Евросъюзът продължава с Пакта за миграцията и без България

Еврокомисията изрази съжаление за "национални решения" в някои членки
14 ное 2018 07:00,
118
Евросъюзът продължава с Пакта за миграцията и без България
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще продължи с подкрепата си за Глобалния пакт за миграцията на ООН, въпреки че някои от неговите членки няма да го подпишат. Това съобщи комисарят за хуманитарната помощ Христос Стилянидис в Европейския парламент в Страсбург късно снощи.

"Съжаляваме, че някои членки на ЕС решиха да не подкрепят Глобалния пакт за миграцията. Това си е тяхно национално решение, което не засяга позицията на Комисията", заяви комисарят в пленарната зала, където се проведе дебат по отношението на еврочленките към документа.

Той добави, че никоя държава не може сама да се справи с миграцията, но "заедно можем да създадем механизъм за управление на човешката мобилност". Комисарят увери, че Еврокомисията "категорично подкрепя Глобалния пакт за миграцията и ще се включи активно в следващите етапи".

Още по темата

Стилянидис обясни, че Комисията е участвала в изготвянето на текста на Пакта за безопасна, организирана и законна миграция и чрез мисията си към ООН е подпомагала и страните членки в преговорите, за да е сигурна, че "европейските приоритети са отразени в окончателния текст".

"Текстът не е перфектен и страните от ЕС трябваше да направят компромиси в по време на преговорите, но като цяло имаме основания да сме доволни от Глобалния пакт за миграцията", заяви Стилянидис.

Той увери, че Пактът няма да има задължителни правни последици, ще намали незаконната миграция, ще подобри положението на мигрантите и ще подпомогне борбата с трафика на хора.

След САЩ и Австралия, които се оттеглиха още по време на преговорите, никоя членка на ЕС не се отказала официално да подпише документа. Засега само Унгария и Австрия са анонсирали намерения да направят това. Резерви са изразили и Полша, Чехия и Хърватия, стана ясно по време на дебата. Евродепутатите включиха и България сред неподкрепящите, макар че правителството още не е приело официална позиция, след като Съветът на коалицията реши в понеделник Пактът да не се подписва.

"Ние имаме общ интерес за намиране на общи решения. Глобалният пакт е такова решение, което ще допринесе за по-добро управление на процеса", заяви Стилянидис.

Според него не отговарят на истината твърденията, че документът е правно ангажиращ, ограничава националния суверенитет за вземане на решения и окуражава миграцията. В понеделник шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изрази съмнения, че страните, които имат възражения, познават съдържанието на документа. Стилянидис обясни, че Пактът представя добри практики и политики, които няма да са задължителни за подкрепилите го държави.

Европарламентът също поддържа пакта за миграцията. В резолюция, одобрена от 517 от 751-те евродепутати през април, парламентът подкрепи целите на Пакта, призова страните от ЕС да се обединят около обща позиция и поръча на дипломатическата служба на ЕС да убеди повече държави по света да се включат, за да осигурят успеха му.

Европарламентът ще изпрати делегация на конференцията в Мароко през декември, където той ще бъде приет.

От трите основни институции без обща позиция остава само Съветът. Причината е че по време на българското председателство Унгария блокира даването на мандат за преговори на Европейската комисия. През юли австрийското председателство вкара за обсъждане проектотекста на Пакта, но до обща позиция отново не се стигна и всяка държава членка сама ще преценява дали да даде политическа подкрепа за документа в Мароко през декември и ще го гласува ли на сесията на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк през януари.

По време на дебата в Страсбург някои евродепутати призоваха Австрия, която обяви преди седмица, че също обмисля да се оттегли от документа, да се откаже временно от председателството си на Съвета на ЕС за време на конференцията на ООН в Мароко, тъй като с позицията си не може да представлява Съвета.

Глобалният пакт е първото международно споразумение за миграцията в историята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
Франкофил преди 5 години
Бъдещето на България е в ЕС, при великата Франция.
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пишете глупости! България ще пребъде! Трябва да се присъединим към Вишеградскана четворка и да си отстояваме интересите! Не ни трябвят мигранти извън Европа. Източна Европа е против джендъризма, исляма и разни заробващи глобалистки пактчета!
61
0
 
1
 
! Отговори
Катон преди 5 години
До Анонимен35 Не е грък, а кипърец. Чети преди да плюеш и не ни губи времето с личната си неосведоменост
60
0
 
9
 
! Отговори
Оня от София преди 5 години
Искаме нормални заплати и цени, не искаме мигранти!!!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияВсе пак България я има от 1300г. ще е трагично на мястото на българите да дойдат други, но предполагам, че това е естествен процес на нещата, щом българите не се множат и правителсгвото нехае. Все пак цялата човешка история е устроена така - едни държави и империи изчезват, а на тяхно място идват други. И Рим е изчезнал. Нищо не е вечно нали така, пък и 1350г. си е бая време, историята ще ни помни..
58
0
 
9
 
! Отговори
Същата 2040 година преди 5 години
Мюнхен официално вече се нарича Мюмюнхен.
57
0
 
