Как така Никола Груевски реши да избяга в Унгария?

Орбан трябва да реши ще оказва ли подкрепа на осъден човек
15 ное 2018 12:00, Елка Василева
40
Как така Никола Груевски реши да избяга в Унгария?
Виктор Орбан и Никола Груевски. Снимка: архив, Reuters

Звучи като сценарий за политически трилър, но историята е съвсем истинска. В нея се разказва за падението на един бивш министър-председател и за това как една страна-членка на ЕС се превръща в негова съучастничка.

Бившият македонски премиер Никола Груевски, управлявал в продължение на 10 години (2006 – 2016) авторитарно и с почти мафиотски методи и осъден на две години затвор за корупция, явно е успял да избяга в Унгария. Бягството му остава загадка, включително и поради това, че Груевски е с отнет задграничен паспорт.

Дотук унгарската страна не е потвърдило официално, че Груевски е поискал политическо убежище. На запитване на Дойче веле говорител на правителството в Будапеща е отговорил, че "нито ще потвърди, нито ще отрече" новината.

Потвърждението обаче дойде от македонското вътрешно министерство: то е било информирано от унгарската страна, че Груевски се намира в Унгария. Незабавно Скопие е издал международна заповед за задържането на Груевски, се посочва още в информацията.

Още по темата

За да разберем по-добре измерението на скандала, се налага да си припомним някои факти, свързани с управлението на Груевски и с дългогодишните му приятелски отношения с унгарския премиер Виктор Орбан.

До оттеглянето си от властта през 2016 година бившият македонски премиер управляваше страната с почти криминални методи. Това доказват хилядите материали, включително и аудиозаписи, събрани от Специализираната македонска прокуратура през последните две години.

От тях става ясно, че Груевски и най-приближените му сътрудници са подслушвали редовно политическите си противници и систематично са ги заплашвали. И още: има сведения, че са били фалшифицирани изборни резултати. Създадена е била и всеобхватна система за политическа корупция.

Груевски няма да се отърве само с една присъда

На първо време Никола Груевски беше осъден само за незаконно придобиване на луксозен автомобил. Това стана през май т.г., когато получи 2-годишна присъда, но предстоят и други процеси, а като се имат предвид многото събрани улики срещу него, се очаква бившият премиер да получи и нови дългогодишни присъди.

През последните години от управлението си Груевски постепенно изпадна в международна изолация. Но унгарският премиер Виктор Орбан беше един от малкото, които не се дистанцираха от Груевски. Преди около година Орбан например се появи на предизборен проява в Македония, заставайки редом Груевски и бившия премиер на Словения Янез Янша, който също е с присъда за корупция. По това време Груевски вече беше с отнет задграничен паспорт. Още тогава унгарските медии повдигнаха въпроса дали пък Орбан не е обещал на Груевски политическо убежище.

Последната публична проява на приятелска помощ за Груевски бе свързана с македонския референдум за името на страната. В края на септември Орбан отправи двусмислено видеообръщение към партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ, което беше изтълкувано като призив за отхвърляне на постигнатия компромис с Гърция.

Но отношенията между Орбан и Груевски излизат и извън политическата рамка. Има данни, че бизнесмени от близкото обкръжение на партията на Орбан - Фидес - са инвестирали солидни суми в няколко близки до ВМРО-ДПМНЕ македонски медии.

Елемент от политическата стратегия на Орбан и неговото правителство е да подкрепят авторитарни лидери от Западните Балкани и да се застъпват за тяхната бърза интеграция в ЕС. По този начин Орбан събира допълнителна подкрепа за своите планове за реформиране на ЕС. Целта му е да отделните страни-членки да получат по-голяма самостоятелност в рамките на общността, както и да бъдат отменени европейските наказателните процедури за нарушаване на правовите принципи. Подобна процедура е заведена и срещу Унгария. Орбан поддържа много приятелски отношения също и с президентите на Сърбия и на Черна гора - Александър Вучич и Мило Джуканович.

Този случай ще създаде сериозни проблеми на приятеля му Орбан

Случаят "Груевски" е в състояние да създаде сериозни вътрешно- и външнополитически проблеми както на Орбан, така и на реформаторското правителство на македонския премиер Зоран Заев. Защото поражда редица сериозни въпроси: например, защо македонските власти не са наблюдавали отблизо Груевски, особено след като се е знаело от седмици насам, че бившият премиер ще трябва да влезе в затвора в началото на ноември, за да излежи присъдата си.

Унгарската страна пък ще трябва да отговори как е възможно човек без паспорт да стигне до Будапеща, след като е добре известно, че унгарските граници са едни от най-силно охраняваните в целия ЕС? И не е ли трябвало да го изпратят в някоя от транзитните зони за кандидати за убежище, както повелява унгарското законодателство?

Ако ли пък Груевски е влязъл в Унгария от Сърбия - защо не са го върнали обратно на сърбите, след като Будапеща смята Сърбия за сигурна трета страна?

