Български, румънски... Рим забранява коли с чужди номера

Сънародниците ни не плащали глоби, италианците се учат от тях
12 ное 2018 10:15,
15
Български, румънски... Рим забранява коли с чужди номера
Снимка: архив Reuters

Ако сте жител в Италия от над 2 месеца, вече няма да може да се движите с кола с чужд номер. Тази нова норма, която е част от т.нар. Пакет за сигурност, беше одобрена от италианския Сенат.

Тя е част от серията мерки, с които Италия се стреми да удари по хитреците, използващи български или румънски номера, за да спестят от застраховки и данъци, но също и за да извършват безнаказано нарушения по италианските пътища, пише "24 часа".

Според досегашната норма в Италия чужденците можеха да ползват чужди регистрации на автомобили до 1 г. от жителството си на Ботуша. Много често и италианците ползваха чужди номера в родината си, тъй като регистрираха колите си в чужбина посредством фирми за лизинг.

В повечето случаи, когато бяха спирани, те бяха предупреждавани, а при второ спиране в рамките на 6 месеца глобата беше от 84 до 335 евро. Според сега приетата норма обаче глобата става 712 евро и ще се налага още при първото констатиране на нарушение, а колата ще се задържа до поставянето на документите й в ред до 6 месеца. Ако дотогава това не стане, тя ще бъде конфискувана.

Много италианци се снабдяваха с български, румънски или полски номера, за да спестят от застраховки и данъци. Новата мярка е не само с фискална цел. Стремежът е да се сложи край и на хилядите нарушения по пътищата на автомобили с чужди номера, които не винаги можеха да се разпознаят от системата на италианската полиция. Освен това в случаите на инциденти с кола с български номер например, заплащаните обезщетения от българските застрaхователни компании са в пъти по-малки от тези на италианските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
До Анонимен Проблемът е не само за Българите в Италия ,вече няма да плащам в България застраховка ,данък преглед и тн.Т освен това Италианския премиер обиди България като каза ,че Българските застраховки са прекалено ниски и не покриват щетите на Италианците при инцидент ,чудясе какво ли прави Българския премиер срещу загубите и обидите . Иначе щял нашия премиер да връща Българите в България
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Салвини оправи първо народа си и после гласувай закони .Защото именно човек от вашето обкръжение даде за пример да имаш фирма и да Наемаш работници на черно.Да не споменавам, че едва успявате да дадете на хората бонуси, пенсии всичко със закъснение. Но пък одобрени със закон. Чудите се от къде да изкарате пари за да покрииете зеиналите дупки и си мислите, че така ще се напълни хазната. Е уви най - много да станете гробище на стари коли. Защото източноевропеиците не карат ферарита.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е диктатура, а не демокрация. Защо тогава говорим за ЕС,когато няма ясни правила за всички страни членки. Италиянците налагат закона си върху тяхната територия ОК, но в същото време нарушават правата на гражданите. Ние сме европейски граждани, а не италиянски. Това, че работим и живеем тук, и съответно плащаме данъци и разходи си тук.Не им стига това, че си оставяме доходите си в Италия, но ще ни наложат и да избираме къде и как да си купя жилище и кола.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и с чужди номера, може и да не плащаш глоби в Италия, но трябва да имаш 5 звезди изрисувани на предния капак
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами,като с тръгнали нещата в такава посока,да вземат всички държави в ЕС,да забранят всякаква финансово-икономическа дейност от структури,регистрирани в офшорки - да видите,какъв голям ефект ще се получи!
10
12
 
15
 
! Отговори
do Q преди 5 години
Европа си беше Европа, докато ние заедно с турци, румънци, поляци и прочие не тръгнахме да я превземаме, заедно с т.нар. бежанци.Тея номера с краденето на цветни метали, масовите нарушения и неплащане на глоби, източването на социалните им системи, бачкането на черно, дребните тарикатлъци са си чисто наш патент, не техен! Те само се учат от нас. И очаквано в крайна сметка Европа започва да прилича на Балканите.
9
14
 
12
 
! Отговори
Q преди 5 години
Европа е една ***.
8
3
 
18
 
! Отговори
Ганьо преди 5 години
Ето, жабарите се борят срещу схемите, ощетяващи държавата им. А *** какво прави ?
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези правила трябва да се приемат за целия съюз,така ще спрат доста делавери.
6
6
 
7
 
! Отговори
СТ преди 5 години
Просто собствеността на колата се прехвърля на някой роднина, който е с постоянен адрес в България и тези мерки се избягват
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.За да могат да лапат,лапат и лапат още.Защото им е малко и искат да ни издоят до край.Какво като ще плащама повече пък няма да получим нищо в замяна.Важното е да си напълнят дебелите гуши и да умрат от преяждане.
4
4
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 1Точно за това защото при ПТП в чужбина номера им с 200-300лв не минава.Ако пък има и загинал там живота не струва 10000евро като тук
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе ние на колко номера,още можем да ги научим тия италианчета,бедна им е фантазията!И вече,някой да вземе да им каже,че не те,а ние сме държавата на Мафията! Ще снимаме скоро Октопод по български! И главни герои си имаме и режисьори всичко!
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж сме в един съюз, дрън дрън дрън да се приключва с тази вакханария ес, нужен е само търговски съюз и правила за свободно движение но в рамките на някакво време, без никакакъв политически съюз. Нужно е европейско нато без никой друг вътре, няма сащ турция или други навлеци.
1
3
 
32
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
"...заплащаните обезщетения от българските застрaхователни компании са в пъти по-малки от тези на италианските..."Тогава защо в България скочи гражданската?