"Свръхтуризъм" мъчи Холандия. Как да се защитят хората?

Седим си и виждаме цяло семейство китайци да тъпче цветята ми!
17 ное 2018 21:40, Елка Василева
31
"Свръхтуризъм" мъчи Холандия. Как да се защитят хората?
Снимка: архив, Reuters

Два туристически автобуса се движат по тесния, виещ се път, който минава край жълто сабо с човешки ръст. Автобус след автобус се редят да оставят нетърпеливите си пътници, образувайки огромни колони към дигите, докъдето ти стига погледът.

В село Киндердайк, край Ротердам, има 19 вятърни мелници. Характерен пейзаж за холандското изобразително изкуство, това е една от най-сниманите дестинации в Холандия, разказва Би Би Си.

Излизайки в мъглата и дъжда, изпълнени с очаквания туристите отварят алените си чадъри, а екскурзоводът им размахва червен знак, обяснявайки значението на това уникално място, влязло в защитения списък на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Мелниците, които са шедьовър в управлението на водите, някога са подпомагали отводняването на терените, предотвратявайки наводнения през 1740 година.

Това обаче не е музей. Мелниците са изпълнени с живот.

На някои обитатели на мелниците вече им е писнало. Те създадоха картички, с които приканват туристите да помислят за последиците от обиколките си.

Поход през лалетата

Имам много, много лош опит с туристите, казва Йохан Велтуизен, 56-годишен програмист на роботи. Той винаги е живял в Киндердайк и управлява местната група за защита на нормалните условия на живот, която настоява пред кмета за по-добро управление на масовия туризъм.

Цели семейства тичат през градината ми. Седим си и пием чай на слънце, поглеждаме и виждаме цяло семейство китайци да тъпче цветята ми, казва Велтуизен.

В началото бяха само туристи от САЩ и Великобритания, сега са от Китай и Япония. Те са толкова много милиони и всички искат да дойдат и да се снимат с вятърна мелница, допълва той.

Свръхтуризмът и какво да правим с него

Автобуси блокират пътищата, коли завземат определените за инвалиди паркоместа, а туристи без опит в колоезденето са приканени да яхнат велосипеда, за да се потопят изцяло в холандската атмосфера.

Видео, публикувано от екипа на Йохан, показва някои от проблемите, които създава свръхтуризмът в някога спокойното холандско село, което сега страда заради това, което е. Преди десетилетие мястото бе почти непознато отвъд дигите.

Градският съвет се опита да сведе до минимум нарушаването на спокойствието, като забрани автобусите и кемперите в центъра на Киндердайк, изгради нови паркинги в покрайнините на селото и засили проверките на автомобилите, което доведе до почти двойно повече глоби между 2017 и 2018 година.

Правя чаши за кафе и подложки за чаши като хоби, казва господин Вeлтуизен.

Туристите обаче идват, снимат се и не купуват нищо, хранят се на круизните кораби, оплаква се той.

Въпреки недоволството си той не е съгласен с неотдавнашната инициатива на местни мелничари да раздават картички на туристите с послание, намекващо, че те са част от проблема. Картичките имат следното послание: "Живеем тук от векове. Всяка година ни посещават 600 000 туристи, а ние сме 60. Съотношения 10 000 към 1 #свръхтуризъм".

Макар целта да е картичките да бъдат изпратени на приятели, за да бъдат отказани други посетители, по-вероятно е да бъдат запазени като сувенир.

Местният мелничар и активен ползвател на Instagram Петер Пол Клапвайк отбелязва: Това е обект от световното културно наследство, не е Дисниленд. И трябва с него да се отнасят като с такова".

Все пак годишната поддръжка на една мелница струва 100 000 евро (115 000 британски лири или 130 000 долара), така че туристическите приходи от фондацията Kinderdijk, която управлява обекта, е жизненоважен източник на средства.

"Ние сме част от наследството", казва господин Клапвайк. "Не мразим туристите, но фондацията ни третира като кокошка, която снася златно яйце."

"Просто ни трябват правила"

Входни билети на цена 8 евро за възрастни и стотици круизни кораби, спрели наблизо, осигуряват на фондацията всяка година около 4 милиона евро.

Повечето пари се реинвестират в поддръжката на селото, но местните жители се оплакват, че нямат достъп до консултациите на съвета и не виждат ползите от посрещането на вълната от туристи.

Те започнаха многобройни съдебни дела, за да се опитат да защитят собствеността си и да не допуснат разширяване на туристическия обект.
"Не можеш да го спреш. Просто се нуждаем от правила. Туристите обикновено идваха само през лятото и спираха посещенията през октомври, а сега е целогодишно“, оплаква се Йохан Велтуизен.

Решението според мелничаря Петер Пол Клапвайк е да се създаде връзка с посетителите, да ги накараш по-добре да разберат начина на живот на местните.

