А ако парламентът в Лондон отхвърли сделката за Brexit?

Шансовете на Мей да спечели гласуване изглеждат оскъдни
28 ное 2018 20:17, Елка Василева
36
А ако парламентът в Лондон отхвърли сделката за Brexit?
Снимка: архив, Reuters

Британската министър-председателка Тереза Мей се нуждае от одобрение на своята сделка за Brexit в парламента. Но критиците от всички посоки заявяват единодушно, че ще се й противопоставят и в момента шансовете на правителството да спечели гласуване изглеждат оскъдни, пише Ройтерс.

И така, какво ще се случи, ако тя загуби вота на 11 декември? По закон, ако сделката бъде отхвърлена, министрите разполагат с 21 дни, за да заявят как смятат да действат. По-рано правителството каза, че ако споразумението бъде отхвърлено, Великобритания ще напусне ЕС без сделка.

Истината е, че огромната несигурност в петата по големина икономика в света и вероятна насрещна реакция на финансовите пазари ще наложат много по-бърза политическа реакция.

Още по темата

Следват някои възможни следващи стъпки:

Оставка
Мей може да подаде оставка като лидер на Консервативната партия, ако задейства вътрешна борба за поста, без да има общи избори. До момента тя избягва да отговаря на въпроси дали ще се оттегли.

Отстраняване
Отдавнашното усилие на някои членове на партията на Мей да се отърват от нея може да получи обновен импулс. Ако 48 от 315 консервативни законодатели поискат тя да си тръгне, в партията ще има гласуване по въпроса за доверие. Ако тя загуби, ще има вътрешно състезание за мястото й, без общи избори.

Предоговаряне
Правителството може да се опита да предоговори условията на сделката, като се стреми към допълнителни отстъпки от ЕС и след това да призове за второ гласуване, като поиска от законодателите да одобрят променените условия. Мей и ЕС казаха, че сделката няма да бъде отваряна отново.

Вот на недоверие
Опозиционната Лейбъристка партия може да поиска гласуване на доверие към правителството, за да вземе властта, без да се произвеждат избори.

Ако мнозинство от законодатели гласуват против правителството на Мей, лейбъристите ще разполагат с 14 дни, за да докажат чрез гласуване, че могат да контролират мнозинство в парламента и да съставят собствено правителство.

Отново пред урните

Ако правителството на Мей загуби гласуването на доверие, а лейбъристите не са в състояние да формират ново правителство, ще бъдат насрочени избори. Мей може също да свика общи избори, ако две трети от законодателите в парламента се съгласят. Мей каза, че общи избори не са в национален интерес.

Възможности в дългосрочен план:

Втори референдум

Пътят към втори референдум за Brexit е неясен, но гласовита част от законодателите в парламента подкрепят такава стъпка. Мей каза, че няма да свиква втори референдум.

Отлагане или отменяне на Brexit
Правителството може да се опита да удължи преговорния период с ЕС, за да даде време за постигане по-добра сделка, да свика общи избори или втори референдум.

Правителството може също да се опита да оттегли заявлението за напускане на ЕС.

Мей каза, че не иска да отлага излизането на Великобритания от ЕС и няма да изтегли заявлението за напускане.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
гошо преди 5 години
До 26Въпреки , че си прав , гледай колко минуси са ти сложили . Пълно е с червени *** в тоя форум !
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Много по-голяма изгода от разпадането на ЕС има краварската империя.И Тръп ясно го показа с изказването си веднага щом обявиха,че е постигнато споразумение.От там идва и целият натиск за напускането на ЕС.
21
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно ще има повторен референдум. По ми е интересно какъв ще го забият на Путин в разпрания му червен *** заради Скрипал.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До к0нсерва 23Май дните в България са преброени, за повечето компотаджии!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Я кажи какво точно знаеш за Тачер и с какво по точно е известна? Айде да видим най-точното определение от български празнодумец!
18
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
М.Тачър беше желязната Лейди, а тази ги върши, все едно е на руска хранилка!Колкото по-скоро я изгонят, толкова по-добре за цяла Европа и Англия.От разделението на Европа единствено полза има кръвожадната руска империя.
17
3
 
9
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
Не АКО, а със сигурност - дните на Мей са преброени!!
16
1
 
12
 
! Отговори
Питър преди 5 години
До Анонимен 19Не е така. Ако в момента се проведе нов референдум, за оставане ще гласуват някъде към 60 процента... Разделението в обществото е непримиримо. При твърд брексит може да се стигне и до нещо като мини гражданска война без оръжие. Твърдият брексит има макс 10-15 процента поддръжници.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 14Мечтал си Стоян за Стоянка и накрая стъпил в гаванка! :))))
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните искат твърд брексит което според мен е много по добра алтернатива отколкото тези преговори. Англия може спокойно да си го позволи!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пълен цирк
12
1
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
празнодумници в нейната партия колкото щеш но те са от типа хора които лаят и критикуват без всъщност да имат по добро предложение,всеки може да се тръшка като сърдито дете без близалка но кой от тях може да се сблъска с реалността и решение как да се постигне по добро са нула,както у нас опозицията реве та се дере с критики но реално няма какво по добро да предложи
11
1
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ако парламентът в Лондон отхвърли сделката за Brexit - те тогава Великобритания ще направи милиони от продажбата на естествени торове от зелените *** на Тереза Мей...
10
13
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АНГЛИЯ Е ТОТАЛЕН МИНУС ЗА ЕС!!!!!90% ОТ БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ НА СКАПАНАТА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е ТЪРГОВИЯ С ЕС БЕЗМИТНАТА ЗОНА!ПРИ МАХАНЕТО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТ ЕС ЕДНИ СЕКТОРИ ЩЕ ПОСТРАДАТ В ЕС НО ДРУГИ ПЪК ЩЕ ДРЪПНАТ НАПРЕД!НО ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ МАХНЕ ОТ ЕС ТОВА ВЕЧЕ Е ЯСНО СЛЕД КАТО ДОГОВОРИХА ДА СА ОЩЕ 4 ГОДИНИ ЗА ДА ИМАТ ВРЕМЕ ДА ПРОВЕДАТ НОВ РЕФЕРЕНДУМ!ГНУС СЕ Е , ЧЕ В ЕС СМЕ С АНГЛИЧАНИ И ГЪРЦИ ХРАНТУТНИЦИТЕ НА ЕС!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11"Предлагам Англия да се откажат от Брекзита!"Джанката не искала да я варят на компот! :))))))
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Ще ти се ама не ти достигат чучулигите! Такава безработица ще стане в ЕС та чак котките ще проговорят. Англия е 352 милиарда пазар за ЕС. Англия е копувача, има покупателна способност, и може съвсем спокойно да избира от кой да си купи.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анониме 6НАГЛЯРИ ИЗМАМНИЦИ И СУПЕР ЛИЦЕМЕРИИмаш предвид компотаджиите от Компотия и техните не нагли оправници! Продължавай да натискаш капаците! Внимавай с джанковия че прокарва тогава когато най малко очакваш.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам Англия да се откажат от Брекзита!
5
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А ако дядо ми беше жена, щях да й казвам "бабо".Ясно е, че пак лордовете ще решават.
4
6
 
10
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
аКО СТЕ ЗАБЕЛЯЗАЛИ ВСИЧКИ "СВОБОДНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ" медии пишат само какво ще изгуби Британия и колко ще загуби-все едно ЕС и Германия с Франция няма да ги засегне тази буря. Как манипулират хората тези"свободни" медии.