Само 38 минути и... Евросъюзът даде чакания от Лондон развод

Брюксел предупреди Великобритания, че няма да предоговаря условията
Обновена: 25 ное 2018 16:10 | 25 ное 2018 16:00,
138
Само 38 минути и... Евросъюзът даде чакания от Лондон развод
Снимка: pixabay

Само за 38 минути лидерите на ЕС одобриха споразумението за напускането на Великобритания. Те приеха договорения между Европейската комисия и Лондон текст от 585 страници, описващ условията за раздялата.
"Разводът е тъжен момент и сметките трябва да се платят, но по-трудното предстои - изграждането на бъдещите отношения", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Споразумението между Лондон и Брюксел съдържа договорености по раздялата на имуществото и финансовата компенсация на Великобритания към европейския бюджет, урежда статута на гражданите на ЕС, живеещи на Острова и на британците в Европа и уточнява режима по границата между оставащата в ЕС Ирландия и Северна Ирландия.

То предвижда и 2-годишен преходен период, в който Великобритания ще продължи да изпълнява всички европейски ангажименти, без да участва във вземането на решения. През прехода ЕС и Лондон ще договорят бъдещите си отношения. Той може да се удължи с още до 2 г, ако се окаже, че времето е недостатъчно.
"Това е добра сделка за нас и за Великобритания. Единствено възможната", коментира Юнкер.
Така той даде знак на британския парламент, който сега трябва да ратифицира условията на развода, че ЕС не склонен да предоговаря условията.

Още по темата

"Онези, които смятат, че като отхвърлят споразумението, ще могат да получат по-добро, ще бъдат разочаровани в мига, в който го сторят", предупреди той.

Споразумението ще влезе в сила в полунощ на 29 срещу 30 март, ако бъде потвърдено от британския и от Европейския парламент.

Юнкер определи деня като "тъжен за Европа. Бъдещето ще покаже, че той е тъжен и за Великобритания", като добави, че макар ЕС да е успял да се опази от най-големия риск - разцеплението, не е време за "шампанско и аплодисменти".

Европейските лидери дадоха указания на Еврокомисията, парламента и на Съвета да започнат подготовка за въвеждане на споразумението в действие и приеха политическа декларация, с която дават мандат за преговори за бъдещите отношения на Мишел Барние - преговарящият по развода.

"Ние ще останем приятели до последния ден и дори един ден повече", каза шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск, перефразирайки хита на “Куин” Friends will be Friends.

Шефът на Европарламента Антонио Таяни заяви в аванс, че в парламента има достатъчно мнозинство за ратификацията и че евродепутатите намират, че постигнатото в преговорите защитава европейските интереси. Европарламентът обаче ще изчака вота в Камарата на представителите в британския парламент, насрочен за декември, и ще ратифицира на свой ред текста не по-рано от февруари. Таяни изтъкна като причина за това необходимостта 600-страничното споразумение да бъде преведено на 24-те официални европейски езици, за да могат всички евродепутати да се запознаят с него.

Премиерът Бойко Борисов, който ни представляваше на извънредната среща на върха съобщи, че по идея на България е засилен текста за наблюдението, което ЕС ще упражнява върху спазването на ангажимента за третирането на европейските граждани в ЕС, като е добавена думата "особена", към вече наличната "бдителност". Полша и България са автори и на параграфа, с които се постановява, че тежестта за изпълнение на екоангажиментите на оставащите в ЕС не трябва да се увеличава, след като Кралството престане да е задължено да намалява своите емисии.

Британският премиер Тереза Мей каза след срещата, че не споделя коментарите на европейските лидери, че разводът е тъжен ден, тъй като тя гледя с голям оптимизъм за бъдещето на Великобритания. Мей подчерта, че Brexit ще позволи на Лондон да си върне контрола върху своите граници, пари и закони. Тя обещава на мястото на земеделските и рибарски субсидии от ЕС, да бъдат въведени нови - британски, а мигрантите да се подбират не по националността си, а според уменията си. Според нея споразумението за раздялата “уважава резултатите от референдума, защитава ценностите ни и отваря пътя към по-светло бъдеще”.

