Защо му трябва на Владимир Путин обща европейска армия?

Русия поне 2 пъти е нападана от армиите на обединена Европа
13 ное 2018 21:52, Елка Василева
324
Защо му трябва на Владимир Путин обща европейска армия?
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин изказа подкрепата си за създаването на независима обща армия на Европейския съюз по време на честването на 100-годишнината от примирието в Първата световна война в Париж. Защо Русия, която най-малко два пъти е била нападана от армиите на обединена Европа, подкрепя тази инициатива, пита руският вестник "Взгляд" в редакционен материал.

Изданието отбелязва, че присъствието на Путин на тържествата в Париж е било закономерно, тъй като Русия е един от най-важните участници в Първата световна война. Преди края на войната обаче в Русия избухва революция, която едва не я изличава от политическата карта на света.

Впоследствие, отбелязва "Взгляд", Съветският съюз е нападнат от войската на Третия райх, който към 22 юни 1941 г. вече е завладял по-голямата част от европейските територии и може без преувеличение да се каже, че армията му е общоевропейска.

Като се има предвид, че и преди това Русия се е сблъсквала с подобни явления през 1812 г. (във войната срещу Наполеон) и отчасти през 1853 г. (по време на Кримската война), би трябвало да се очаква идеята за обща европейска армия да провокира само негативни емоции у руснаците, пише "Взгляд", но на 11 ноември 2018 г. Владимир Путин публично подкрепи инициативата на френския държавен глава Еманюел Макрон за създаване на общи военни сили на ЕС.

Още по темата

Основните пречки пред създаването на обща европейска армия са необходимостта от похарчването на много средства и демонстрирането на силна воля. Европа разполага с необходимите средства за тази цел, но що се отнася до волята, нещата стоят по друг начин, посочва "Взгляд", цитиран от БТА.

Именно заради това Путин подкрепи идеята на Макрон, припомняйки, че всъщност тя не е нова. Руският държавен глава заяви, че за тази идея му е говорил още бившият френски президент Жак Ширак.

"Европа е мощен икономически съюз. Напълно естествено е европейците да искат да бъдат независими, самодостатъчни и да имат суверенитет в сферата на отбраната и сигурността. Мисля, че това като цяло е един положителен процес за засилването на многополюсния свят. По тази причина нашата позиция съвпада с тази на Франция", подчерта Путин.

Ключовото послание в думите на Путин е идеята за независимостта на Европа в сферата на отбраната, което ще засили многополюсния свят, за който се бори Русия, пише руското издание. За създаването на този многополюсен свят едно евентуално разделение вътре в НАТО би изиграло ключова роля.

Именно затова Путин подкрепи инициативата за създаването на обща европейска армия - защото в краткосрочен и средносрочен план това е изгодно за Русия.

Може ли в дългосрочен план тази единна армия на Европа да се превърне в заплаха за Русия, пита "Взгляд". Теоретически това е напълно възможно, но сега няма никакъв смисъл да се мисли по този въпрос, обобщава вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zedРусия последна се включва във войната и спасява Франция от пълно унищожение,било е въпрос на няколко дни!Именно Русия спасява Антантата(Великобритания,Франция,Сърбия,Русия и много други държави),като се намесва в най-критичния момент на войната.
159
0
 
4
 
! Отговори
ИСТОРИЯТА преди 5 години
Да си припомним ВАРВАРСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ НАД СОФИЯ ОТ АМЕРИКАНЦИ И АНГЛИЧАНИ ПРЕЗ НОЕМВРИ 1943г. ....Да си спомним и думите на английската сви*ня Чърчил : След като лекарството е свършило толкова добра работа , нека продължават да получават допълнителни дози от него " ...Лекарството са .... бомби , бомби убили стотици български граждани ..... Защо му е на Путин и Русия Европейска армия ???? Путин и Русия са виновни .....
158
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Леле мале, "армията на третия райх" е общоевропейска?! Европа е нападала Русия два пъти?! Историята в Русия май не е на почит....
157
3
 
5
 
! Отговори
zed преди 5 години
През Първата световна война Русия въвлича Франция във конфликта, като се позовава на съюзнически договор който е имала. По средата на войната обаче властта там е поета от про-германска партия ( на Ленин) и едностранно напуска войната като изоставя съюзниците си. След ПСВ Русия/СССР неколкократно се опитва да подпали революция/война в Европа, дори и атентата в София от 1925 е нейно дело. Най-накрая през 1939 в съюз с Хитлер, Русия /СССР успява да забърка успешен конфликт за да разпространи влиян
156
1
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Чичко Адолф с едно телефонно обаждане връща Южна Добруджа на българия без пушка ***. Трябва паметник да му направят в Добрич! Аман от ***!!!
155
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си наредените немски ковчези,покрити с немски знамена на церемонията на която присъстваше и Меркел,на убитите в Азия немци,отдали живота си за кого?За разни корпорации.И оставили роднините си самотни.За какво?За едното нищо.
154
3
 
