Белгийски депутат заподозрян в шпионаж за Китай

Филип Девинтер получавал облаги от китайско дружество
12 ное 2018 11:23,
9
Белгийски депутат заподозрян в шпионаж за Китай
Снимка: архив Reuters

Белгийският депутат Филип Девинтер, един от водачите на крайнодясната партия Вламс Беланг, е заподозрян в шпионаж в полза на Китай, съобщиха местни медии.

Още по темата

Девинтер е получавал облаги като съветник на китайско дружество с нестопанска цел, уличено в шпионаж от белгийското контраразузнаване. Дейността е наблюдавана в продължение на пет години, а ръководителят на дружеството преди година е бил прогонен от Белгия.

Според следствието дружеството е действало под прикритието на организатор на културни събития. То се е опитвало да влияе на процеса на взимане на решения в Белгия с установяването на връзки с местните политически и делови среди.

По искане на китайците Девинтер е имал среща с началника на федералната полиция, както и с посланика на Узбекистан. Той е пътувал многократно до Китай и е отседнал за пет дни в Казахстан. Всички тези дейности са били финансирани от китайското дружество, за което е установено, че е свързано с властите в Пекин.

Депутатът отрича да е знаел за връзката на дружеството с китайските власти. Случаят е предаден на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Българка преди 5 години
В Австрия онзи работел за Русия,в Белгия този-за Китай.Прочетохте ли основата на новината-ръководител на крайнодясна партия.Пет години следили дружеството и сега се раздухва.А накрая сетихте ли се ,че догодина има избори за Европарламент.Сега ще заизкачат шпионин след шпионин.Глобалистите яко затреперяха за местенцата си.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай съм чул че имат по много деца. И трябва и българите да работят за китайчетата да не са гладни.Е аз като работа и взима левчета си купувам я чесън китайски, я подправка или нещо друго. Така подобрявам китайската комунистическа система.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И българите обичат китайците. и Китай. Колкото е по далече по пишат за тия страни.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса с какви пари и кой плаща за да работиш за Китай. Тук трябва да има партия за нихилисти да се знае с какви пари от български бжджет взимат и да влачат на изток. Така беше при Т. Живков. Не че беше забранено , но се знаеше кои са работещите за Москва.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че откога e збаранено да работиш за Китай това не е демократично.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И БСП РАБОТИ ПО ЕВРОАЗИАТСКИЯ МОСТ. За ЕС не работи но Китай и по далече ще работи.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ цели технологии дадоха на Китай.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и Путин работи да Китай. Русия работи за Китай. И в България работят за Китай.Всичко и всички работят да Китай.
1
3
 
5
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Едно към едно америка срещу България, бхк и ообщество, работят за цру мосад и мит.но тук сме по напред както винаги и то с цели 20г!