Евросоцът възмутен: Груевски е бежанец

Бившият македонски премиер се похвали с "Да" от Унгария
20 ное 2018 22:35,
90
Евросоцът възмутен: Груевски е бежанец
Снимка: Reuters

Европейските социалисти се възмутиха от нескритата радост, с която бившият македонски премиер Никола Груевски се похвали, че е получил статут на бежанец в Унгария.

Груевски се появи изненадващо в Будапеща миналата седмица, измъквайки се под носа на македонската полиция, издирваща го, за да го отведе да излежи ефективната си присъда от 2 години затвор по дело за корупция.

Още по темата
"Случващото се предизвиква силна тревога, тъй като създава опасен прецедент и може да има сериозни последици за региона", се казва в изявление на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент, публикувано веднага, след като Груевски съобщи, че молбата му за бежански статут е удоволетворена от унгарските власти.

"Законите за убежището са предназначени да закрилят хора, които бягат от война и преследване. Вместо това унгарското правителство ги използва, за да защити политически съюзник от последиците от неговите действия", заявяват зам.шефката на групата Таня Файон и Кнут Фликенщайн, който е говорител за външната политика. Те настояват Европейската комисия да проучи обстоятелствата около узаконяването на престоя на Груевски на територията на ЕС.

Двамата социалисти определят като "горчива ирония" факта, че тъкмо правителството на Виктор Орбан, което "демонизира кандидатите за убежище", предлага закрила на човек, който се укрива от правосъдието по обвинение за корупция.

"Докато бягащите от войната в Сирия и Ирак биват задържани, отказват им се храна и вода и се криминализират, бившият македонски премиер, който е пристигнал в Унгария вероятно, използвайки незаконни документи и е осъден у дома си, е посрещан с отворени обятия", възмущават се евросоциалистите.

Групата непрекъснато призовава ЕНП да отлъчи Виктор Орбан от редиците си за нарушаване на основни европейски ценности, но досега натискът им не дава резултат, върху европейските християн-демократи, където членуват партиите на Орбан Фидес и на Груевски - ВМРО.

До момента ЕНП не е коментирала бягството на Груевски в Унгария. Очакваше се, че това ще направят външните министри, които бяха на редовната си месечна среща в Брюксел в понеделник, но унгарският първи дипломат Петер Сиярто съобщи, че никой не е повдигнал въпроса. Това обаче може да стане през декември, когато Западните Балкани ще бъдат в дневния ред на Съвета за външни работи на ЕС.

Никола Груевски съобщи вчера следобед във Фейсбук, че молбата му за получаване на бежанска закрила в Унгария е уважена. Той излага подробно мотивите, с които я е поискал. Те включват твърдения, че Македония няма независимо правосъдие, че е преследван по политически причини от правителството на премиера-социалист Зоран Заев и че стандартите в затворите не отговарят на европейските. До момента унгарското правителство не е коментирало официално решението си и мотивите, с които то е било взето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдателен преди 5 години
Тая работа е пълен т...к.А нашите членове на ЕНП ,какво мислят ? А нашите журналисти питат ли ги?
20
3
 
