Мъртвородена ли е сделката за Brexit? Голямата криза за Мей

Проектът за развода с ЕС предизвика оставки и буря в партията
Обновена: 18 ное 2018 08:16 | 17 ное 2018 20:55, Елка Василева
35
Мъртвородена ли е сделката за Brexit? Голямата криза за Мей
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Премиерът Тереза Мей се бори днес с най-голямата криза в своето премиерство, след като проектът за сделката по развода с ЕС предизвика оставки на министри и бунт в нейната партия. Повече от две години след като Обединеното кралство гласува в шокиращ референдум да напусне ЕС, все още не е ясно как, при какви условия и даже дали ще го напусне, както е планирано на 29 март 2019 г., пише Ройтерс.

Откакто спечели ръководния пост в смутните времена след референдума, Мей се мъчи да договори сделка за Brexit-а, която да гарантира възможно най-плавно напускане на Обединеното кралство.

Но вчера министърът за Brexit-а Доминик Рааб подаде оставка заради сделката и това предизвика спад в курса на лирата. Разбунтували се депутати от собствената й партия открито се стремят на оспорят нейното лидерство и направо й казват, че сделката за Brexit-а няма да мине през парламента.

Мей, която се зарече, че остава премиер, бе помолена днес по телефона от слушател на радио Ел Би Си "да се оттегли с достойнство". Тя не отговори веднага на слушателя. "Още не съм назначила нов министър за Brexit-а, но разбира се, ще го направя тези дни", каза Мей, попитана дали е предложила поста на Майкъл Гоув - най-изтъкнатия привърженик на Brexit-а министър от нейния кабинет. Гоув не отговори на зададен му пред дома му въпрос дали ще подкрепи Мей. Би Би Си предаде, че Мей му била е предложила поста министър за Brexit-а, но той бил отказал.

Още по темата

Курсът на лирата към долара, който вървеше нагоре-надолу според новините за Brexit-а след референдума, днес се качи до 1,2829 долара.

Brexit-ът ще изстреля петата по големина икономика в света в неизвестното. Мнозина се опасяват, че това ще раздели Запада, който се мъчи както с неконвенционалното управление на Доналд Тръмп, така и с нарастващата агресивност на Русия и Китай.

В тази най-дълбоката политическа криза след Суецката (когато през 1956 г. Великобритания е принудена от САЩ да изтегли войските си от Египет) крайният изход остава неясен. Сценариите включват: сделката на Мей все пак получава одобрение; Мей губи поста си; Великобритания напуска блока без споразумение; и даже още един референдум.

ЕС и Великобритания се нуждаят от споразумение, което да запази търговския поток между най-големия в света търговски блок и Обединеното кралство, където се намира най-големият международен финансов център.

Британският производител на самолетни двигатели "Ролс ройс" заяви, че продължава работата си по планове за всички варианти. Плановете включват "буферни складове, така че да разполагаме с целия логистичен капацитет, необходим да продължи функционирането на нашия бизнес", каза президентът Уорън Ийст.

Привържениците на Brexit-а казват, че въпреки възможната нестабилност в краткосрочен план, в дългосрочен Brexit-ът ще помогне на Обединеното кралство да процъфти, а също и на ЕС да задълбочи интеграцията си след напускането на такъв могъщ член. В стремежа си да запази възможно най-близките връзки с ЕС Мей разтревожи мнозина от привържениците на чистата раздяла в партията си, а също северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която крепи нейното правителство на малцинството.

"Дейли телеграф" съобщи, че ДЮП е поискала Мей да бъде сменена като премиер. "О, аз не съм имала спречквания с Арлийн", каза Мей (по адрес на Арлийн Фостър, лидер на ДЮП). "Те ни поставиха някои въпроси, изказаха някои свои опасения и, да, ние обмисляме тези въпроси", каза тя и добави: "Ние все още работим с ДЮП".

Междувременно радетелите за по-близки отношения с ЕС в нейната партия, а също и представители на лейбъристката опозиция казват, че сделката пропилява предимствата на членството срещу малко придобивки.

