Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч

Брюксел потвърди, че няма да признае анексията на Крим
26 ное 2018 06:45,
135
Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч
Кадър: YouTube

Европейският съюз призова Русия да освободи блокадата на Керченския пролив и да позволи преминаването на кораби от и към Азовско море.

"Очакваме, че Русия ще възстанови свободата на преминаване в Керченския пролив и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност за за незабавно деескалиране на ситуацията", се казва в декларация на говорителя на върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Брюксел оценява като "опасно увеличаване на напрежението" развоя на събитията в неделя, когато руски и украински военноморски кораби бяха въвлечени в инциденти със стрелба и последвалото блокиране на трафика през Керченския пролив от руски танкер.

Още по темата

"Събитията в Азовско море демонстрират как нестабилността и напрежението се увеличат, когато основните правила за международно сътрудничество не се вземат под внимание", се казва в изявлението, което цитира Могерини.

Темата беше обсъждана от външните министри на ЕС миналата седмица в Брюксел.

В изявлението на говорителя се казва още, че построяването на моста над Керченския пролив от Русия, без съгласието на Киев е "поредно нарушение на суверинитета и териториалната цялост на Украйна".

ЕС потвърждава позицията си на непризнаване анексирането на Крим и Севастопол от страна на Русия: "ЕС не признава и няма да признае незаконното присъединяване на Кримския полуостров от Русия", се казва още в съобщението на говорителя.

Брюксел настоява Москва да отхлаби контрола на морския трафик в пролива, който беше силно затормозен от зачестилите скрупульозни проверки на съдове.

През октомври Европейският парламент прие резолюция за ситуацията в Азовско море, в която "осъжда прекомерното спиране и проверки на търговски плавателни съдове", както украински, така и на други държави, включително от ЕС.

Евродепутатите предупредиха тогава, че опасността от достигане до открит конфликт е висока и изразиха опасения от милитаризацията на Азовско море.

Според тях възникването на конфликт в такава близост до европейските граници "може да има по-широки последици за сигурността, пряко засягащи ЕС и неговите държави членки".

Парламентът поиска ЕС да назначи специален пратеник за Крим и Донбас, чийто отговорности да включват и Азовско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Денги нет!Вижте какво става, един протест не могат вече да финансират рашките.Огладняли са и Путин се чуди с какво да им замазва очите.С тази акция ще се издигне в очите на слепите.На Нова година руснаците ще трябва да празнуват с Боярищник.
82
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе как ще затваряш проток, който е международен или най-малкото е общ между двете страни? Кой ти дава право? С-400 ли? Тия бля дове съвсем изтрещяха ве!Навремето , докато си идвах ваканция, 3 пъти ми разбиваха стаята в общежитето, незнайно защо? Не са мръднали и на грам, като манталитет, а тази грандоманщина, имперщина и "великодържавие" ще настрои окончателно целия свят срещу тях! Долни пияници, алкохолици!
81
13
 
9
 
! Отговори
Русия е сама преди 5 години
И северно корейците напускат съюза с Русия. Остава им само Куба, засега...
80
9
 
17
 
! Отговори
евронаглеци коварни преди 5 години
ЕС вие сте в дъното на тази провокация. Гредайте си джендърството не си врете носа в чужди земи,морета и държави.
79
3
 
9
 
! Отговори
ами сега!? преди 5 години
На някой прави ли му впечатление,че сега Кримският мост е зона на сигурност като Босфора,само че Черно море е международно и проблемите са решени с подписана международна конвенция,докато Азовско море е вътрешно руско -украинско море и там не действат никакви конвенции не могат да действат,а всичко се регулира с двустранни споразумения!Нека тези,които се считат за много умни да кажат как може да се реши сега този проблем!?
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизам в обедна почивка. Следобед пак, че трябва да стоя в това скапано министерство до 5 часа.
77
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЕ РУСОФИЛИТЕ ОТИВАМЕ НА ЗАПАД, ЗА ДА РАЗЯЖДАМЕ ОТВЪТРЕ ЕС.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 pyb = 2.5 ст
75
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ще яде хурката!
74
9
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
И с какво точно ще заплащат Русия евроджендърите ,със ***-они и силиконови вибратори ли ;) ???
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва - брент - $20, pyb - $100
72
8
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Лошо , ако продължават украинците с провокациите подкрепяни от САЩ може Луганската народна република да се разшири като погълне Мариупол и другите пристанища на Украйна на Азовско море! В крайна сметка пак ще загуби Украйна. Запорожието ще го глътнат унгарците, а етническите българи ще създадат автономна република Източна България и Украйна ще остане само един Киев и околностите.
71
3
 
14
 
! Отговори
джо преди 5 години
До 77 Единствено в парламента на Украйна и от устата на техни политици се отправиха закани относно целостта на моста. След такива не премерени приказки, следват премерени действия. Къде е Могерини , и критиките и след такива изкавания. Ако някоя държава обяви ,че ще събори статуята на Свободата си представям какви кораби ще акостират в Ню Йорк и да ли ще могат да припарят там.
70
25
 
11
 
! Отговори
Русия ? преди 5 години
Единствено Русия и С.Корея плашат с оръжие, то толкова и си могат. Само не разбирам защо русофилите заминават на запад а не за Русия. Жалка работа.
69
5
 
34
 
! Отговори
Край преди 5 години
Лично Юнкер ще се надпива с трима донски казаци.
68
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой казва, че не признава ? Гражданите на ЕС признават Крим шепа пeндели не са ЕС. Крим е руски свикнаха ли вече еврожендърите ?
67
18
 
6
 
! Отговори
ДО КОЦЕ преди 5 години
НЕ СИ ПИШЕМ ИМЕНАТА, ЩОТО НЕ СЕ ОТЧИТАМЕ С ПОСТОВЕ КАТО ТЕБЕ, ЗА ДА ПОЛУЧИМ КОПЕЙКИ! ПО ТОВА ВИ ПОЗНАВАМ РУСКИТЕ *** ВПРОЧЕМ!
66
14
 
5
 
! Отговори
ДО 62 преди 5 години
ДРАГИ ПЛАТЕН РУСОФИЛ, ТАЯ ОПОРКА НАВСЯКЪДЕ ЛИ ЩЕ Я КОПВАШ? КАЖИ ГО ТВА НЕ НА НАС, А НА НАТО... ЗОР ЩЕ ВИДИТЕ...ИМПЕРИАЛИСТИ ГАДНИ!
65
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЙДЕЕЕ... СЕГА ВЕЧЕ РУСНАЦИТЕ ПРОПАСОХА ТРЕВИЦА КАТО КНДР...))));
64
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49-"Крим е руски. Въпросът е затворен." Не очаквах, че външната политика на съвременна Русия през 21 век ще бъде същата каквато е била през 19 век.