Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч

Брюксел потвърди, че няма да признае анексията на Крим
26 ное 2018 06:45,
135
Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч
Кадър: YouTube

Европейският съюз призова Русия да освободи блокадата на Керченския пролив и да позволи преминаването на кораби от и към Азовско море.

"Очакваме, че Русия ще възстанови свободата на преминаване в Керченския пролив и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност за за незабавно деескалиране на ситуацията", се казва в декларация на говорителя на върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Брюксел оценява като "опасно увеличаване на напрежението" развоя на събитията в неделя, когато руски и украински военноморски кораби бяха въвлечени в инциденти със стрелба и последвалото блокиране на трафика през Керченския пролив от руски танкер.

Още по темата

"Събитията в Азовско море демонстрират как нестабилността и напрежението се увеличат, когато основните правила за международно сътрудничество не се вземат под внимание", се казва в изявлението, което цитира Могерини.

Темата беше обсъждана от външните министри на ЕС миналата седмица в Брюксел.

В изявлението на говорителя се казва още, че построяването на моста над Керченския пролив от Русия, без съгласието на Киев е "поредно нарушение на суверинитета и териториалната цялост на Украйна".

ЕС потвърждава позицията си на непризнаване анексирането на Крим и Севастопол от страна на Русия: "ЕС не признава и няма да признае незаконното присъединяване на Кримския полуостров от Русия", се казва още в съобщението на говорителя.

Брюксел настоява Москва да отхлаби контрола на морския трафик в пролива, който беше силно затормозен от зачестилите скрупульозни проверки на съдове.

През октомври Европейският парламент прие резолюция за ситуацията в Азовско море, в която "осъжда прекомерното спиране и проверки на търговски плавателни съдове", както украински, така и на други държави, включително от ЕС.

Евродепутатите предупредиха тогава, че опасността от достигане до открит конфликт е висока и изразиха опасения от милитаризацията на Азовско море.

Според тях възникването на конфликт в такава близост до европейските граници "може да има по-широки последици за сигурността, пряко засягащи ЕС и неговите държави членки".

Парламентът поиска ЕС да назначи специален пратеник за Крим и Донбас, чийто отговорности да включват и Азовско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Незнайко преди 5 години
Към 60НАСЕЛЕНИЕТО НА КРИМ МОЖЕ ДА ИСКА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ РУСИЯ НО РУСИЯ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ПРИСЪЕДИНИ КРИМ!!!Нали Крим се населява от едно население ,което ще реши съдбата си.Това ,прекрасни60,е въпрос на самоопределение на ХОРА.Може би за ***,Крим е география и както са свикнали в Азия и Африка ,а също и Европа ,мислят ,че те ще определят съдбата на хората чрез прекрасните блъфове за демокрация.И накрая ,Русия няма нужда да присъединява Крим,защото той е бил и винаги ще бъде руски.И
102
0
 
0
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До ДО КОЦЕ Не си пишете имената щото сте страхливци Аз досега не съм виждал либерали и демократи да са смелчаци Същото се отнася и до англосаксите и до евро-***-далите
101
0
 
0
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Ще ти разбият стаята ми те хората са си търсили парите и вещите който си им откраднал Ти се благодари че не са те онодвали че тогава щеше да станеш за резил
100
0
 
0
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Аз пък чух от една лелка че навремето си бил бит ***"рас ама то и досега не си се променил
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анексията на Крим си беше повече руско-украинска работа, но анексията на пролива вече не е. В отговор може да бъде спряно всякакво руско корабоплаване, освен в териториалните им води. Защото съгласно редица договори, Керч не е руски териториални води.
98
0
 
0
 
! Отговори
АРЕ преди 5 години
Ще отпушим,Керч,ще затапим ЕС
97
5
 
5
 
! Отговори
Сибирският Рамбо преди 5 години
ЕС-ЕСО-ЕС,я си гледайте канчето,да ва не гази,Сибир.мечока
96
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика, Крим е руски завинаги.................да свикват брюкселските зелки!И да не се месят във вътрешните работи на суверенна държава и велика сила....Русия!!!
95
2
 
1
 
! Отговори
Друг цензор преди 5 години
До АнонименА ти се пази лопатата да не ти се стовари върху тиквата !?И следтова да запееш друга песен !?
94
4
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
" БРЮКСЕЛСКОТО ЗЕЛЕ " ПРИЗОВАВА "ПИРОЖКАТА"- ДА Е САМО ВАРЕНА !?!?!? ..........КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ УКРИ И УЙГУРИ ??? И ДВЕТЕ НАРОДНОСТИ ИСКАТ ДА ПРЕ.ХЕ.БАТ ДЪРЖАВАТА ,КОЯТО ГИ ИЗДЪРЖА "НАВЕЖДАЙКИ СЕ " НА ИЗГОДНИТЕ "ДЕСТИНАЦИИИИИИИИ" !!!!!!!!!
93
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХОХОЛИТЕ СИ ПРОСЯТ ЕДНО РАЗШИРЕНИЕ НА ДОНЕЦКАТА РЕПУБЛИКА КЪМ МАРИУПОЛ. КОЛКО МУ Е.ТАКА ЩЕ СЕ РЕШИ И ВЪПРОСЪТ ЗА ПРОЛИВА, ЩОТО УКРИТЕ НЯМА ДА ИМАТ ОСНОВАНИЕ ДА ГО ПОЛЗВАТ.БЪРЗО И ЛЕСНО РЕШЕНИЕ.
92
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от долно уйноМи да не го признават референдума, голяма работа.Те и Северен Кипър не го признават и к`во...
91
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
санкции до дупка и одеколона и шампоаните ще изчезнат и няма с какво да се друсат
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уиски и водка пият в България по курортите. На Запад се друсат със соли за вана и всякакви дизайнерски неизвестни. Скъпо им е да пият уиски и водка. Скъпо им е да пушат. По-евтино им е да си купят евтина дрога.
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците пратили военни кораби да проверят как е мостът. Здрав ли е, пазят ли го? Ще гърмят ли по нарушители? Вече си отговориха на въпросите. А Европа се интересува само да не и подпалят чергата. Европа няма против войните в по-далечни зони, където тя участва за тренировки на войската си. Може да се направи нещо в Украйна. Да се помогне за една хубава тренировка на силите на НАТО. Но се страхуват за Западна Европа. Да не разсърдят руснаците и да не пострада Западна Европа.
88
5
 
7
 
! Отговори
Въпрос ? преди 5 години
Къде пият препарати за вана и къде уиски ??? Нямам повече въпроси....
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намаше мост нямаше проблеми,появи се мост появиха се проблемите като единия от тях защо се плава под този мост без разрешение,хайде бе кой финансира,проектира,че и участва в построяването на такъв проблемен мост,че пречки създава,моста си е мост,а пролива си е пролив по различни норми,закони и права.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 91Дори най-големият приятел на Путин , Ердоган-Що така мислиш?
85
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онзи ден случайно чух как една лелка разправяше, че неин познат навремето си купил лопата от СССР.То от там какво да си купи?Сега са на същото ниво.
84
9
 
17
 
! Отговори
айде сега преди 5 години
"ЕС не признава и няма да признае незаконното присъединяване на Кримския полуостров от Русия". Кое му е незаконното,че нещо не се сещам. Имаше референдум,хората си искаха Русия,не сащ. Затова,че не им се хареса на "демократичните" страни" не са виновни "другите". Между другото,кое му е законното на правителствата на Либия,Афганистан,Ирак,Египет,след като тези страни бяха буквално смазани от алчността на сащ и те самите "организираха" т.нар.избори??? Питам яростните американофили.