Светът се пита: Защо догодина вече няма да има YouTube?

Каква точно е истината? Предстои ли наистина краят на сайта?
9 ное 2018 08:15, Златко Желев
54
Светът се пита: Защо догодина вече няма да има YouTube?
Кадър: YouTube

"Защо догодина вече няма да има YouTube ?" - това е мрачното заглавие на едно видео, което за отрицателно време предизвика същинска паника и разпали повсеместен дебат за новата европейска регулация за авторските права в интернет.

Във въпросното видео загрижен мъжки глас прогнозира, че "съвсем скоро YouTube няма да бъде това, което беше досега". По-нататък се казва, че в близко време всички любими канали на юзърите щели да бъдат изтрити. Дори най-популярните ютюбъри нямало да бъдат пощадени, пише "Дойче веле".

За съвсем кратко време видеото бе гледано над 3 милиона пъти. Непосредствено под него е постван линк към онлайн-петиция, озаглавена "Спрете машината на цензурата! Спасете интернет!". Междувременно петицията е подписана от над 1,5 милиона души.

Какво ще стане с YouTube?

Видеото, предизвикало масовата истерия, се позовава на изявления на шефката на сайта Сюзън Войчички, която призовава всички потребители, които качват видеосъдържания, да изразят несъгласието си с параграф 13 от планираната реформа на регулацията за авторските права.

С хаштага #saveyourinternet потребителите на видеоплатформата имат възможност да дадат глас на своето недоволство в социалните мрежи.

В момента се води дискусия за напасването на европейската регулация за авторските права към дигиталното ни съвремие. Първоначално плановете за реформата бяха отхвърлени, но след продължителни дебати през септември Европарламентът все пак я одобри.

Споменатият по-горе параграф 13 съдържа следното изискване: онлайн платформите трябва да си осигурят лиценз от притежателите на авторските права и да отговарят за евентуални нарушения на авторските права от страна на потребителите. За YouTube това би означавало, че в случай на нарушение отговорност ще носи самата видеоплатформа, а не потребителят, който е качил съответното съдържание. От което следва, че YouTube може да бъде осъден от притежателя на авторските права. Понастоящем видеоплатформата е нещо като пасивен доставчик на услуги, който просто осигурява технически достъп до чужди съдържания. По този начин компанията не носи отговорност за нарушения на авторските права.

Опасенията

С помощта на системата "Content ID" притежателите на авторски права имат възможност да идентифицират своите съдържания в YouTube. За целта всички качвани видеа автоматично се подлагат на проверка, като се сравняват с огромна база данни. Ако се установи нарушение на авторски права, техните притежатели могат да предприемат различни мерки, една от които е блокиране на видеото. Но системи като споменатата "Content ID" не винаги са надеждни. Много видеа, които нарушават авторски права, успяват да заобиколят системата за контрол.

Някои интернет-активисти изразяват опасения, че след гласуването на новата регулация качваните в YouTube съдържания ще бъдат още по-строго филтрирани и контролирани. В същото време е факт, че филтрирането все още не е така усъвършенствано, че да идентифицира еднозначно защитени с авторски права съдържания. А това може да доведе до превантивното блокиране и на такива видеоклипове, за които системата не може да установи с абсолютна сигурност дали нарушават авторски права. В такъв случай ще бъдат заличени и безброй клипове, които не нарушават авторски права.

ЕК отхвърля критиките

Във вторник говорител на ЕК заяви, че всеки, който може да даде конструктивен принос в сегашната законодателна процедура, е добре дошъл да се включи в дебата. И подчерта, че проектозаконът не е насочен срещу потребителите на YouTube, тъй като и в бъдеще те ще имат възможност да качват там свои видеоклипове. Целта е, добави говорителят, да се подсилят позициите на притежателите на авторски права.