За да бъде одобрено споразумението, то трябва да бъде подкрепено от около 320 от депутатите в 650-местния парламент. "Математически е невъзможно тази сделка да мине през Камарата на общините. Жестоката истина е, че тя е мъртвородена", казва консервативният депутат Марк Франсоа, привърженик на Brexit-а.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия пък вече станаха банални , всеки ден ще им четем глупостите , айде да се махат и да свършва вече че напрово станаха за смях пред света
24
1
 
5
 
! Отговори
татул преди 5 години
От това шикалкавене, Брекзита не евързаното талисманче.Англичаните,никога не играят по същество.Близкитеотношения с Мергел не водят към доброЯвно ще има стригане,но трябва такада стане ,щото плебса сам да си е виновен.
23
3
 
7
 
! Отговори
нострадамус преди 5 години
Очкват ги срив на лирата и задлъжнялост високомерните англичани,Аиде Ланселот бий си камшика,или се обаждай на Мерлин да ходи при трансформарсъ.
22
4
 
14
 
! Отговори
. преди 5 години
За всички противници на ЕС, мога да ви кажа че грешите както и англичаните си вкараха поне 3 автогола с брекзита. Да, според мен от нато няма полза, но от ЕС е голяма. Англичаните лежат още на стари лаври когато имаха много и големи колонии от които цоцаха заради тях имаха и силно лоби и много представителни офиси в Лондон, след брекзита и без ползите от ЕС ще трябва да ги преместят и със слабата си икономика която няма да използва големия пазар, просто ще загинат. Индийците си произвеждат сами
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Залеза на една някога велика империя която остана без задморките си колонии.
20
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закриха въглищната си индустрия, смазвайки миньорските протести. Не могат да си позволят да я възстановят по икономически и финансови причини. До 10 години ще трябва да внасят 3 пъти повече енергия от сега. От къде? В Европа находищата се изчерпаха. В африка действат разни сили... В Близкия изток Русия спечели всичко. Руснаците ще им изкарат душите заради тормоза по случая Скрипал. Ще ги смучат докато "английските учени" не измислят перпетум мобиле...
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента Англия купува 80% от електроенергията си от чужбина. 40% от собствената и генерация е от газ. Скоро ще се наложи да си закрият няколко блока от АЕЦ. Най - голямото газово европейско находище нещо залязва, а им беше основната надежда. Нямат производители на АЕЦ, а французите не са правили нова централа от десетки години. В САЩ също отдавна няма нови. Мей се скара с Русия и сега се дърли с Европа. Скоро на англичаните ще им стане тъжно. Всички и чакат да я окъсат о да ги задъвчат ;))
18
5
 
6
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Мей е анти-британка, прави всичко възможно за да закопае Англия... Но въпроса е само един, чии интереси обслужва тази жена. То се вижда, че всичко което прави не е в интерес на страната й нито на съгражданите й!!!
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Английския селянин най-накрая започна да разбира какво губи от напускането на ЕС. Правилото че трябва да ти бръкнат в джоба за да ти дойде акъла важи с пълна сила и за англиската провинция.
16
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както вървят нещата Брекзита няма да го бъде. Няма как Обединеното кралство да ползва само меда от ЕС без да плаща и без да се съобразява с правилата на съюза.
15
1
 
6
 
! Отговори
Цецко преди 5 години
Не разбрахме условията. Излизат радикално или тарикатски.
14
23
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Даже много търпяха британците, дивотиите на брюкселските бюрократи. Браво на Британия. Империята си е империя. Не плачете на чужд гроб. Гледайте нашета несрета и как народът ни си отива и затова немалка вина имат простотите на ЕС!
13
3
 
20
 
! Отговори
Мътвородни???? преди 5 години
,, Мъртвородено за сделка"???? На мен звучи малко като от романа за Хари Потър дето на мъгълите им казваха мъртвородни. Тя вярно, че Тереза Змей гледа злобно като лорд Валдемор, ама написано така си помислих, че е от фентъзи роман
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще излязат със "син седесарски шут", както се изрази един седесар, настоящ гербер.
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тереза Мей изпълнява волята на тъппия британски поданик на Нейно Величесто Елизабет Втора Сакскобургготска.
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли някой да отрови още един руски шпионин с дъщеря му, та да отвлече вниманието от Брекзит катастрофата на зМей.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тереза Мей пие една студена вода.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази червена баба още ли не е paзстpеляна публично за предателствата си?
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми к'ва да е? При толкоз танци за набиране на средства за борба със сколиозата, такава и сколиозна сделка се получи. Не разбраха ли, че извън ЕС са като другите неевропейски държави. Всички преимущества заминават и вече не са наравно с другите членове. Всички стоки се обмитяват като неевропейски. Толкова е просто.
6
4
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Тоя Змей сигурно и чаша Новичок не го лови...