Промени с шеметна скорост: Светът усети напрежението от Париж

Произходът на жълтите жилетки е в киберпространството
3 дек 2018 20:48, Елка Василева
133
Промени с шеметна скорост: Светът усети напрежението от Париж
Снимка: Reuters

Огън, пиротехнически средства и сълзотворен газ опустошиха Париж в събота вечер; в неделя сутрин улиците бяха осеяни със скелети на изгорени коли, а Триумфалната арка беше покрита с графити. По-малки и предимно по-мирни шествия имаше и на други места във Франция, където през последните няколко уикенда протестиращи завзеха будки за пътни такси, блокираха камери за скорост по магистрали, спряха уличното движение и барикадираха входовете на местни данъчни служби.

Демонстрантите бяха "жълти жилетки" - наречени така заради светлоотразителното облекло, което носят. Отново и отново се повтаря, но неправилно, че те са се "появили от нищото".

Вярно е, че произходът им е нетрадиционен: в миналото политическите партии във Франция, както в останалата част на Европа, произхождаха от старомодни институции от реалния живот - например профсъюзите създадоха социалдемократите, а в много страни църквата създаде десноцентристките християндемократи. Хората се отъждествяваха с други хора, с които са се запознали в клубове, на събирания, в кафенета.

Още по темата

За разлика от тях членовете на това ново обществено движение, ако то може правилно да бъде описано като движение, не са се запознали в институции от реалния живот. Вместо това те са се намерили в интернет, чрез социални медии и онлайн петиции, които могат да създават нови групи и идентичности от днес за утре, пише в. "Вашингтон пост".

Жълтите жилетки, чийто произход категорично е в киберпространството, не са свързани с никоя от съществуващите политически партии, въпреки че няколко вече се опитват да си ги присвоят. "Крайнолевият" политик Франсоа Рюфен, който изпитва язвителна неприязън към френския президент Еманюел Макрон, вече се появи в шествия на жълтите жилетки. "Крайнодясната" лидерка Марин Льо Пен също се обяви в тяхна защита, а някои подозират, че нейни привърженици или може би хора с още по-крайни програми може да са били отговорни за превръщането на мирните в началото протести в Париж в събота сутринта в съпроводени от насилие бунтове в събота вечерта.

Но всякакви претенции за връзки с една или друга група са опортюнизъм, защото самото движение не е определило водач. Вместо това то назначи осем говорители, които произхождат от различни среди и не могат да бъдат окачествени като принадлежащи към една партия или дори към една обществена група.

Изглежда, че жълтите жилетки споделят не някаква идеология или ясна философия, а набор от възгледи, както и нещо, което може да се определи като естетика. Те са ядосани от екологичните данъци, довели до повишаване на цените на бензина, и не харесват ограниченията на скоростта по френските пътища. Те са ядосани в по-общ план и донякъде именно поради тази причина едно движение, което не съществуваше преди месец, се обедини толкова бързо: гневът е едно от нещата, които пътуват бързо по социалните медии - форма на комуникация, която дава предимство на емоциите; той също така е едно от нещата, които обединяват хората в свят, където профсъюзите, църковните организации и политическите партии губят значение. Един от протестиращите обяви: "Всички вие", имайки предвид политическата класа като цяло - крайнолеви, крайнодесни и центристи, "вече не сте нужни".

Тук има ирония: партията на самия Макрон - "Република, напред!" - също започна като антипартийна партия, убежище за хора, които вече не се отъждествяваха с традиционните политически партии. Но тя беше зачената в политически контекст, а членовете й участваха в избори. Поради това "Република, напред!", която не съществуваше преди три години, сега е възприемана като част от върхушката, която беше създадена да победи.

Френската история е пълна с революции, превзети от още по-радикални революции, но сега тези промени стават с шеметна скорост. Възможно е също така в случая предаността към политическите партии да не се възстановява лесно, щом бъде разрушена.

Като се има предвид тази нова реалност, е важно да се намерят начини, по които тези спонтанни нови антиполитически движения да бъдат убедени да участват в по-официални институции, да се включват в по-официални дебати, да участват в сделките и компромисите, които изисква една съвременна демокрация. Важно е също така да не се позволи те да бъдат похитени от хора с по-мрачни програми.

