Защо му трябва на Владимир Путин обща европейска армия?

Русия поне 2 пъти е нападана от армиите на обединена Европа
13 ное 2018 21:52, Елка Василева
324
Защо му трябва на Владимир Путин обща европейска армия?
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин изказа подкрепата си за създаването на независима обща армия на Европейския съюз по време на честването на 100-годишнината от примирието в Първата световна война в Париж. Защо Русия, която най-малко два пъти е била нападана от армиите на обединена Европа, подкрепя тази инициатива, пита руският вестник "Взгляд" в редакционен материал.

Изданието отбелязва, че присъствието на Путин на тържествата в Париж е било закономерно, тъй като Русия е един от най-важните участници в Първата световна война. Преди края на войната обаче в Русия избухва революция, която едва не я изличава от политическата карта на света.

Впоследствие, отбелязва "Взгляд", Съветският съюз е нападнат от войската на Третия райх, който към 22 юни 1941 г. вече е завладял по-голямата част от европейските територии и може без преувеличение да се каже, че армията му е общоевропейска.

Като се има предвид, че и преди това Русия се е сблъсквала с подобни явления през 1812 г. (във войната срещу Наполеон) и отчасти през 1853 г. (по време на Кримската война), би трябвало да се очаква идеята за обща европейска армия да провокира само негативни емоции у руснаците, пише "Взгляд", но на 11 ноември 2018 г. Владимир Путин публично подкрепи инициативата на френския държавен глава Еманюел Макрон за създаване на общи военни сили на ЕС.

Още по темата

Основните пречки пред създаването на обща европейска армия са необходимостта от похарчването на много средства и демонстрирането на силна воля. Европа разполага с необходимите средства за тази цел, но що се отнася до волята, нещата стоят по друг начин, посочва "Взгляд", цитиран от БТА.

Именно заради това Путин подкрепи идеята на Макрон, припомняйки, че всъщност тя не е нова. Руският държавен глава заяви, че за тази идея му е говорил още бившият френски президент Жак Ширак.

"Европа е мощен икономически съюз. Напълно естествено е европейците да искат да бъдат независими, самодостатъчни и да имат суверенитет в сферата на отбраната и сигурността. Мисля, че това като цяло е един положителен процес за засилването на многополюсния свят. По тази причина нашата позиция съвпада с тази на Франция", подчерта Путин.

Ключовото послание в думите на Путин е идеята за независимостта на Европа в сферата на отбраната, което ще засили многополюсния свят, за който се бори Русия, пише руското издание. За създаването на този многополюсен свят едно евентуално разделение вътре в НАТО би изиграло ключова роля.

Именно затова Путин подкрепи инициативата за създаването на обща европейска армия - защото в краткосрочен и средносрочен план това е изгодно за Русия.

Може ли в дългосрочен план тази единна армия на Европа да се превърне в заплаха за Русия, пита "Взгляд". Теоретически това е напълно възможно, но сега няма никакъв смисъл да се мисли по този въпрос, обобщава вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 201 Изобщо си говориш да си правиш проветрение на устата. Руската пропаганда съвсем ти е промила мозъчето. Българския език изобщо не е спиран в училищата. А Русия е агресор заграбил вероломно чрез измама украинска територия и предизвикал изкуствено чрез свои агенти размирици в Донбас в последствие директно подкрепени от руската редовна армия. Нещо недопустимо в наши дни.
179
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека си разделят всичко,щом толкова се натискат да държат Украйна,но да поддържат ред и да не гладуват там,не одобрявам насъскването на едни украинци срещу други,а също поляци,българи и други националности.И отново да се разреши българския език и училища там,защо ги спряха? Трябва да я оставаят в спокойствие и мир,много хора пострадаха и измряха и от двете страни,деца и хора,използвани за пушечно месо.
178
12
 
7
 
! Отговори
Само минавам преди 5 години
Кой е тоз кавал Путин?Дето направи от Украйна член на НАТО ли?
177
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименВеждам че си русофил, но освен че си русофил си голяма и глупава мисиpка. Не се излагай повече с твоята Русия. Не можеш да я избелиш пред света каквито и салтоморталета да правиш в нейна изгода. Русия е държава престъпник, държава терорист.
176
9
 