54
Още от Русия
Туск разкритикува политиците, подкрепящи Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Mel Turmei преди 4 дни
До До 45
млъкни бе луд
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Еми така е който е голям фен на фашисти комунисти и сие неототалитаристичнк терористи да свиква днес няма ю туб утре му пускат интернет ама когато им кефне после телевизия по час на ден само с пропаганда след това режим на тока по- високи цени на всичко и това докато диктаторите и родата им дремят на Малдивите и Канарите.Честит ви нов свят на щастливия евтин салам.Сега се правете на велики но историята ще ви запомни като плъхове, тоталитаристи и псевдопатриоти каквито всъщност сте.
51
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 дни
Поредната гадна стъпка и лъжа на ЕП и ЕК с цел сгъстяване на мъглата в Европа.
50
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 дни
Да, и ние, коренните жители на остров Тасмания, се питахме същото.
49
6
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 5 дни
Абе доларист, а какво ще стане с клиповете за мизерията в САЩ и България?
Ако те ще останат, съм спокоен.
Кифиш ме с твоята твърдоглава убеденост колко е прекрасен света без рубладжиите.
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Личи си че нищо не си създал през живота си."

Имам издадени 1-2 книги, смешко. И съм ги пуснал за свободно разпространение. Онлайн.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До45 Моля те, остани в Германия! Достатъчно са ни и нашите ***.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Много хора ще се откажат от интернет и мобилните оператори ще фалират.
45
43
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 дни
С една дума това ще е облекчение за българските рубладжии пред чиито очи няма да се появяват клипове с мизерията в Русия ! А за останалите потребители закриването на ютуб и липсата на клипове за мизерията в Русия ще доведе до дезинформация поради която може да се подведат да отидат да живеят в Русия !
44
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 5 дни
До Анонимен 35
Стига бе! Верно си отворен като анонимен, че и с констатации. Да не съм купувал, да не знам. Има автори които подържат сайтове и можеш да си купиш определени неща, но далеч не всички! Я хвърли един общ сайт да видим цените. Ще съм ти благодарен.
43
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ГОЛЯМА РАБОТА ЩЕ ИМ ДРУГ ВИДЕО САЙТ
42
2
 
18
 
! Отговори
tttt преди 5 дни
Абе да не пипат ХЪБ- а, Хамстера и 8 та Туба...друго не ме вълнува!!!!!!
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ми да създават оригинално съдържание ютубърите. О! чакай по-лесно е да снимаш как играеш няква игра, докато гювеча от реклами и спонсори върви. Така или иначе качествените неща са 5% (без котките), останалото просто хаби сървърни ресурси.
40
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Които претендират за авторско право защо качват клипове. Да си ги гледат сами вкъщи. Да не би да си мислят че ще им плащаме за да им гледаме умнотиите. Преди 20 години да не би да е имало ютуб и интернет пък по добре беше. Нямаше зомбирани а нормални хора. Закривайте нета за да има нормални хора а не зомбита. А тези които са зависими от нета да заминават за Марс.
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ще хванат Ютуб за шлифера подписали петиция, даже и да отменят един закон после ще ги обуят с нещо друго и дори със два закона, демокрацията е за лузъри и г л у п а ц и вярващи във Великденския заек .
38
0
 
22
 
! Отговори
Маляка преди 5 дни
Юпорна ще пипат ли?
37
1
 
5
 
! Отговори
Индиянец преди 5 дни
До Solar Power

Го хоме
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Solar Power
Е ти сам си противоречиш.
Казваш - КУПИЛ СЪМ ЗЕМЯТА.
Не си казал нищо за покупка на нефт и злато.
Има нещо, което се казва обществен интерес.
Какво ще стане ако някой такъв инатлив каже, земята е моя - НЯМА ДА СИ прекарвате магистралата от тука? Е, да ама комшията каже - и от тук няма.
35
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Веско
Всичко в интернет се продава Веско-Андрешко, ама ти си свикнал на аванта.
Шамар да е, на аванта да е.
34
12
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 5 дни
Европа е пълна простотия. Има много много докато стигнем щатите. Ето един пример. Купувам си земя някъде в България. Намирам злато и петрол и всичко трябва да е мое. КУПИЛ съм земята. Това е истината. И мога да си я оградя и който влезне вътре да го стрелям. Това е свобода ! В европа е пълен СОЦ ! Който е живял по време на соца в БГ .... ТУК в БГ не беше СОЦ а някаква простотия. СОЦ е в Бавария.