5
 
! Отговори
2040 година преди 5 години
Полицаи спират кола на аутобан в Германия и взимат документите на водача за проверка. Единият казва изненадано на другия:-Ей, Осман, виж какво странно име има па тоа - Мюлер!
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия"Млада работна ръка трябва ! Германия не може да си позволи да стане застаряваща нация ! Дайте младите насам независимо негъри ли са , булгари ли са , роми ли са , евреи ли са , арнаути ли са или черкези ! Тук по улиците трябва да има младежки звуци , детски гласове !"Това ми се струва малко радикално. Все пак в германия трябва и някой немец да остане между другото. Не може да приемете цял свят защото Германия няма да бъде Германия
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияЕ да ама като изчезнат хората ще изчезне и българщината и като дойдат новите те няма да могат да се интегрират и България ще изчезне. Това за мен е равнозначно на апокалипсис.
54
0
 
6
 
! Отговори
казаХ преди 5 години
Европейските държави които подпишат този пагубен за Европа пакт да приемат мигрантите само в собствените си държави и без право те да миткосват из държавите които не са го подписали.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът се ръководи от шепа ционисти.Теискат в близките години напълно да завладет света.Най-голямата пречка са им еднонационалните държави и изобщо независимите държави.Тяхната мечта е свят без граници,умешан,без отделни народи,държави и раси,в който те ще управляват сивото стадо от черноработници-консуматори.Всякакво национално чувство и съзнание е враг за тях.Те ще определят всичко в новия свят.Всички ще са им роби.Това е циониската мечта,но както винаги няма да им се получи.Някой ще ги взриви
52
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има нужда от 500 000 работници за да оцелее. Полша също има нужда от милиони работници и само украйнци няма да им стигнат. Само дето поляците са пред нас и хора от цял свят ходят да работят, а тук никой няма да дойде защото сме бедни. И какво се получава. Нямаме раждаемост, малкото млади които имаме бягат, ромите се множат, пенсионерите стават все повече, а мигранти почти не идват. Най-бързо изчезващата нация сме и ако това продължи България я очаква апокалипсис. Затова ни трябват
51
0
 
13
 
! Отговори
T преди 5 години
До привет от ГерманияА ти разгледа ли хубаво снимката, да видиш какво всъщност правят?! Чупят и трошат дървени палети, които после палят и се греят на огъня. Бачкали били... На тези им дай само да рушат. Нали им виждаме държавите и обществата. Те, ако бачкаха и градяха, ние щяхме да бягаме при тях, а не те да идват при нас.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 57 Те няма да живеят тук , ще вземат паспорти .Ако някой от тези "клетници" е превърженик на Ислямска държава и вземе български паспорт и избие германци? Кой ще оспори че не е българин ? Никой.България си има достатъчно проблеми да я петнят пак с тероризъм!
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В превод на дългото обяснение по горе в старията да се разбира следното : "Дайте да разпръснем едни хора без никава информация дали имат престъпно минало и принадлежност към крайно опасни групировки, а след това ще решим какво да ги правим" На идея тази миграция звучи добре, но без документи и лъжлива информация от самите мигранти за произхода си това е много опасно решение с ужасяващи последствия. Всяка страна ще се превърне в гето !
48
0
 
4
 
! Отговори
Ша съ опраим преди 5 години
До ВескоПрав си, ама понеже бързам и не гледам какво пиша и стават такива тъпu грешки.Всичко се върти около парите. Цялата тази мигрантска ситуация е от корпоративна алчност, прикрита зад маската на помощ и толерантност. И миграцията не започва от вчера, а веднага след ВСВ. Европа застарява, едрия безнес иска евтина работна ръка, а стадото няма право на избор защото е расистко. Това е цялата схема, най-общо казано. БУМ! Току-що изпихте червеното хапче и сте на другия бряг, при събудените.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали Тръмп ви каза в ООН,че не иска!Чия идея е това и защо?
46
2
 
8
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Абе хора, някои се дразнят като се правят забележки за правописни грешки. Случва се. Ама някак като тенденция го усещам вече да се бърка о и у, а това променя и смисъла на някои думи. Пише се хаОс, Опора, Оспорвам. Упор е друга дума от там идва упорит.
45
1
 
8
 
! Отговори
Защооооо преди 5 години
Не успорвам дали пакта за миграция е добър или лош но какво лошо има политиците да слушат народа какво казва по въпроса.Защо политиците се мислят за наши господари.До къде стигнахме.Мен ме гнус от политиците.Ако пакта не е задължаващ защо се предлага и какви са следващите етапи за които се говори на този пакт.И сега има закони защитаващи бежанците и жените и всичките защо ни трябват по малко закони.Кой го иска това.Защо го иска.Ние можем ли да мислим и можем ли да покажем когато не сме съгласни.
44
0
 
14
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
Като не е правно ангажиращ, не е задължителен да се спазва от приелите го страни,защо се подписва?Това е най-голямата лъжа,която ни пробутват.Един договор се подписва,за да се спазва.Иначе няма нужда от него.