Всеки пети българин – с дълготрайно увреждане

Само за година са регистрирани 11 450 с над 90% нетрудоспособност
20
Всеки пети българин –  с дълготрайно увреждане
Снимка: Булфото, архив

Около 20 процента от българското население над 16-годишна възраст или почти всеки пети наш сънародник в тази възрастова категория страда от някаква форма на дълготрайно увреждане, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод днешния Международен ден на хората с увреждания.

По неофициална информация общият брой на хората у нас за последните 17 години, които са с призната трайно намалена работоспособност е около 850-900 хиляди души.

Само през миналата година у нас са били регистрирани и признати с намалена работоспособност над 52 хиляди души, което прави около 9 души на 1000 жители на възраст над 16 години, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Данните на НЦОЗА са от 2001 година насам, като това е сравнително най-ниският показател на хора с регистрирана трайно намалена работоспособност за последните 17 години.

Пикът на сънародници с регистрирана намалена работоспособност е бил през 2004 г. /над 133 хиляди случая или 20 българи на 1000 жители/ и 2005 г. с регистрирани 115 хиляди случая или 17,5 сънародници на 1000 жители.

Само за миналата година регистрираните случаи на намалена работоспособност над 90 процента са били 11 450, между 71-90 процента - 15 640, между 50 - 70 процента - 18 000 и до 50 процента неработоспособност - около 7 500 случая.

Броят на лицата, които са били с призната трайна неработоспособност на възраст до 16 години е бил 4 070 души през миналата година, което е най-нисък дял за 17-годишен период и възлиза на 4 случая на 1000 души население под 16-годишна възраст, показват данните на НЦОЗА.

Една четвърт от населението на ЕС, навършило 16 години, съобщава за дълготрайни увреждания през 2017 г. Това означава, че 1 от 4 европейци изпитва сериозни ограничения при извършването на ежедневни дейности, като училище, работа, домакинство или участие в свободното време за период от шест месеца или повече, показват данните на Евростат.

Най-ниски проценти на хора с увреждания през 2017 г. са регистрирани съответно в Малта - 12 на сто и Швеция - 13 на сто.

България е в групата с още две страни с регистрирани около 20 процента хора с дълготрайни увреждания - Испания и Кипър.

Най-високи пропорции на дългоготрайни увреждания са регистрирани в Латвия - 41 процента, Словения - 36 процента и Естония - 35 процента, отчита европейската статистика.

Според данните на Евростат жените съобщават за продължителни увреждания повече в сравнение с мъжете през 2017 г. - 27 на сто за дамите в сравнение с 22 на сто за силния пол.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Пинко преди 3 месеца
Чочко, заводите, купени от чужди фирми работят, защото западния пазар беше отворен за тях. Тези, които работят само за вътрешния пазар си купиха политици, които да сключат дългосрочни правителствено договори, с което си гарантираха печалбата(като някои тецове). За всички не западни български заводи западните пазари бяха затворени, а МВФ повдигаше за всеки кредит все по - затварящи и по - затварящи условия. Много едностранно тълкуваш събитията. Или си малък, или си неук.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки пети българин не е българин и българските лекари му съдействат за да го изкарат инвалид и да взимат някой лев покрай него като така товарят бюджета с МИЛИАРДИ.Докато не започнат да вкарват лекари по затворите парите за здраве никога няма да са достатъчни.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 16

А прехода беше диктуван от запада за да постигне максимално големи щети.

Aло Пинко, защо заводите приватизирани от чужди фирми работят, а попадналите в ръцете на олигарсите от БСП бяха нарязани за желязо?Запада ли диктува на Русия да ни продава най-скъпите горива?Запада ли казва на Русия да иска да си затворим оръжейната промишленост и сделки с оръжие да се осъществяват само с разрешение на Русия?
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагам да се издигне най - големия паметник в историята на България в чест на жертвите на прехода - целия български народ. А прехода беше диктуван от запада за да постигне максимално големи щети. Това ще бъде паметник за българите и срещу евроатлантизма.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази 1/6 от населението, които сега започват да стават инвалиди, изнесоха на гърба си всички мизерии на "прехода" - най големите кражби и обирания на народа от обединените крадливи сили на демократи и комунисти. Изнесоха на гърба си пирамиди, фалирали банки и предприятия, окрадени фондове и кредити, криминалното прехвърляне на държавните предприятия и ресурси в частния сектор, разрушаването на индустрията е селското стопанство, всичката мизерия обраха тези хора. Паметник трябва да им вдигнете!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, ефекта на прехода се прояви... Сега трябва да се конфискуват всички имоти на костовисти и пасита и техните семейства и приятели и да се изплащат обезщетенията на тези хора. Всеки трябва да си плаща за греховете, а на псевдо демократите и псевдо евроатлантиците са много... Много имат да плащат...
13
3
 
3
 
! Отговори
8 преди 3 месеца
A да видим като се пишем всички инвалиди, кой ще работи да плаща инвалидните пенции.

Между другото тия които лъжат дали си имат идея в какъв филм се вкарват? Не става дума за парите и измамата. Но като заявяваш, че си болен без да си може като нищо да си докараш точно такава реалност, каквато сам си заявил
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много от инвалидите са такива и по грешки на лекари ,баща ми е жив пример за това.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Европейския съюз всеки 4-ти е инвалид. Ако в 2016 г в Латвия 37,5% от населението е заявило инвалидност, то в 2017 г — вече 41%, и е станало с най-внушителен показател в ЕС. Също в първата тройка са Словения (36%) и Эстония (35%). Най-малко хора с инвалидност са в Мальте — (12%) и в Швеция (13%). В Литва миналата година 30% от жителите са съобщили за своята инвалидност. В България са 20% от населението, като половината от тях са добавки за инвалидност към пенсиите за стаж и възраст.
10
4
 
5
 
! Отговори
ТЕЛК преди 3 месеца
НаправИхме милиони покрай тия свидетелства за инвалидност ;)
9
1
 
6
 
! Отговори
Последствия преди 3 месеца
Яките здрави червени бабички са в нвбитието - сега са на ред кекавите и сбъркани синьо-оранжеви....
8
6
 
10
 
! Отговори
един друг преди 3 месеца
Всички привилегии на инвалидите да е премахнат. Не може 1/6 от населението да е инвалиди. Това е пародия. Някой да потърси сметка и на лекарите!!! После се чудят защо е голям сивия сектор - не ви ли е ясно защо.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това и без социологически иследвания е ясно. Лятото немските бабички по шведските маси не гълтат хапчета с храната, а българите с шепи.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И по- лошо ще става. Лош въздух, лоша храна, лоша вода, малко спорт и движение, много стрес, напрежение, несигурност за утрешния ден, неглижиране на здравословните неразположения в начален стадий, натоварване на работното място, недоспиване, само 1 почивен ден, преумора, застаряващо население...
5
2
 
6
 
! Отговори
Аналогично преди 3 месеца
Нама ли някой да подкара стария рефрен : "30 години стигат" и "развод ми дай" ?

/аз не съм герберист малко труно се казва :)/
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Представям си , сега без война, без катаклизъм и т.н. има 900 000 инвалида. Ами ако се изсипе на главите ни и една война какво ще бъде. Невероятни стойности на инвалидизация. Какво е това чудо?
3
4
 
9
 
! Отговори
ОЧЕВАДНО! преди 3 месеца
С ГЕРБ - до гроб! БУКВАЛНО!
2
7
 
9
 
! Отговори
Azi преди 3 месеца
По-голямо увреждане от русофилството - здраве му кажи.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е огромна измама.От 6 милиона 1 милион инвалиди.Всичкото ром е с телкове.