Германия спира доставките на оръжие за Саудитска Арабия

Берлин все още има повече въпроси, отколкото отговори за Кашоги
19 ное 2018 16:52,
26
Германия спира доставките на оръжие за Саудитска Арабия
Снимка: Reuters

Германия ще прекрати доставките на оръжие за Саудитска Арабия заради случая с убийството на журналиста Джамал Кашоги, заяви германското министерство на икономиката, цитирано от ДПА. Това включва и доставките на оръжие, които вече са били одобрени, посочиха от министерството.

Още по темата

Берлин по-рано бе предупредил, че повече няма да доставя оръжие за саудитското кралство и че ще извърши проверка на вече дадените разрешителни за износ.

Опитите и други страни членки на Европейския съюз да бъдат убедени да последват германския пример не дадоха резултат. Като основен противник на идеята се очерта френският президент Еманюел Макрон.

Говорител на германското министерство на икономиката отбеляза днес, че правителството предприема действия, насочени срещу притежателите на валидни индивидуални разрешителни за износ с цел да бъдат прекратени доставките на оръжие от Германия за Саудитска Арабия.

Решението на германското правителство ще засегне износа на 20 чисто нови бойни катера за Саудитска Арабия, два от които са вече построени, а други осем са в процес на построяване.

Освен решението за преустановяване на оръжейните доставки германското правителство реши да забрани на 18 саудитски граждани да влизат в Шенгенското пространство заради предполагаемата им връзка с убийството на Хашоги, припомня Асошиейтед прес.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че по случая със смъртта на саудитския журналист все още има повече въпроси, отколкото отговори.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
за скрипал се организирахте много бързо а сега се мотаете
11
1
 
2
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 5 години
Мечтай си! Мечтите са безплатни! Това не сме ние да даваме земя за бази безвъзмездно!
10
2
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Щом имат излишни катери, могат да ни подарят 4-5, на Румъния и Грузия също, а и Украйна няма да им откаже да приеме десетина бройки.
9
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До ЗозоСегашното положение в Сирия-на практика примирие,устройва Русия.Е,можеше и по-добре,но става.Представете си пълна победа за Асад-ами Русия става излишна*!А сега ще си поддържа базите там,докато и трябват за съвсем други неща.Голямата политика е цинично и лицемерно нещо!*Арабската благодарност/лоялност е имагинерно понятие
8
6
 
9
 
! Отговори
Анти Атом преди 5 години
Браво на Германия.В Света останаха малко страни и народи ,които слагат правото над всичко.
7
5
 
10
 
! Отговори
Шайзела Изперкел преди 5 години
Лелееее колко сме принципни самооооо....
6
4
 
12
 
! Отговори
ВМЗ преди 5 години
България вече е най-големият износител на оръжия от Източна Европа за Близкия изток. За миналата година над 1 милиард евро.
5
8
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ФактКак така свършва войната в Сирия? Путин нали всяка година обявява, че победил :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
4
4
 
11
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Ами как ще идват "танцуващите със саби" на гости на Баце,като им сложат забрана?Уф,забравих,че не сме в Шенген...
3
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Сега е моментътАми ние от 4-5 години продаваме оръжие на С.Арабия през американски фирми!На практика 80% от производството беше за там.Саудитите го разпределяха в Сирия между "умерените","неумерените" и малко за ИД.Обаче войната в Сирия свършва,далаверата-също.
2
2
 
11
 
! Отговори
Сега е моментът преди 5 години
ние да им кихнем каквото произвеждаме
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ooo супер. Сега ние ще и продаваме! Къде на "бяло" къде на черно ;)