Тереза Мей прие единствено оценката, че споразумението е възможно най-доброто и единствено възможното, както и че отхвърлянето й от британския парламент ще увеличи разделението и несигурността.
Британският премиер потвърди, че втори референдум няма да има, тъй като "хората вече се произнесоха".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Барние! Vive la France! Най-великата страна.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДОЙЧЕ 111За Англия е много по добре без булсаткомчовците с огромни претенции, меродавни съвети без покрития и слаби интелектуални възможности.Стойте си в соса на албатроса.
98
4
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Путин е толкова щастлив, че препречи Керчкия пролив. Само не казвайте, че е съвпадение
97
6
 
2
 
! Отговори
JJIvanov преди 5 години
Dnes около15.38 Гринуич претракаха жепе линиите заради срив на охраната около Лондон.Преди седмици над Кент имаше дежурен боен кораб разположен ниско във въздуха.Светеше силно няколко сутрини преди изгрев.Данните бяха за бедстващ иследователски летящо плуващ кораб с 12 члена екипаж проверяващ региона.
96
6
 
2
 
! Отговори
JJIvanov преди 5 години
МНого внимателно .Велика Британия е на предна линия след Исландия и Ирландия на отбраната на Евро Азия . до вчера имаше обезпечена КОнтинентална полу божествена охрана наложена от Светия дух с решение 01 август 2018 година с оглед защита на сегашната флора и фауна на земята въпреки с проблемите създавани от домашните хора снова обсебена от извънземни нашественици хардуерно софтуерна техника вкл инсталирана на сателити и автомобили.
95
6
 
15
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 5 години
За ЕС е по- добре без Англичаните и без това винаги бяха на контра.
94
7
 
5
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Путин е най-доволен.Спонсорираните от него европейски десни и фашаги ще разтурят съюза.
93
7
 
6
 
! Отговори
ХО-ХО-ХО! преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !A на кремълското фашистче, Евразийският мокър сън даже и не тръгна.
92
2
 
7
 
! Отговори
ууу преди 5 години
Това няма да върне величието на Великобритания, но ще я предпази от либерализма на ЕС. И ще станат независими от такива като Юнкер и Меркел. Един остров.
91
3
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Виза за Лондон. Уджас!
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VНАТВИЗ? това какво е? НАТФИЗ? Пак имам нужда от преводач.
89
2
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
На нас не ни трябват алчни мързеливи дебелаци.Дето само мислят родината кво ще им даде като заплати еврохранилки и субсидии.Ако оставяме един и същи дълго на власт ще сме все по зле.Ако знаят че ченгетата трябва да се пенсионират когато и народа за да има по високи доходи ще станем като европейските държави.Ако знаят че не трябва да се плаща от народа виши ювелирни за виши пожарникари и натвиз и особено за прокурори без един ден опит като следователи които не знаят че едно престъпление е много л
88
4
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Не знам организация, в която създателите да не са най-старите членове. Включвай мозъка преди да пишеш.
87
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 87Ок, загубихме 4 милиарда от Южен Поток, а колко трябваше да вложим в него? 8 милиарда? Или повече?
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 96ти да не си експерт в правителството бе? Или хакер който кракна някой важен сайт и открадна тази информация? Откъде я взе тая сума 50 МИЛИАРДА? Ти знаеш ли за какво число говориш? Престанете да се правите на сведущи по въпроси от които и представа си нямате. Ставате смешни. България може да отстоява правата си но заедно с други също недоволни като нея държави. Не е възможно сам юнак на коня. Но другите недоволни също си мълчат. Защо? Явно няма за какво толкова да врякат.
85
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 96Това абсолютно не е вярно! Отпускат се средства и за машини и всичко останало. Аз лично имах възможност да кандидатствам. Кой е крив, че *** не се интересува или не може да си направи добре документацията
84
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VАз не те питам как да бутнеш някого от власт. недей да бързаш да си пробутваш мокрите сънища.Аз тука призовах към друго.Опитайте се поне веднъж в живота си да се откажете от личните си желания.Изобщо не е нито желателно нито полезно да се мъчиш да сваляш когото и да е от власт и то точно в този момент.Желаното не винаги съвпада с полезното.А и има много по - важни неща за които да се мисли и по които да се действа,Явно за някои са важни само политическите боричкания.И вдигането на джънгър
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 90Минавам по много пътища, в пъти са по добри. Да, има вече и за ремонт. Тракия вечно е за ремонт, но пък не беше пипана с години.Е79? Марица? Пловдив- Карлово не съм минавал от 3-4г, но там беше добър
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално преките и непреките загуби от членството ни в ЕС са над 50 милиарда. Да не говорим, че парите които ни връщат като евро-фондове не можем да ги използваме за развитие на собсвени технологии и производство ами се дават изрично за да се строят стадиони и спа центрове по обезлюдените села и пътища за да излиза по-евтин трабспорта на германските всносни стоки и да правят вносителите по-големи печалби, а българия не произвежда нищо.
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен0,33 % ни е вноската от тези 140 милиарда евро или малко над 400 милиона евро