Промени с шеметна скорост: Светът усети напрежението от Париж

Произходът на жълтите жилетки е в киберпространството
3 дек 2018 20:48, Елка Василева
133
Промени с шеметна скорост: Светът усети напрежението от Париж
Снимка: Reuters

Огън, пиротехнически средства и сълзотворен газ опустошиха Париж в събота вечер; в неделя сутрин улиците бяха осеяни със скелети на изгорени коли, а Триумфалната арка беше покрита с графити. По-малки и предимно по-мирни шествия имаше и на други места във Франция, където през последните няколко уикенда протестиращи завзеха будки за пътни такси, блокираха камери за скорост по магистрали, спряха уличното движение и барикадираха входовете на местни данъчни служби.

Демонстрантите бяха "жълти жилетки" - наречени така заради светлоотразителното облекло, което носят. Отново и отново се повтаря, но неправилно, че те са се "появили от нищото".

Вярно е, че произходът им е нетрадиционен: в миналото политическите партии във Франция, както в останалата част на Европа, произхождаха от старомодни институции от реалния живот - например профсъюзите създадоха социалдемократите, а в много страни църквата създаде десноцентристките християндемократи. Хората се отъждествяваха с други хора, с които са се запознали в клубове, на събирания, в кафенета.

Още по темата

За разлика от тях членовете на това ново обществено движение, ако то може правилно да бъде описано като движение, не са се запознали в институции от реалния живот. Вместо това те са се намерили в интернет, чрез социални медии и онлайн петиции, които могат да създават нови групи и идентичности от днес за утре, пише в. "Вашингтон пост".

Жълтите жилетки, чийто произход категорично е в киберпространството, не са свързани с никоя от съществуващите политически партии, въпреки че няколко вече се опитват да си ги присвоят. "Крайнолевият" политик Франсоа Рюфен, който изпитва язвителна неприязън към френския президент Еманюел Макрон, вече се появи в шествия на жълтите жилетки. "Крайнодясната" лидерка Марин Льо Пен също се обяви в тяхна защита, а някои подозират, че нейни привърженици или може би хора с още по-крайни програми може да са били отговорни за превръщането на мирните в началото протести в Париж в събота сутринта в съпроводени от насилие бунтове в събота вечерта.

Но всякакви претенции за връзки с една или друга група са опортюнизъм, защото самото движение не е определило водач. Вместо това то назначи осем говорители, които произхождат от различни среди и не могат да бъдат окачествени като принадлежащи към една партия или дори към една обществена група.

Изглежда, че жълтите жилетки споделят не някаква идеология или ясна философия, а набор от възгледи, както и нещо, което може да се определи като естетика. Те са ядосани от екологичните данъци, довели до повишаване на цените на бензина, и не харесват ограниченията на скоростта по френските пътища. Те са ядосани в по-общ план и донякъде именно поради тази причина едно движение, което не съществуваше преди месец, се обедини толкова бързо: гневът е едно от нещата, които пътуват бързо по социалните медии - форма на комуникация, която дава предимство на емоциите; той също така е едно от нещата, които обединяват хората в свят, където профсъюзите, църковните организации и политическите партии губят значение. Един от протестиращите обяви: "Всички вие", имайки предвид политическата класа като цяло - крайнолеви, крайнодесни и центристи, "вече не сте нужни".

Тук има ирония: партията на самия Макрон - "Република, напред!" - също започна като антипартийна партия, убежище за хора, които вече не се отъждествяваха с традиционните политически партии. Но тя беше зачената в политически контекст, а членовете й участваха в избори. Поради това "Република, напред!", която не съществуваше преди три години, сега е възприемана като част от върхушката, която беше създадена да победи.

Френската история е пълна с революции, превзети от още по-радикални революции, но сега тези промени стават с шеметна скорост. Възможно е също така в случая предаността към политическите партии да не се възстановява лесно, щом бъде разрушена.