5
 
! Отговори
Основно занимание преди 5 години
Мдаааа, хитър ход от страна на товарищ Путин. При наличие на европейска армия, американските бази в Европа, и предимно в Германия, май ще се окажат излишни. Излишни ще са американските военни, които сега са из цяла Германия. Те не че и сега правят кой-знае какво, освен да си дра.пат мъ.ду.ри.те!
153
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДумите на цар Борис 3 към Хитлер са следните "Ако изпратя българската армия на фронта,те ще минат на страната на руснаците".Царя отказва да ги прати.И защо да ги праща?Да не е луд да ги праща да се бият и умират за чужди интереси?
152
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 170Измислена неизмислена щом има международно призната държава Украйна измислената държава Русия е длъжна да спазва поетите от нея ангажименти. Няма как да я признаеш Украйна даже да се присламчиш като гарант на нейната териториална цялост и след 20 години да я нападнеш най-подмолно и да късаш територии от нея. Ето това е държава разбойник държава която е измислена само да тероризира целия свят.
151
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоТочно!Рашките се хвалят как били германците(въпреки, че швабите са ги потрепали).Ако царската армия беше стъпила в Русия Москва и Сталингад щяха станат на сол.
150
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоОтивай ти давоюваш и да ставаш пушечно месо,ние българите не искаме,правилно е постъпил Борис 3,като не е изпратил българите да умират за интересите на чужди държави.
149
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НикоЗащото през 1853 година още не са я измислили тази изкуствена държава Украйна,тя е измислена в началото на 19 век.Самото име Украйна означава У края,на края,във края,а не е име на държава.Както на българите смениха идендитета в Румъния и македония,така и направиха с руснаците живеещи в Украйна - направиха ги украинци.
148
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия през цялата си история е била търговец на война. Руския цар е предлагал на всички европейски държави армията си срещу заплащане. Това е причината Наполеон да нападне Русия защото се е продала за пари на Австро-Унгария. Горе долу това е причината и Хитлер да нападне СССР защото е спрял да си изпълнява задълженията по договора Рибентроп-*** и защото е било въпрос на време да се продаде на англичаните. Днес Путин продължава славните традиции на Русия и е основон търговец на война в света
147
11
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Хахахахааааа, рашата била нападана от "обединена европейска армия"?!?!?Ако Борис 3 да беше пратил армията на източния фронт, от Масква нямаше да остане камък върху камък!
146
8
 
12
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Нещо не разбирам, през 1853 година ррусия е воювала за КРИМ а крим нали е украински и защо украйна не е водила война а сега ревевът че крим е техен? А кажете де ?
145
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 5 години
Германия има силна икономика но е политическо и военно джудже. Преди 70г. Германия се биеше с цял свят по всички континенти. Сега е регионална силица.Единствения начин Германия да заобиколи ограниченията наложени и след ВСВ е да изгради армия на ЕС която реално пак ще е немско-френска армия.И да спре да се моли на Ердоган и САЩ да я бранят.
144
7
 
16
 
! Отговори
Край преди 5 години
Сащ пазели ЕС от кого??? От Русия. Да бе да!!! Русия сама се изтегли от ГДР. Пазят ЕС от афро-азиатците. Напротив с кеф ги насочват към ЕС. Сащ са окупатори в Германия и всички страни от ЕС в който имат бази.
143
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви кажа честно,писна ми от вашите интриги и конфликти и лакомия!И спрете да тормозите хората в Украйна!
142
3
 
5
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 5 години
ЗА ЕС Е ИЗГОДНО САЩ ДА СА ИМ ПЪДАР БЕЗПЛАТНО, ЩОТО САЩ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ НЯКОЙ ДА ЗАВЛАДЕЕ ЕВРОПА И С ТОВА ДЪРЖАТ ВАШИНГТОН.
141
5
 
5
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
Интересно ,а Днес е против ли е да има европейска армия,щото и Тръмп е против -а щом работодателя е против ,то и работниците трябва да следват курса на вожда си. Еми като искат да създат евроармия,то нека има,що трябва да се кланяме на САЩ винаги,а що Путин иска евро армия,еми просто е -щото евро армията няма да иска да воюва на своя територия и е по-лесно да се разберат. Нима има тук исдиоти които искта война в Европа?(без тези които са фантизирани поклници на чичко си Сам)