Унгарският премиер Орбан винаги досега е подчертавал, че стриктно се придържа към законите и правилата на демокрацията. Сега той е изправен пред една от най-сериозните дилеми в досегашната си кариера - Орбан ще трябва да реши дали ще оказва подкрепа на един законно осъден човек, или ще спазва законите и международното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29 Почти всички македонци знаят сръбски и затова са сърбомани и гледат сръбска телевизия. Българите знаят руски и затова са русофили и гледат Первый канал. Младите българи не знаят руски, те знаят английски и понеже няма транслации на английски канали, бягат в Англия.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан и Груевски - червените , крастави магарета през девет граници си помагат!Ако нашите червени, крастави магарета се наложи да бягат (а дано) те ще кацнатнаправо при Путин..
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако трябваше да се дават по две години за всеки мерцедес, който купи Борисов за 9 години, той трябва да лежи до живот.За останалите му кражби ще си затворим очите.
36
1
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Ми то си е така.По политически причини не се гонят. Неудобните политици ги гонят по неполитически причини, че е по-лесно.Като осъдят Борисов за кражбите му, за Спартана му, с който фърчи по света всеки ден без причина тогава обвинявайте Груевски, че купил мерцедес. Един мерцедес, а не цяла дузина ката Борисов
35
1
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
ДрОгарьо, знам че ти е трудно да разсъждаваш, затова ще ти помогна. Пучдемон е преследван като сепаратист по политически причини. Срещу него няма присъда. Твоят любимец беше лицето на корупцията, също така и антибългарщината по поръчка от Масква в Македония години наред. След съдебен процес той получи ефективна присъда затвор за корупция. Престъпник... панимал?
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и защо трябва да повярваме на всичко написано в статията, много нагласено звучи всичко, уж той подслушвал пък в същото време него го слушали докато бил мин председател, кого обслужват тайните служби
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Българските тв са само платени кабелни даже в България и не са качествени, докато сръбските са безплатни. Това е разликата и никой няма да плаща за нещо което не струва. Поне можеше да са безплатни и в България и Македония.
32
2
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Същия *** въпрос може да се зададе и за Пучдемон защо избра Белгия сърцето на Европата като избяга от Испания, ама гледам няма такива статии.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братовчедът Сашо Атанасов на жена му Буркица е избран за директор на ВИК Скопие с фалшива диплома от университет в Ню Йорк.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нали колата е купена без да има право да седи в такава скъпа кола.Да не седи и Заев, бе!Вместо да я ползво като не може да я върни да я продаде и да даде парите за дом за сираци. Като е толкова правилен и в скъпи коле не се вози.Същото предложение имам и към нашето Слънце. което ходи на работа с ТРИ скъпи мерцедеса пълни с гавази да пазят безценния му живот.
29
0
 
9
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Следващия да се стяга... сещате се нали !
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23 Никога в Македония не са ретласирани бг телевизии!И това е защото няма интерес някой ,да плаща за тях!Сръбските телевизии са безплатни или на символична цена.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой да я върне колата?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тези Балкански ширини е така,корупцията сред политиците е високо ниво!Румънски и хърватски премиери в затвора!Словенския президент едва се спаси ,да не влезе в затвора!Черногорския политик Мило Джуканович сега президент, е известен в Италия с връзките си с мафията и единствено го спаси това,че успя да прелъже черногорците ,да влезат в НАТО!Нашите политици са същата стока!
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък Заев вместо да върне скъпо струващата кола взе, че седна да се вози в нея.И никой не му прави забележка. Щото е наше момче.
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала голям показа им един среден пръст на всички може да е всякакъв обаче не е предател да сменя името на Македония срещу 5 евро.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега Груевски и Ветко цъкат сантасе във Орбановата вила
22
3
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
ВМРО-ДПМНЕ през 90те години имаше пробългарска политика. когато дойдоха на власт разрешиха в Скопие да се продават български вестници, ретланслираха се бг. телевизии. Министър предцедателя Л. Георгиевски имаше и БГ паспорт както и президента К. Глигоров и следващия, чиито самолет беше свален от сръбското ПВП. Сръбските служби са много силни в Македония и с помиюа на КГБ внедриха свой хора във ВМРО-ДПМНЕ и за 10 г. ги обърнаха на 180 градуса, а БГ политиците бездействаха и козируваха на Масква.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които са писали тая статия не се ли усещат какво говорят.Абсолютно същите неща магат да се кажат за нашия Премиер. Но никой ну го дава на Прокуратура, никой не го съди. Просто нашия седи много силно наведен на Брюксел и затова за него няма никакви последствия.Най куриозното е, че си бил купил скъпа кола и сега хоп - 2 години.И за какво ни ги разправят тия истории от 1001 нощ? никой ВЕЧЕ НЕ ИМ СЕ ХВАЩА НА ВЪДИЦАТА
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И хубавия мерцедес може да те заведе в задънена улица.