Като се има предвид тази нова реалност, е важно да се намерят начини, по които тези спонтанни нови антиполитически движения да бъдат убедени да участват в по-официални институции, да се включват в по-официални дебати, да участват в сделките и компромисите, които изисква една съвременна демокрация. Важно е също така да не се позволи те да бъдат похитени от хора с по-мрачни програми.

А и това не са проблеми само на Франция: по-голямата част от останалия демократичен свят е изправена или ще се изправи пред същия вид предизвикателства. Ако президентите, парламентите, съществуващите партии и институции могат да намерят начини да се вслушат в тях, да ги приобщят и да се променят с тях, тогава демокрацията ще оцелее през 21-и век. В противен случай тя може да не оцелее.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социалистите приникват навсякъде и превземат всеки протест, първо трябв да се заложи в конституцията основата за тяхното изобличаване.
53
4
 
35
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ЗА ТОВА ГОВОРИМ ВЕЧЕ МНОГО ВРЕМЕ! УТВЪРЖДАВАМЕ ШВЕЙЦАРСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ! ОЩЕ СОКРАТ ИЗКАЗА ЕДНА ВЯРНА МИСЪЛ: ,,НАРОДИТЕ СА БЕЗКРАЙНО ПО-МЪДРИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ!". ШВЕЙЦАРСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ НЕ Е УТОПИЯ, А ЩЕ ВИ ИЗКАРА ОЧИТЕ, ЕВРОПЕЙЦИ, ВЕЧЕ НЯКОЛКО ВЕКА! ДАВА НАЙ-КАЧЕСТВЕН ЖИВОТ НА СВОИТЕ ГРАЖДАНИ! ТЕ СА ГОСПОДАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА СИ И НИКОЙ НЕ ГИ КРАДЕ И ***! ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА И СВЕТА! СКОРО ГОВОРИХ ТОВА НА ГРУПА ПОЛИЦАИ, КОИТО СЕ ОКАЗАХА ДУХОВНО ЗРЕЛИ, КАКТО ВИНАГИ!
52
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво толкова се чудите какви са тия хора? Та и си пълните главите с пасквилите(анаЛлизи) на медиите.Всичко е толкова просто и ясно: След като стана ясно, че традиционните им партии(залитнали до една в крайно ляво) оттичат в канала и, че ЛьоПен щеше да спечели- извадиха Макрон(уж независим), който взе посланията на ЛьоПен за да и прелапа част вотовете. И номера мина. Ама хората бързо разбраха, че са ги преметнали с Макрон.
51
5
 
34
 
! Отговори
8 преди 5 години
До бирник30% пенсионни и здравни осигуровки, на останалото 10% данък общ доход, или общо 37%, на другите 63% удържат 20% ДДС - сумарно 50% от доходите ги взима крадливата държава за карадливите чиновници. И д ане забравим, че има акцизи и местни данъци и такси - абе къ 60% от изкараните пари ги краде държавата. няма база за сравнение с десятъка по турско
50
25
 
8
 
! Отговори
бирник преди 5 години
А българите все още реват и хленчат колко лошо е било "турското робство", когато били облагани годишно с "непосилни данъци" от ... 2 до 3%, коригирана към днешната данъчна таблица!!!
49
6
 
39
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Нарушени са основните принципи на ВФР: Свобода, Равенство и Братство. Макрон е един лъжец, какаъвто беше Обама. Те са Президенти на най-богатите, които даже не са ощественно видими.
48
5
 
52
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Неравенството става се по-голямо и това води до бунтове. Затова измислиха *** идеологията, за да смажат бунтарството!
47
8
 
43
 
! Отговори
tv entertainment преди 5 години
Браво на Франция! Чест им прави, че първи се осмелиха да се противопоставят на глобалисткия режим!!!
46
4
 
