни избори. "Междувременно продължаваме да работим", каза тя.

Не всички са въодушевени от перспективите.

"Смятаме, че кметът просто не става и нейната администрация се доказа като напълно некомпетентна", казва пред ДПА Франческа Барцини, една от организаторките на "Roma dice Basta" (Рим казва стига) - възникнал наскоро протестен формат, привлякъл няколко хиляди души.

На 27 октомври хора се събраха пред кметството на изградения по проект на Микеланджело площад "Кампидолио" и издигаха транспаранти с лозунги като "Великото сметище" - намек за заглавието на филма "Великата красота", носител на "Оскар" за 2014 година. Раджи заклейми протестиращите като самозабравили се левичари или "псевдо интелектуалци, които никога в живота си не са се качвали в автобус" и каза, че е прекарала последните две години "давайки всичко от себе си, ден и нощ, за да опита да оправи един опустошен град".

Тя е изправена пред още по-трудни задачи.

Само като пример - потребителското сдружение "Кодаконс" установи през юни, че по улиците на Рим има 60 хиляди дупки и че градската компания за обществен транспорт ATAC е в процедура за фалит, след като е натрупала дългове за близо 1,3 милиарда евро. В неделя, ден след като бъде произнесена присъдата срещу Раджи, римляните са призовани да гласуват в референдум, който също може да бъде заплаха за кмета. Става въпрос за либерализацията за превозите с автобус и метро за сметка на монопола на ATAC. Кметът е против референдума, защото иска да остави обществените услуги в публични ръце, а поддръжниците на референдума твърдят, че външни играчи може да съумеят да подобрят ужасните услуги на ATAC.

Очаква се референдумът да се провали поради слабо участие, но въпреки това натискът върху Раджи няма да спадне.

Наскоро тя бе атакувана от вътрешния министър и крайнодесен лидер Матео Салвини, чиято партия "Лига" оглавява националното правителство в коалиция с "Пет звезди". Той се хвана за станалото наскоро изнасилване и убийство на младо момиче в центъра на Рим, за да осъди "черните дупки" в сигурността на града. Ходът му беше възприет като кампания срещу действащия кмет. Преди две седмици министърът на държавната администрация Джулия Бонджорно, съюзничка на Салвини, каза пред вестник "Стампа": "Не обвинявам никого [за проблемите в реда и законността в Рим], но казвам, че този, който служи като кмет, е обективно отговорен за положението".

Спечелването на римското кметство ще укрепи позициите на Салвини на най-популярен политик в Италия. Но според блогъра от "Рим е гаден" Масимилиано Тонели една поредна промяна в ръководството няма да излекува Вечния град. Необходима е, твърди той, промяна в манталитета на обикновените римляни.

Той ги дамгосва като "невежа" тълпа, която негодува срещу проблемите на своя град, но се противопоставя на решенията за решаването им. Например всеки се оплаква от несъбрания боклук, но е против изграждането на нови инсталации за обработка на отпадъци. Според Тонели такъв подход "блокира всеки прогрес, голям или малък".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: римВирджиния Раджи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Париж и Рим са номер едно
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59глупост
57
1
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
"Само Париж е достоен за Рим, само Рим е достоен за Париж"Paris, c'est magnifique!
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
57, ходил съм, да. А ти ходил ли си да видиш най-голямата джамия в Европа около която се събирят по 100 000 молещи се? Намира се в столицата с най-голямото мюсюлманско население в Европа - Москва.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО Vive la France!А да си чувал нещо за черния пояс на Париж.А ходил ли си в 12 - ти арондисман.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО ЗНАЕТЕ КАК ВОНЕШЕ ВЕНЕЦИЯ ПРЕДИ НАВОДНЕНИЕТО-
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Филма на париж с любов или подобно,ще настръхнеш.Бриджит Бардо каза франция се самоубива
52
7
 
2
 
! Отговори
Vive la France! преди 5 години
Между другото съм ходил в Марсилия и не видях нищо страшно от това, което пишат троловете. Красив и слънчев град! Слезте от компютрите и обиколете Франция! Това е една цветуща страна!
51
5
 
2
 
! Отговори
Vive la France! преди 5 години
"Само Рим е достоен за Париж, само Париж е достоен за Рим"! Тези градове са бащата и майката на цивилизацията! А вие злобейте колкото искате, ***!
50
10
 
4
 
! Отговори
Vive la France! преди 5 години
Париж е прекрасен и велик град със славна история. Най-красивия град в света. Тези които го плюят, явно не са виждали на какво прилича Москва, която има най-много мюсюлмани в Европа и най-голямата джамия в Европа. Или пък Ню Йорк, където има много повече малцинства. Париж е несравним!
49
0
 
7
 
! Отговори
от Ботуша преди 5 години
За съжаление и аз гласувах за тях. Струваха ми се нови, честни, с хъс да подобрят нещо. А кметицата още на първата й Коледа купи коледно дърво за 50 хил. евро, на което игличките окапаха на втория ден.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пък какво искат? Не са минали 800 дни и вече са приготвили лъжиците за обещаните планини от мед и масло.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е но всичко ще се оправи в Рим когато дойде на власт партията Шест звезди.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е цивилизацията,и не само там
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Бирмингам е английската Марсилия. В един парк са се събрали страшно много мохамедани. Незнам бройка, но сигурно бяха над 100 000. Ходжата само рече: Аляяяху Ак-бар и всичките се надупиха в синхрон. Има го в тубата. Това е бъдещето на Европа за съжаление....
44
0
 
18
 
! Отговори
И боклуци имат много преди 5 години
и мург-ави, ислямски мигранти и заселници, с милиони, да им са честити
43
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Париж отдавна е загубен. Още когато ходих там през 2009г. почти не видях чистокръвно франсе. НАВСЯКЪДЕ чернокожи и мюсюлмани. Черните по доста агресивен начин се опитваха да им купиш някакви дрънкулки. Представям си на какво прилича Париж през 2019г... Рим е 10000 пъти за предпочитане. Италия се наводнава с африканци, но нищо не може да се сравни с положението във Франция.. Виждали ли сте Марсилия? Там вече има САМО араби и черни. Марсилия ще бъде първия голям изцяло мюсюлмански западен град
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
между Рим и париж избирам рим 10 пъти поне нямат толкова имигранти в центъра
41
1
 
23
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 44. Изходите наистина са лесни, но не харесват на евроджендърите. Просто се правят закони, спазват се изключително стриктно, за най-малкото провинение се наказва и готово. Т.нар. демократични партии си играят с живота на хората, не със страховете им, което е много по-страшно. Безредието, прикрито под названието "толерантност", което се опитват да внесат ще е пагубно за Европа!
40
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
популистиките партии винаги си играят със страховете на хората и обещават лесни изходи