Туск: Доналд Тръмп е против силна и обединена Европа!

Председателят на Съвета на ЕС предупреди за "кафяв" национализъм в Европа
10 ное 2018 17:12, Елка Василева
127
Туск: Доналд Тръмп е против силна и обединена Европа!
Доналд Туск и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е против "силна и обединена Европа" в реч, произнесена в полския град Лодз, предаде Франс прес.

"За пръв път в историята имаме американска администрация, която меко казано не се отнася с ентусиазъм към една силна и обединена Европа", заяви Туск. "Говоря за факти, а не за пропаганда", подчерта бившият полски премиер на митинг в навечерието на стогодишнината от обявяването на независимостта на Полша.

Туск обвини президента на САЩ, че преди половин година, на срещата на Г-7 в Канада, практически еднолично е наложил премахването на фразата, че големите сили искат да спазват реда, основаващ се на принципи и ценности. (Председателят на Европейския съвет поясни мисълта си в интервю, публикувано днес от полския в. "Газета виборча", отбелязва АФП. В него Туск заявява, че Тръмп иска свят, в който от една страна ще стоят САЩ, а от друга - различните други държави).

Туск говори и за предстоящите напролет избори за Европейски парламент. Той предупреди за появата на националистическо движение, настроено враждебно към ЕС.

Още по темата

"Не е изключено в този парламент да бъдат представени две течения, едното антиевропейско и все повече с цветовете на "кафявите ризи" (носени от членовете на щурмовите отряди на нацистката партия в Германия преди и по време на Втората световна война - бел. ред.), залагащо все повече на национализма. Второто течение ще бъде на тези, които искат да задълбочават европейската интеграция възможно най-много", предсказа Туск. Той напомни за засилването на антиевропейските чувства в някои страни.

"Това засега не засяга лидерите, но подобни сили укрепват пред очите ни. Сили, които залагат повече на конфликта, отколкото на сътрудничеството, на дезинтеграцията вместо на интеграцията", подчерта председателят на Европейския съвет, който неотдавна заяви, че има сериозен риск Полша да напусне ЕС.

Туск отправи и критики срещу позицията на сегашното полско правителство към Европа, без да го спомене изрично. "Тези, които се противопоставя на силно полско присъствие в Европа, де факто действат против нашата независимост", подчерта той и припомни на поляците, че "от нас зависи дали политиците ще унищожат ЕС и ще изведат Полша от съюза".

Туск определи управляващите в Полша популисти като "съвременни болшевики" и напомни, че те могат да бъдат победени, предаде Асошиейтед прес. Смята се, че е много вероятно след две години той да се кандидатира за президент на страната.

Председателят на Европейския съвет отдаде почит на държавниците, възстановили полската независимост - маршал Юзеф Пилсудски, който през 1920 г. побеждава болшевиките в полско-съветската война, и Лех Валенса, основателят на профсъюза "Солидарност", който през 80-те години се противопоставя на подкрепяното от СССР комунистическо управление. Пилсудски и Валенса са били изправени пред по-трудни ситуации от днешната, заяви Туск и попита поляците "Защо вие да не можете да победите съвременните болшевики?"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
"Зелен диамант", "Ислямска дъга", Каблешково интересни работи.
89
13
 
15
 
! Отговори
La France преди 5 години
Прав е Туск, Тръмп е луд и опасен. Мени си мненията. Показа неведнъж, чрез изказвания и действия, че е враг на европейското единство. Само американците могат да изберат такъв глупeндер.
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците се сещат само за съветско-полската война, а защо не се сетят за трикратното разделение на Полша между Великите сили, което отнема независимостта !?
87
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп им го казва в очите. Няма ценности, а само власт и пари. Никой, който е морален и държи на евро ценностите не е натрупал богатство и власт. Това го има само по филмите.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците трябва да са много благодарни на страните от Антантата, защото без тях утре нямаше да имат ден на независимостта.
85
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-новата история на света започва с 1-вата Световна война.От там започват сферите на влияние, които след колапса на СССР, днес прозират.За кой ли път България като дементна старица се връща към Германия за да изживеем поредната, вероятно последна, национална катастрофа.
84
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До номер 90...ВСИЧКИ НАЦИОНАЛИСТИ СА ПРОТИВ ЧУЖДОЕЗИЧНИЯ ТРЪМП! Сложно ли е да го проумееш! И тук нямат нищо общо "финансите"! Тия пари..Ви пречат да мислите бе хора!
83
0
 