12
 
! Отговори
:):) преди 5 години
където днес е Унгария ние и след 10 г няма да сме там. А да не говорим за сравнение на софия с Будапеща, все едно да сравняваш Волга и Волво...
19
7
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ОЩЕ ЕДИН ПИРОН Е ЗАБИТ ВЪВ КОВЧЕГА НА КОМУНИСТИЧЕСКА БЕЗБОЖНА РУСИЯ!!БРАВО НА ГРУЕВСКИ, ЧЕ ОТ ТОЛКОВА МНОГО ДЪРЖАВИ СЕ НАБУТА ДА СЕ КРИЕ БАШ В УНГАРИЯ, ЗА ДА И СЪСИПЕ РЕНОМЕТО :D БРАВО БРАВО БРАВО ГРУЕВСКИ
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време имаше филма Беглеца ,днес би се казвал Бежанеца .
17
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГОЛЕМИЯ БАСТИОН НА КОМУНИСТИЧЕСКА БЕЗБОЖНА РУСИЯ В ЛИЦЕТО НА УНГАРИЯ ВЕЧЕ Е ПЪЛЕН ПОЗОР!!!СУПЕР СУПЕР ДОВОЛЕН СЪМ! ДОСЕГА НЕ МОЖЕШЕ ДА КАЖА И ДУМА ПРОТИВ ОРБАН А СЕГА ВЕЧЕ МОГА И ЩЕ ГО НАПРАВЯ НА НИЩО :DСПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ НА ЧОВЕЧЕТО ГРУВСКИ , ЧЕ ИЗБЯГА БАШ В УНГАРИЯ :D
16
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СУПЕР ДОВОЛЕН СЪМ!!!НАЙ-ПОСЛЕ И НА КОМУНИСТИЧЕСКА УНГАРИЯ И СЕ Е-А ПИ-ЧКАТА ЛЕЛИ-НА!!!!!!!ОРБАН ВЕЧЕ Е ОБЯВЕН ОТ ЦЯЛОТО ЕС ЗА ПРЕСТЪПНИК СЛЕД КАТО ДАДЕ ПОДСЛОН НА ДОКАЗАН ПРЕСТЪПНИК И ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО МУ Е ДОКАЗАНО )
15
4
 
6
 
! Отговори
:):) преди 5 години
нещо много по комунистически го подкарахте, като няма как да те разкарат от политиката хоп едно мега скандалче за корупция...
14
8
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СУПЕР ДОВОЛЕН СЪМ, ЧЕ ИЗБРА ДА СЕ УКРИЕ В УНГАРИЯ!!МОЖЕШЕ ДА ОТИДЕ В СЪРБИЯ МОЖЕШЕ ДА ОТИДЕ В РУСИЯ НО ТОЙ СЕ НАБИ БАШ В УНГАРИЯ :DОРБАН ОФИЦИАЛНО ВЕЧЕ Е ЕДНА ПОДИГРАВКА И ПРЕСТЪПНИК ЗА ЦЯЛОТО ЕС!
13
0
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Представяте ли си - Плевнелиев , Борисов , Симеонов , Сидеров , Цветанов - Подсъдими за Кражби ?Ще избягат в ЮАР при братя Галеви с Кугърите .
12
4
 
7
 
! Отговори
╢ преди 5 години
Ето, че имало и по-зле от нас. С този примитивен балкански манталитет защо изобщо се сравняваме със западния свят? Там хората са с друг "чип" в главата, имат морал и отговорност и когато сгафят си получават наказанието. А ето го резултата на Балканите - крадеца и собствената си майка ще предаде само и само да "отърве кожата".
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Той не е осъден за Мерцедес, а за злоупотреба с обществени средства за купуване на въпросната кола. Ако беше го взел от лични спестявания, нямаше да влиза в затвора
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактБяга от несправедлив процес, съда е бил поставен под натиск от ЕС и САЩ.
9
7
 
6
 
! Отговори
Мирчо преди 5 години
Сега Орбан трябва да го сложи в лагер и да забрани на благотворителните организации да му дават храна и дрехи. Както постъпва с останалите бежанци. Ако е принципен, де. Ако е християн-демократ, може да му даде вила с прислуга и гулаш всеки ден
8
6
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Анонимен 1Не, Груевски не бяга от преследване, а от излежаване на присъда, произнесена след легитимен процес по дело за корупция.
7
7
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Груевски е герой опазил Македония от поробване от ЕС.Точно това не могат да му простят евробюрократите.Затова и го осъдиха, а не заради някакъв Мерцедес.То, ако за Мерцедес се влизаше в затвора, в Европа свободен политик нямаше да остане.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски е истински бежанец бягащ от преследване и човека бяга в съседния ЕС не през 10 страни в 11-та.
5
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Настанен ли е вече в бежански лагер както повеляват орбангутановите закони?
4
7
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
търсят го за корупция и крадене . Орден ли да му дадат -> герой на социалистическия труд ?
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баш на евросоц си мирише ЕС пак ни вкараха при лузърите.
2
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нормално е русофилския комунист орбанчо да помага на корумпираните си крадливи приятелчета