Евроразговорите ни: 3 пъти по-евтини, 19 цента на минута

Брюксел натиска страните членки да въведат 5G мрежата
Обновена: 14 ное 2018 16:15 | 14 ное 2018 16:15,
15
Евроразговорите ни: 3 пъти по-евтини, 19 цента на минута
Снимка: pixabay

Евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията, улеснява достъпа до 5G мрежите с голям капацитет до 2020 г. и създава съобщителна система за извънредни ситуации.

Новите правила ще предоставят високоскоростна свързаност и сигурни и достъпни обажданията в рамките на ЕС, едновременно осигурявайки необходимата предсказуемост за телеком операторите и насърчавайки инвестициите във високоскоростния интернет.

Правилата също така защитават по-добре потребителите на смартфони, включително потребителите на уеб базирани услуги (Skype, WhatsApp и др.) и укрепват изискванията за сигурност и за криптиране.

Въвежда се правото за запазване на телефонен номер за един месец след прекратяването на договор, както и правото за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето му.

Държавите членки ще трябва също така да улеснят въвеждането на 5G мрежа, чрез предоставянето на подходящ радиочестотен спектър до 2020 г., с цел достигане на целта "Пътна карта за 5G в ЕС", съгласно която трябва да има 5G мрежа в най-малко един голям град във всяка страна от ЕС до 2020 г.

"Обратна връзка от номер 112"

При тежки извънредни ситуации и бедствия засегнатите граждани трябва да бъдат предупреждавани чрез SMS или чрез мобилно приложение. Държавите членки разполагат с 42 месеца за въвеждане на системата, след влизането в сила на Директивата.

По време на пленарната сесия днес, Европейският Парламент гласува за засилване на контрола над износа на оръжия. Евродепутатите констатираха, че:
   
- Държавите членки на ЕС не успяват да контролират износа на оръжия.
- Необходими са  повече прозрачност и механизъм за санкции.
- Оръжията от ЕС поддържат кризата в Йемен.

Последните данни сочат, че ЕС е вторият по големина доставчик на оръжия в света (27% от световния износ) след САЩ (34%) и преди Русия (22%). През 2016 г. 40,5% от износа на оръжия е бил към страните в Близкия изток и Северна Африка, като по-голямата част се пада на Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Общата позиция на ЕС относно износа на оръжия е единствената регионална правнообвързваща договореност за износа на конвенционални оръжия. В нея са изброени осем критерия, които държавите членки трябва да прилагат при вземането на решение за лицензиране за износ на оръжия.

Въпреки съвместно договорените правила, определящи критериите за това кой би могъл да получи лиценз за износ на оръжия, държавите членки систематично не успяват да ги прилагат. Парламентът изисква механизъм за налагане на санкции на държавите членки на ЕС, които системно нарушават правилата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защу ме е на някого по-бърз интернет в момента? В смисъл - YouTube ми иска 5.2 Mbps, а S9-ката подържа до 1.2 Gbps ... Само 300 пъти повече. 2007-***, интернета ми беше 5 Mbps. Средно повечето хора има 3 Mbps, което, честно казано още ти върши работа, ако гледаш на 720. A ако не гледаш видео в интернет и 1 Mbps е достатъчен.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кви разговори ве !? Говоря с цял свят и нищо не плащам Ватсап Вайбер Фейстайм вьв ерата на интернет остана и да плащам на разни оператори ! Да не сьм луд.
12
0
 
4
 
! Отговори
Бобо преди 5 години
И верват хората на лъжите. Плащам 40 Евро във Водафон в Чехия месечно и каде и да съм в Евро съюза говора неограничено с всички оператори в еврото.
11
1
 
0
 
! Отговори
марто преди 5 години
Аиди говорете сега или се стреляите
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пускат държавни телекоми а цената щеше да падне на 2-3 стотинки.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИрония, надявам се...
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"5G до 2020 година", означава до края на 2019-та година да има изградена поне една 5G мрежа в голям град на всяка държава от ЕС, което не виждам как ще стане за България. Не пише до 2020 година включително.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хомо ЕректусДе да можеше нещо, да ти върне еркцията, че да се почувстваш значим и ти и да спреш с това хленчене.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мобилният ми стига до 400 мегабита в секунда в чужбина. Мога да гледам стриймвам от него, към 16 телевизора, да въртят филми от "фликса" на 4к. Не че се хваля. Истината е, че гледам "тубата" на 1080p иза твова трябвали, около 6-7 мегабита. Ако някой ми каже практично приложение в следващите 5-10 години.3Gто ми през 2013-а стигаше по почти 16-17 мегабита. Още не съм изпълнил и 50% от това. Защо ще ми е 1000+ мегабита в секунда, не зная ... но не смятам, да платя за тва.
5
6
 
9
 
! Отговори
Хомо Еректус преди 5 години
5G мрежите ще ви изпържат тялото т.е. големите гигахерци(честоти) на които излъчват са пагубни за вашите човешки клетки и здраве и смъртността ще се увеличи и болестите ! Ако не вярвате направете си проучване в интернет по темата и ще видите за какво говоря !!! Предпочитате да имате интернет и връзка навсякъде за сметка на здравето ви и дължината на живота ви !
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1,29 лв без ДДС е в момента мин разговор с френски и немски мобилен номер. Ако се включи гласова поща и разговора се прекъсне след първата секунда, пак е 1,29 без ДДС. За бившите ментел, настоящи А1 говоря
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при генерал Борисов. Всичко поевтинява, а народът богатее и благоденства. Хвала на такива способни държавници.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега вдигайте цената на разговорите щото инъче мобилните оператори ще фалират! Знаете ли колко милиарда ще инвестират в нови антени за да обезпечат 5G?Хахаха
1
4
 
6
 
! Отговори
Курьо потния преди 5 години
Браво!