1
 
! Отговори
До анонимен 197 преди 5 години
Путин е виновен че се надигнаха, той е същият но по-голям престъпник - подлъга ги,"ние своите не предаваме", загатвайки че, ще ги вземе като Крим за да се надигнат чрез изпратения от Русия Стрелков-Гиркин. Войната я точат така, че да убиват максимално много хора и да разчистват територии. А в Сирия подстави цяла взвод от бивши доброволци от Донбас да бъдат бомбандирани и то СЛЕД като американците им казаха че, там на това място ще падат бомби!
175
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До анонимен 193 всичко това стана след като Порошенко нападна Донбас и той е виновникът за войната. Само че руските доброволци му разказаха играта в Дебалцево. Да се благодари, че му се размина само с това, защото той е военопрестъпник избил десет хиляди свои граждани.
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато падна Берлинската стена,спомням си,че се радвахме,защото го асоциирахме с нашите загубени земи,хора и Македония.Тогава се учудих защо американците не бяха особено доволни от събирането на западна и източна Германия,дори президентът им беше изказал неодобрение по този повод,но след като виждам какво се е случвало и случва,сега ги разбирам защо се страхуват от обединението на немците.
173
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 194През 1922 американския президент спасява 10 милиона гладуващи руснаци от поволжието от гладна смърт. През 30-те години под влияние на приятеля на Русия Ротшилд САЩ индустриализират Русия и построяват 1500 предприятия за което Русия плаща с украинското зърно, а след това САЩ изпращат помощи на засегнатите от голодомора. През ВСВ САЩ спасяват Русия от Германия, както и през 1991г я спасяват от тотален разпад. За благодарност днес Русия постоянно се зъби на САЩ за кеф на русофилит
172
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
През 1890 г. руският император възпира Германия, за да не разгроми окончателно Франция. И през Първата световна война франция няма друг избор, освен да се бие с Гремания, за да не бъде поробена. Научете малко история
171
5
 
3
 
! Отговори
До анонимен 184 преди 5 години
Не се връзвай на тази пропаганда, колкото и убедително да ти звучи. Русия е осеяна с гробове на млади момчета военни, пратени в Донбас служебно но НЕофициално. Дори часовник ръчен не са им позволили да си вземат за да не бъдат разпознати ако ги убият или хванат (заради часовата разлика - те си държат руското време ако имат часовник). Телата им ги извозват със същите камиони с които карат провизиите на идване и ги връщат по родните им места. Закопават ги без много шум с надпис "загинал при изпълнение на военния дълг" и роднините не смеят да гъкнат. Порови се малко извън путинските сайтове.
170
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военните действия започват с германско настъпление в Белгия,Люксембург и Франция, австро-унгарско настъпление в Сърбия и накрая е руското нападение срещу Прусия.
169
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
На Русия е необходим самостоятелен политически субект с който да води диалог,а не заложник на САЩ.Ако ЕС се отбранява сам,то няма да е толкова зависим от американските прищявки!Добре известна е позицията на САЩ,че Третата световна война трябва да се води на европейска територия,а самата Америка да остане незасегната.През 80-те това предизвика масови протести(като Грийнъм комън),но сега Европа е твърде зомбирана,за да проумее какво я заплашва при такава война-пълно унищожение!
168
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До ИСТОРИЯТАБаща ми е разказвал че летящите крепости са минавали почти всяка нощ над селото му в хасковско по пътя им за Румъния. Хвърляли са бомби но никога в населени места а извън тях. Край селото е паднала и една летяща крепост свалена от германците но в нея е нямало екипаж. Спомням си като дете че дядо ми имаше разни тенекии които изполваше из двора а на тях пишеше US AirForce
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АлексА може, ние да сме чели "алтернативна история" изкривена от нашите преподаватели, които са част ог голям общо-европейски заговор ... Тадададъъъъъъм!!!!!!Лафя си, смешняк да става, споко !
166
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човеците само чакат, да се избият отново. Избивайте се!
165
5
 
4
 
! Отговори
До ИСТОРИЯТА преди 5 години
Бомбандировките над София са станали по искане и съгласувано със Сталин!!! Маркера са били кубетата на Св. Александър Невски. Нито един пилот обаче, не е хвърлил бомба върху тях! Опитали са се да изхвърят максимално много бомби върху Борисовата градина. Паркът е бил абсолютно равен, но ако се разходиш и днес през него, ще забележиш вълнистия терен - това е от бомбите, леко загладено и засадено, като спомен.
164
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На баба Меркел и се видя много скъпо да заделя по 2% от БВП-то си за отбрана както иска Тръмп и сега заедно с колегата Макрон ще измислят евтин вариант за защита от Русия. Ще заделят по 0.5% от БВП-то за отбрана и ще плашат Путин. Пълни нещастници които като видят зора първи ще изтичат да се молят във Вашингтон.
163
4
 
4
 
! Отговори
zed преди 5 години
До Анонимен 182 i 183Русия се включва във ПСВ още в началото, като се обявява в защита на Сърбия и започва мобилизация, а Германия и обявява война. Чак след това Франция започва подготовка за война. Това са реалностите и фактите.Русия не спасява никого от разгромм защото Германия я бие като мече в дирек и Русия разчита на западния фронт за да отклони германските войски от себе си, а впоследствие влиза в сепаративен мир като изоставя Франция и съюзниците и да се оправят сами. Това е
162
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Порошенко заповяда на украинската армия да нападне Донбас и той е главният виновник за войната там. Фактически в Донбас той воюва срещу собствения си народ. В Донбас 90 процента от населението говори руски и те искат да имат връзка с Русия. Лъжа е, че там е влизала руската армия. Ако тя беше влязла там, Киев щеш да падне след 2 седмици. Имаше руски доброволци, които защитиха населението от клане.
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zedРусия последна се включва във войната,така че няма как да е въвлякла Франция в конфликт,а спасява Франция.И събитията около 1925 година е въстание на земеделците и последвано от целия български народ срещу инквизицията и мародерствата на управляващите,Русия няма нищо общо.