А и това не са проблеми само на Франция: по-голямата част от останалия демократичен свят е изправена или ще се изправи пред същия вид предизвикателства. Ако президентите, парламентите, съществуващите партии и институции могат да намерят начини да се вслушат в тях, да ги приобщят и да се променят с тях, тогава демокрацията ще оцелее през 21-и век. В противен случай тя може да не оцелее.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Бийтълсите навремето имаха една песничка за жълтата подводница...
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В света има много невидими сили, които определят живота ни...................Макарона, Меркел и другите големи политици са само върха на айсберга, от тях почти нищо не зависи, защото самите са са зависими от банкери, лобита, масонски ложи и т.н.С Макарона, или с друг президент на Франция................бъдещето на Франция и на Европа се определя на други места................от много по-влиятелни, по-богати и по-потайни хора!Но това е друга дълга тема!!!
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой му пука за франсетата???Те много ли мислят за българите???
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"важно да се намерят начини, по които тези спонтанни нови антиполитически движения да бъдат убедени да участват в по-официални институции, да се включват в по-официални дебати, да участват в сделките и компромисите, които изисква една съвременна демокрация." Аха, да ги опитомят, да ги купят, а не да променят все по-неконтролируемото и безчовечно управление?! Французите знаят как се правят революции и смъртта не ги плаши. Да му мисли Макрон и задкулисието му!
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един картоф два картофа..бг игрален филм.що не бачкате бе михлюзи докато ви ашладисват дебело гъзите булки
89
2
 
4
 
! Отговори
вАрти преди 5 години
Протести против високите цени в френските ресторанти - това било! Аз като бачках там в нашето градче имаше супермаркет в който беше по-евтина и в пъти по-качествена храната от милата Родина.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на Макрон е че незнае какъв е ляв ? десен ?център? Ами се варти като пумпал и изпуска реалните проблеми .Франция е държава с огромни социални разходи запълвани с ужасно големи данъци
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шашмата на,Макарона се усети и в,България,Питайте Б.Б
86
2
 
2
 
! Отговори
нема значение преди 5 години
Макарона е виновен,за неразборията у Франсия,Макарата,или Мака-рона
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Емидапич, за какво ти е x2 пъти по-висока заплата, ако един ресторант ти е х5 :D
84
7
 
7
 
! Отговори
До 102 преди 5 години
"Равенство" е издигнато в принцип от буржоазията във Франция и после САЩ,т.е. не е комунистическа измислица,многознайко. И е мечта на всички религии,защото е най-рстественото за човека,умнико.
83
11
 
16
 
! Отговори
До 101 преди 5 години
Равенството е лъжа. Винаги ще има бедни и богати, умни и глупави, работливи и мързеливи. Комунизмът никога не е работил и няма да работи, защото не отговаря на човешката природа. Колко хора трябва да измрат, за да ви се набие този факт в глyпавите тикви?
82
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30г демокрация стига вече. Видяхме какво представлява. Време е за смяна на системата. Внимавайте какво искате и избирате. Трябва всичко да е равно. Хората трябва да са балансирани. Сега само битка има срещу богати и бедни. Имащи , нямащи. Нямащите са най опасни но те не са луди аз ги разбирам как се чувстват. Разбирам и болката как завиждат и се нервят на имащите се. Те имат чувството че изпускат много от живота и са готови на всичко да го получат.
81
6
 
33
 
! Отговори
ДЯДОТО преди 5 години
..Ето така се прави... С безредици със счупени витрини и фасади на държавни институции със счупени глави на депутати с обърнати луксозни коли на схемаджии.... Само така се вкарва в правия път самозабравил се в лакомията си и безхаберието си ПОЛИТИК!!! Да им дадем една прекрасна Коледа,.... такава, каквато те от години дават на нашите деца и семейство!!!!
80
4
 
11
 
! Отговори
Румен преди 5 години
В края на 18-ти век монархията бе свалена от "Санкюлотите"( без килоти или без бельо). С бунтове и насилие,основно в Париж. Сега "жълтите жилетки" (със сигурност са с бельо)се опитват да направят нещо подобно.
79
6
 
20
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
До Shark1.Единствените, които имат интерес от разпад на ЕС са САЩ. Русия иска тихи и мирно да търгува с ЕС , но "демократизаторите" зад океана ровят и пречат на газовите й проекти по всякакъв възможен начин.2. Да припомним, че Макрон дойде на власт с 10% невалидни бюлетини, т.е над 4 милиона ! Но с желанието си за създаване на обща европейска армия, без НАТО /т.е САЩ/ май стана неудобен. Затова много вероятно е да има гореща връзка протести- ЦРУ.
78
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MARKS V USA GO UCHAT CELI INSTITUTI I GOLQM USPEX IMAT TEZI KORPORACII KOITO SA NA OSNOVA NA MARKSIZMA GOVEDA GLEDAITE V TUBATA IMA GI
77
2
 
23
 
! Отговори
Такива са нещата преди 5 години
Някой задавал ли си е въпросът че политиците са подкупени от олигарсите. Когато комунизма беше правителството има право да решава. Само то. А сега в демокрацията народа решава. Ок виждам Ко решава. Само за едните да имат а другите да умрат. Едните се сгушили с политиците. Те ги прикриват. Те ги защитават. А те все си крадат. Работодатели крадат и политиците ги прикриват. Политиците са средство за богаташите да бъдат защитени техните ***. Те си правят закони в тяхна полза.
76
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA JIVEI KOMUNIZMA REVOLIUCION
75
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маркс ще се окаже прав! Капитализмът си отива...със социални конфликти, които ще стават все по-многобройни!