25
 
! Отговори
Да си го кажем! преди 5 години
Франсетата са най-големите *** ако са го казали тва за заплатата на жена му.те май неразбират основният проблем че арабите им ядат от баницата вместо да ги изгонят.Те искат да орежат парите на всички за да се раздава на калпак.Е ми да си еват...Ние араби не сме длъжни да храним.България е донор в ЕС а като отидеш във Франция френски арабески те псуват че си бил чужденец а не французин.Яко нагло а ай си...
45
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гледна точка 48Едните гледат, да си съхранят благоденствието, другите гледат да им го разрушат,-как е постигнато това "благоденствие" на първите ? с чии усилия ?само не ми казвай клишето : "с много труд" ...пп. В основата на всичко е КРАЖБАТА , във всичките и форми и разновидности! БЕЗ КРАЖБА - ВСИЧКИ ЩЕ СА РАВНИ, БУКВАЛНО!Какво става сега в света? Ами много просто - крадените вече отказват да бъдат крадени! Ей това става ... а това е опасно за крадящите, те започват да губят!
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко си има край..цикличност,нова реалност,интелект променят неусетно,но и неизбежно всичко покрай и вътре в нас..Няма страшно.
43
5
 
21
 
! Отговори
1789г Фр. Революция преди 5 години
От където е текло,пак ще тече.Не случайно франсетата се водят най-сводолюбивият народ.От там започна смяната на старият строй,с новият,разбирай Соц.Демокрацията. Вече и ,,Демокрацията'' е остарял строй,задава се нещо ново и голямо.Пак от франсетата че доде,а германците ще го наложат......,,От където е текло,пак ще тече''.Важното е ,,***'' да е наведен,и да са му събути гащите,тогава му е най-сигурно,никой няма да го закача за нищо.
42
5
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Хората го казаха в прав текст:"Макрон, ти, си виновен за това ! Ти, даваш на жена си по 400 000 евро месечно да си харчи, а ние живеем с минималните 1 200 евро на месец"Протестът не е само срещу високите цени на горивата.Протестът е срещу несправедливостта.Срещу все по-голямата пропаст между шепата богати и всички останали бедни.Щом Франция се запали, значи скоро ще гори цяла Европа, а защо не и света.Краят на тази античовешка система е близък.
41
3
 
22
 
! Отговори
Фъ.к джърмани преди 5 години
Тва с 1500 евро минимална заплата е лъжа или поне извън Париж.Обаче в париж с тия пари си умрял дори и в Банльо.Не знам как живеят там съвсем сериозно.Пълен крах на социалната държава.Франция по градовете все повече заприличва на нещо средно между Близкият Изток Африка и Латинска Америка.Нека трошат така ще трябва да се охарчат още за ремонти.Да са мислили кой приемат на френска земя.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НиеСигурен ли си, че всички вземат по 1500 евро минимум? А какви са им разходите за данъци, такси и т.?
39
13
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Войната на хората срещу рептилите започна!За съжаление рептилите ще спечелят...
38
6
 
12
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Едно време обществото е било доста ясно, работници, селяни и буржоазия. Съответно това са били основните партии. Сега селяни и работници почти няма. Има само единици с пари и другите се мъчат къде с тарикатлък, къде с някаква работа да се набутат между богатите. Съответно и партиите такива. И културата такава. Едно време хората се радваха на Фолксваген 30 к.с. и Фиат 10 к.с. Сега всеки *** иска БМВ, че така дават по телевизора. Е на ви сега новата класа и партия, на искащите без покритие
37
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестът във Франция е протест на работещите, незабележими и презирани от богаташите работници Техният девиз е- какво ни интересува края на света, като за нас края на всеки месец е края на света. На тези хора под екологичен предлог искат да им отнемат старите коли и на практика да ги лишат от работа, защото доста от тях пътуват десетки километри до работното си място. Тези хора са нископлатините работни пчелички на Франция.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наздраве пийпъл
35
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв Бойко? Какъв Макрон? Има една простичка игра. Казва се Оцеляване. Който разбира правилата по-добре, по-добре и живее. Човечеството съществува в такъв тип строй от самото си начало. Простичката истина е, че без значение от строя, в който живеем хората, които се справят добре в едната политическа обстановка се справят толкова добре и в другата (справка: тото милионерите. Колкото и да спечелят след година-две пак са на нула). Хората на улицата винаги са били просто инструмент.