Клас "Европа"! Ученик и учител – младшите ни посланици

Двамата са от 81 СУ "Виктор Юго" и искат справедлива Европа
Обновена: 29 ное 2018 12:01 | 29 ное 2018 12:00,
15
Клас "Европа"! Ученик и учител – младшите ни посланици
Снимка: Dnes.bg

Той е на 15 години, пее прекрасно, има си даже вокален педагог. Мечтае някой ден да стъпи на голямата сцена. Мечтае след години да учи на запад, макар още да не е решил какво. Но е решил – ще се върне после и ще приложи наученото у дома, в България.

Клас "Европа"! Ученик и учител – младшите ни посланици
Снимка: Dnes.bg

Той е Александър, ученик от столичното 81 СУ "Виктор Юго" в столичния квартал "Младост" 3. 10-ти клас е сега, а до мечтите му има само една ръка разстояние и постоянство.

Тя е на 32, семейна, с едно дете. Обича децата, а и те нея. Обича да провокира себе си и останалите. Преподавател е по философия, а и по английски език. Иска да е заобиколена от можещи и знаещи хора, но си дава сметката, че това зависи и от нея.

Клас "Европа"! Ученик и учител – младшите ни посланици
Снимка: Facebook

Тя е Донка, г-жа Иванова, както я познават учениците й. И тя преподава в столичното 81-во СУ, а и до нейните мечти има ръка разстояние – повече съпричастност и разбиране у хората.

Двамата са рамо до рамо, освен в класната стая, а и извън нея, защото са запленени от обща страст – бъдещето на Европа. Вероятно на мнозина страстта им ще се стори странна, но за тях това е мисия.

Тя (г-жа Иванова) иска да научи децата, че в този голям свят не сме само ние, а той (Александър) да предаде наученото на приятелите си, съучениците си…

Тя бе и човекът, който му връчи грамотата за "Младши посланик на Европейския парламент".

Когато преди няколко месеца ръководството на столичното 81 СУ "Виктор Юго" решило да се включи в кампанията, не очаквало, че ще води люта битка с още 100-ина школа, но спечелило проекта на представителството на ЕП у нас.

Не само Алекс, още десет дечица от училището взеха грамотите си и сега е техен ред да ограмотяват останалите, а защо не и мама и тате. А има какво да споделят: За ценностите на Европа, за мисията на това да живеем заедно, но поотделно, за това да споделяме и решаваме общо проблемите, пред които сме изправени, за това да бъдем толерантни и да изслушваме аргументите на другия, за…

"Искам да ги науча да мислят, да имат позиция, да я защитават. Да не търсят само лесните решения, да търсят и виждат компромиса. Заедно да постигат целите си, да работят в екип. Искам да видя една силна общност от ученици, защото след това тази силна общност ще се трансформира в обществото. Само така можем да живеем нормално в тази България, която ние искаме – свободна и справедлива", сподели пред Dnes.bg г-жа Донка Иванова.

"Ние си мислим, че можем всичко, но далеч не е така. Всеки един от нас има своите силни и слаби страни. Не виждам толерантността сред хората, примерите са много, като тръгнем от градския транспорт, където младите не отстъпват място на по-възрастните, и стигнем до училище, където силните мачкат слабите. Точно това искам да видя, защото аз знам, макар и глупаво да звучи, че ако някой налети да бие мой приятел, аз бих се опитал да го спася, но не с юмруци, а със слова. Ще се опитам с думи да го убедя, че юмрукът не е признак на сила, а на слабост", допълни Александър.

Той вече е млад европосланик и има подкрепата на другия млад посланик на ценности, неговата г-жа. Пред тях има общ път и още много работа, за да убедят в своите възгледи останалите. И така мечтите им ще станат реалност някой ден. Мечти за една мирна и единна Европа, в която цари разбирателство, толерантност и свобода на духа.

Снимка: Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздравления за г-жа Иванова! Тя е бъдещето на нашето образование! Що се отнася до заядливите и нещастни хора - моля да не мразят и заклеймяват всяка добра инициатива. Уникалната ни страна е на това дередже заради такова унизително за България и за всички нас мислене!Г-жо Иванова, продължавайте да преследвате целите и мечтите си, България е с вас!
10
1
 
1
 
! Отговори
. преди 5 години
Справедлива Европа?? Кауза пердута! :(
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В последно време в училищата се правят много измислени безсмислени инициативи. Това е една от безброй многото.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6Защо не? Света не свършва с държавната граница. Всеки е свободен да се развива и живее където иска.
7
2
 
2
 
! Отговори
Rucifer преди 5 години
Освен това, мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приказки приказки и после след безплатното образование бягат към ЕС.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една дрянова тояга искат.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е жестока овтрат... Пропаганда, промивка,
3
4
 
2
 
! Отговори
Искам тази ученичка преди 5 години
С бялата поличка...
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учи ли децата да четат добрия ром ?
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън-дрън и розови пеперуди.