След Brexit връщат визите за европейци на Острова?

Ще има свободно движение на стоки и капитали, но не и на хора
22 ное 2018 18:57,
14
След Brexit връщат визите за европейци на Острова?
Снимка: Reuters

ЕС и Лондон желаят да запазят безмитния режим и след напускането на Великобритания, но е възможно да върнат визите за дългосрочен престой. Това показва разпространен от Европейския съвет текст на документа за бъдещите отношения след оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Още по темата

Този документ, заедно с проекта на споразумението за оттеглянето на Великобритания, се очаква да бъдат одобрени в неделя от Европейския съвет. Европейската комисия уточни по-рано днес, че до неделя преговорите по рамката на бъдещите отношения ЕС-Лондон продължават.

Според документа за рамката на бъдещите отношения се предвижда ЕС и Великобритания да запазят свободното движение на стоки и капитали, но не и на хора и услуги. Предвижда се краткосрочният престой (обикновено до 90 дни в една календарна година - бел. кор.) на британци в ЕС и на граждани на държави от ЕС във Великобритания да остане без визи. За дългосрочен престой за учене и работа се предвижда въвеждането на допълнителни процедури, допълва БТА.

Документът очертава намеренията за запазване на тясно сътрудничество в областта на разузнаването, борбата със заплахите в интернет, разследването на престъпления. Предвижда се съвместна двустранна комисия да урежда възможните спорове. Когато спорните въпроси не намерят решение в рамките на създадена за целта двустранна комисия, но засягат правото на ЕС, последната дума ще има Европейският съд.

Изпълнението на решенията на двустранната комисия и на Съда на ЕС ще бъде задължително. Когато в разумен срок тези решения не бъдат изпълнени от едната страна, другата страна може да наложи наказания и да въведе временно свои мерки, включително да спре изпълнението на двустранните договорености. Независим арбитър ще може да оценява съразмерността на предприетите в такива случаи мерки.

Според документа се предвижда възможност за въвеждане на едностранни временни ограничения в нарушение на двустранните договорености. Това може да се допусне, когато има обстоятелства със значително отражение върху икономиката, обществото или околната среда.

Документът не разглежда въпроса за удължаването на преходния срок между напускането на Великобритания и пълното й оттегляне от досегашните отношения с ЕС след т. нар. преходен срок. В документа не се посочва как ще бъдат решени откритите въпроси около Гибралтар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Някои българи ги третират като извънземни защото не подлежат на интеграция. Щом гледаш само българската телевизия и разполагаш с речник от няколко английски думи Англия не е за теб. Такива българи нека си останат в България с продукцията че са родолюбците.
12
0
 
2
 
! Отговори
Хахаха сами са си ви преди 5 години
Май бая от работещите в Англия ще бъдат върнати в България. Ужасно. Все едно българите са извънземни в очите на британците. Е затова Великобритания заслужава да бъде затрупана до горе с мигранти. Да ви е сладко Великобритания.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MaйMyнaтa 2Дезертьорите са у парламента и от там ти снасят "близалките" - патриотино. Ближи и не питай че ще се смръзнеш.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Питай кога ще стихне клексита че вече се крепиш изцяло на чифта макари.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Специалист по всичко 7Ама ще гледаш как компот се вари с нарязани автомобилни гуми! Типично за компотаджии!
8
0
 
2
 
! Отговори
Проект преди 5 години
Има 20 ферми в България за ягоди които ще отворят врати догодина ....И ще има работа 20ст на касетка ще е нормата Ще бъдат изнасяни за кралете и кралиците на острова а и дезертьори те
7
1
 
11
 
! Отговори
Специалист по всичко преди 5 години
Тъкмо се затъжих ,че няма да гледаме балконинг и рижаци как повръщат на Слънчака .
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИРА са се учили на подривна дейност от ВМРО-истински. Нека да възродим старите традиции и то напълно безплатно!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А визите реципрочни ли ще са? Питам за едни британски пенсионери ... И едни пияндета от Слънчака.
4
5
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Да раэбираме ли, че "кралете" ще ни върнат диэертьорите? И те хаотично ще ни се мотаят в краката цяла година, на кралски социалки??! А след това ще съэдават беэредици, искаики англииски доходи
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значени те какво ще решат, ние ще ги пускаме свободно да влизат като американците.
2
16
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
И кво ми дреме эа диэертьорите, освен да не се връщат тука!
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде ще берем ягодите сега?