0
 
! Отговори
до 60 преди 5 години
Думата е друга.
82
7
 
5
 
! Отговори
Божинката преди 5 години
То и на фотоса се вижда, Туск се е опулил като шизовреник.Коментара е излишен.Пародия на ЕС.
81
1
 
5
 
! Отговори
преди 5 години
Тоя Туск, ако сега разбира, че въобще някой по света, моля ти се, бил против силна Европа............Жална ни майка с такива управленци.
80
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да не иска силна Европа, нали *** го избра...
79
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ако бяха тръгнали Американците..Да "Влизат" В бившият соц лагер..Както влязоха в Ирак ,Либия и къде ли не.С танкове и самолети. Всички щяха да скочат против тях! А днес..30 години по късно.Никой не обвини..Една шепа хора.Във всяка от държавите от соца. Които предадоха народите си и продадоха на Америка наричайки се Нови "демократи"! Днес всички го осъзнаха това.Но някакси стискат зъби и го пропущат във времето.Не искат на глас да признаят заблудата си тогава!
78
2
 
14
 
! Отговори
Alpha преди 5 години
Ами нали след войната Америка ви е изградила. Сега да каже, за ден ще ви разтури. Европа е окупирана американска територия и там независими държави няма. В света има 4 държави-САЩ, Русия, Англия и Израел. Останалите са солташшаци на споменатите.
77
1
 
8
 
! Отговори
ПАЦИ преди 5 години
ЗАКРИВАЙ! РАЗТУРЯЙ СЕДЯНКАТА НА КЛАТИКУРИТЕ, БЮРОКРАТИЧНИТЕ КОРУМПЕТА И НОМЕНКЛАТУРНИТЕ ТУНЕЯДЦИ!
76
2
 
16
 
! Отговори
Доналд Туск преди 5 години
Пък госпожо, пък САЩ не ни дава да си направим общоевропейска армия. Тръмп ми се разсърди и каза че повече няма да си играе с мен...Ей полски мишок, вземи се в ръце, покажи среден пръст на САЩ и направи общоевропейска армия. Ти лидер на ЕС ли си или женски полов орган?
75
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Разбира се ЧЕ ЩЕ Е ПРОТИВ АМЕРИКАНЕЦА! Щом е силна Европа! По малко ще търси Америка Европа! И Америка ще загуби влиянието си в Европа! И не само тук!-:) И тогава Америка ще бъде изолирана с времето! Бавно и постепенно! Но сигурно! Тоя Макрон.Каза това което други не смеят!
74
4
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Тръмп просто е реалист, а Туск е лицемер. В момента Полша е съюзник но 1 на САЩ в Европа. Полша превърна Украйна в колония благодарение на САЩ. Разцвета на полската индустрия пък се дължи на немските инвестиции в немските области на страната. В това едва ли има някакъв Европейски принос. Така че самата Полша е едно от слабите звена в Европа, което разчита на САЩ да оцелее.
73
3
 
3
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
Както и да го погледнеш: Добрият американец е мърфия американец!П.П.Иначе ТЕ ще избият хората по земята!
72
3
 
5
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
ЕС е разпадаща се гнила ***.
71
4
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Тоя алигафрен Туск заедно с Юнкер, Меркел, Фейрхойген и още няколко зрънца допринесоха за разпадането на Европа много повече от Тръмп и Путин взети заедно.