Сега, щом види турист да насочва дългия си обектив към фамилната му къща, той го кани вътре на чай. 

/БТА/


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Цели семейства тичат през градината ми."

Че кой вие карал двора да в е от американски тип без ограда? Направете си като нас българите дувар 2 метра висок и да видим тогава китайците как ще ви тъпчат цветята.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Туристите ще станат желани ако се превърнат в мигранти и поискат убежище и особено ако имат и малки деца, ама с тях, не в родината на родителите.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, не може и агнето цяло и вълка сит.
22
3
 
5
 
! Отговори
? преди 3 месеца
Холандия е регион, Нидерландия е държавата. За кое говорите??
21
0
 
16
 
! Отговори
Citizen преди 3 месеца
От гледна точка на обикновения гражданин, това наистина е зле. Това, че общините и разни фирми трупат дивиденти и приходи от туризма, не винаги се отнасят за обикновените трудещи хора. В крайна сметка, я си представете всеки ден някой да ви тъпче градинката пред къщи и да ви снима имотите. Даже според мен холандците са доста търпеливи и дипломатични.
20
3
 
4
 
! Отговори
Счетоводител преди 3 месеца
100000 евро никога не са били 115000 паунда
19
6
 
6
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
откакто съм във възрастта да мога да възприемам действителността без външни съветници мога да кажа, че "цивилизацията" на майyнаmа "хомо-сапиенс"-cenzuraturus е една безкрайна верига от фатални събития, които той самият предизвиква, докато зове за любов, като един елен в праздна и студена гора! това е. няма какво да се самозаблуждавате!
18
6
 
8
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
откакто съм във възрастта да мога да възприемам действителността без външни "съветници" мога да кажа, че "цивилизацията" на *** "хомо-сапиенс" е една безкрайна верига от фатални събития, които той самият предизвиква, докато зове за любов, като един елен в праздна и студена гора! това е. няма какво да се самозаблуждавате!
17
4
 
16
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
туристическият поток е същото бедствие, като нашествието на скакалци. обаче мож ли спря глобализацията, заради онез, за която е написана статията " Трупат ли, трупат... 6 правила, които богатите следват". а първото правило там е: трябва да си глобален и да мачкаш всичко по-дребно наред! но! с "филантропия"... а самите туристи носят със себе си всички болести, хлебарки, червеи и други гадости, и ги разпространяват без да подозират, че го правят...
16
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
северните народи винаги са били студени хора,живеещи скучно и спокойно,предвид дестинацията,хората там ако искат да си запазят начина си на живот,просто да се преместят,предполагам държавата няма да им откаже щедро заплащане на тамошните им имоти,предвид приходите от тях
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не си Щерю,а си Мюмюн!Крастав,квадратоглав Мюмюн,спамещ по цял ден из вестниците!
14
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахаха жалкари от пропаднала *** се подиграват на една от най-развитите страни...
13
13
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 3 месеца
Кви дни ми бе брат ми.Ти застанеш ли до Айфеловата кула то въздуха е друг просто дидаш и не е същото.Храната водата въздуха там са други а тука смърдели немски дизелаци скапана храна и политици.Не.ри араби и г-н ама бг емигрантите не се връщат що ли Даже и атентати мемоар ги върнат.
12
31
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мен туризма грам не ме влече. Пет пари не давам за Айфеловата кула, за кулата в Пиза, не ми дреме за Рим, Холандия и нямам никакво влечение да ходя където и да е за да зяпам неща, които съм ги виждал милиони пъти на снимка. Да разберат защо при мен се получава така и да го приложат на всички мераклии да чоплят семки и торят нечий чужд дом за да си начешат крастата.
11
5
 
31
 
! Отговори
Anonimen преди 3 месеца
да заповядат в бг села, изощо няма да имат проблем със свръхтуризъм
10
4
 
78
 
! Отговори
Тръба преди 3 месеца
Посъветвайте се с български предприемачи. Те са специалисти в прогонването на туристи.
9
8
 
50
 
! Отговори
Ибрикчия преди 3 месеца
Значи ако се купуват чашите и сувенирите на холандския скапаняк туристите са проблем? Освен това годишно 600 000 туристи по 8 евро са 5 млн и 400 Хил евро годишно приход за село от 60 души. #простИнапушен
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако и ние печатаме пари и ние ще имаме,някои имат интерес да не правим товааааа
7
7
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като се вдигне нивото на световния океан и няма да имат вече проблем с туристите.
6
18
 
71
 
! Отговори
Bg преди 3 месеца
Така им се полага. Тяхните "туристи" навремето колонизираха половината свят. И грабиха грабиха грааабиха. Сега да мрънкат колкото си искат. Най големите тарикати, двуличници и измамници. Нарисуваха България като кенефа на Европа. Толкова пари имат а са най стиснатите в цяла Европа.