Пътят от Шумен до Брюксел: Българче в Европарламента

Десетокласничка вярва, че ученето е пътят към успеха
1 дек 2018 13:45, Петя Славова
35

Ученичка от Шумен взе участие в среща в Брюксел. Десетокласничката Девора Станчева показва как ромският етнос не трябва да бъде свързван само с негативното, а успехът е за тези, които го искат.

Ученето е пътят към успеха. И младото момиче знае това. Затова и всеки ден ходи на училище, за да постигне мечтата си - да бъде успешна в живота, предаде Bulgaria ON AIR.

Майката на Девора, Силвия, е от ромско семейство. Когато тя искала да продължи образованието си, срещнала несъгласие в патриархалните ценности на родителите си. Затова сега подкрепя дъщеря си да учи и да се развива.

И така денят на момичето започва с училище и продължава с пеене. Два часа всеки ден тя репетира. В репертоара ѝ влиза както поп и джаз пеене, така и класическа музика.

Девора обаче не винаги среща положително отношение в живота. Въпреки това тя не губи вярата в доброто, тъй като смята, че човек сам определя съдбата си.

А нейната я отвежда в Брюксел, където изнася реч за образованието на ромски ученици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Бих и пръскал калната точка цяла нощ. Тя и без това е закъсняла, на нейните години безценните за ей саюза сънародници по 2-3 деца имат.
22
2
 
3
 
! Отговори
Само защото е р?? преди 5 години
И с какво е заслужила да е там? Само защото е ро*мка и ходи на училище? Да беше спечелила награда от олимпиада например. Знае ли добре английски? Ако са й задавали въпроса, с преводач ли е отговаряла??? Ще следва ли после или фолк певица ще става??
21
1
 
9
 
! Отговори
ЖАЛЪК ЕВРЕЙСКИ КИБУК преди 5 години
това е ЕС !вчера, ЕС депутат - Марсел Де Граф, внесе законопроект да се криминализира критикуването на "имиграционната политика" на ЕСскоро, който напише или каже нещо срещу "бежанците" ще лежи в затрора !не съм виждал нищо по-гнусно от този ЕС - диктатура като в еврейски кибук каквото всъщност е този ЕС !
20
4
 
2
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Оф,демБили ли има само тук във форума или е навсякъде из България?Някои господа коагто им се рушат стеротипите ,че ромите не могат да бъдат повече от тях,щото те са се родили "със синя кръв" ,а ромите са неграмотни и не трябва да бъдат повечето от тях,а те по цял ден да лежат на дивана и да ходят по кафета и х.й от тех не става ,но са "синя кръв"(тъй се заблуждават) и не може и не трябва ромите да успяват в този живот ,щом Те от мързел и без мозък са долу в калта .....Браво за момичето!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Emi te vsaita nesi znayat kvisa
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
карашик е,и българския ген си е казал думата,явно и това,че не е израснала в маалата,ако беше там сигурно щеше да диша лепило на гарата,браво за правилното развитие на детето.Явно обаче това е голяма рядкост,щом чак у брюксел са го завели
17
5
 
5
 
! Отговори
Otto преди 5 години
Повръща ми се ot българи вече. И от тоя сайт също. Няма ли кой ...
16
3
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
БРАВО
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Те се изнесоха! И хора станаха. Да видиш какви коли карат, какви апартаменти си купиха и ги обзаведоха! Ние сме като про.сяци пред тях.Останаха само възрастните. И деца няма. Преди откъм махалата гърмеше с дни, сватби правеха, вече няма сватби, няма мамби. По Коледа ще се върнат да изкупят хранителните стоки от веригите. Аз купувам 200гр кашкавал, зад мен бра'чеда купува цялата пита. И като почнат фоервейки от махалата- то ефекти, то космическо чудо, зарята на общината бледнее
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12В такъв случай това е чудесно дано да си останат на запад.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пъти ще я публикувате тази "новина" и каква новина е изобщо?За Случващото се в Бг през изминалата седмица публикувахте по половин статийка, обрано, половинчато и стотици статии за Украйна, Русия, Брюксел, Турски поток, коя зодия ще се влюби, коя зодия ще се разлюби, кои храни да не яден, кои да ядем, оная Хадид, Николета... "Свободна медия".
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9Ми те натам са се запътили ,братко-от боколандия и ромовете бегат вечеЕдин познат разправя, че в циг..пардон , ромейската махала на Видин, от 4000 я са останали 1000 ромеия- не!Виждал съм с очите си, как се изнасят на автобуса цели фамилии,барабар с бабите и пеленачетата))
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До .Пиши на кирилица бе двупръсточело добиче такова.
10
18
 
4
 
! Отговори
. преди 5 години
Nqma po glupav narod ot bulgarina. Prosti Se Rodungen prosti ste si ostanete.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си ги приберете всички в Брюксел за вечни времена цена няма да имате.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Тия генетично им е заложено умствено да се развиват най много до нивото на десетгодишно шимпанзе!Кой знае Сорос на кого е платил да я закарат чак в Брюксел
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Какво е "Девора"!?---Това е английското женско име Deborah, в превод на ци... пардон, на "ромски". :)Вече си е традиция при нашите: ето, майката Силвия, на "ромския славей" Софи Маринова синът и е Лоренцо ... Интегриране, бе братче! :) :)
6
4
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Браво на момичето, но ако беше от друг произход, нямаше да е в Европейския парламент. Там се толерират всяка друга раса и народност, стига да не е европейска.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не е българче, а и една птичка пролет не прави.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, хубаво дете, ама .... :)