Всеки пети българин – с дълготрайно увреждане

Само за година са регистрирани 11 450 с над 90% нетрудоспособност
20
Всеки пети българин –  с дълготрайно увреждане
Снимка: Булфото, архив

Около 20 процента от българското население над 16-годишна възраст или почти всеки пети наш сънародник в тази възрастова категория страда от някаква форма на дълготрайно увреждане, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод днешния Международен ден на хората с увреждания.

По неофициална информация общият брой на хората у нас за последните 17 години, които са с призната трайно намалена работоспособност е около 850-900 хиляди души.

Само през миналата година у нас са били регистрирани и признати с намалена работоспособност над 52 хиляди души, което прави около 9 души на 1000 жители на възраст над 16 години, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Данните на НЦОЗА са от 2001 година насам, като това е сравнително най-ниският показател на хора с регистрирана трайно намалена работоспособност за последните 17 години.

Пикът на сънародници с регистрирана намалена работоспособност е бил през 2004 г. /над 133 хиляди случая или 20 българи на 1000 жители/ и 2005 г. с регистрирани 115 хиляди случая или 17,5 сънародници на 1000 жители.

Само за миналата година регистрираните случаи на намалена работоспособност над 90 процента са били 11 450, между 71-90 процента - 15 640, между 50 - 70 процента - 18 000 и до 50 процента неработоспособност - около 7 500 случая.

Броят на лицата, които са били с призната трайна неработоспособност на възраст до 16 години е бил 4 070 души през миналата година, което е най-нисък дял за 17-годишен период и възлиза на 4 случая на 1000 души население под 16-годишна възраст, показват данните на НЦОЗА.

Една четвърт от населението на ЕС, навършило 16 години, съобщава за дълготрайни увреждания през 2017 г. Това означава, че 1 от 4 европейци изпитва сериозни ограничения при извършването на ежедневни дейности, като училище, работа, домакинство или участие в свободното време за период от шест месеца или повече, показват данните на Евростат.

Най-ниски проценти на хора с увреждания през 2017 г. са регистрирани съответно в Малта - 12 на сто и Швеция - 13 на сто.

България е в групата с още две страни с регистрирани около 20 процента хора с дълготрайни увреждания - Испания и Кипър.

Най-високи пропорции на дългоготрайни увреждания са регистрирани в Латвия - 41 процента, Словения - 36 процента и Естония - 35 процента, отчита европейската статистика.

Според данните на Евростат жените съобщават за продължителни увреждания повече в сравнение с мъжете през 2017 г. - 27 на сто за дамите в сравнение с 22 на сто за силния пол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да се издигне най - големия паметник в историята на България в чест на жертвите на прехода - целия български народ. А прехода беше диктуван от запада за да постигне максимално големи щети. Това ще бъде паметник за българите и срещу евроатлантизма.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази 1/6 от населението, които сега започват да стават инвалиди, изнесоха на гърба си всички мизерии на "прехода" - най големите кражби и обирания на народа от обединените крадливи сили на демократи и комунисти. Изнесоха на гърба си пирамиди, фалирали банки и предприятия, окрадени фондове и кредити, криминалното прехвърляне на държавните предприятия и ресурси в частния сектор, разрушаването на индустрията е селското стопанство, всичката мизерия обраха тези хора. Паметник трябва да им вдигнете!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, ефекта на прехода се прояви... Сега трябва да се конфискуват всички имоти на костовисти и пасита и техните семейства и приятели и да се изплащат обезщетенията на тези хора. Всеки трябва да си плаща за греховете, а на псевдо демократите и псевдо евроатлантиците са много... Много имат да плащат...
13
3
 
4
 
! Отговори
8 преди 5 години
A да видим като се пишем всички инвалиди, кой ще работи да плаща инвалидните пенции.Между другото тия които лъжат дали си имат идея в какъв филм се вкарват? Не става дума за парите и измамата. Но като заявяваш, че си болен без да си може като нищо да си докараш точно такава реалност, каквато сам си заявил
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от инвалидите са такива и по грешки на лекари ,баща ми е жив пример за това.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европейския съюз всеки 4-ти е инвалид. Ако в 2016 г в Латвия 37,5% от населението е заявило инвалидност, то в 2017 г вече 41%, и е станало с най-внушителен показател в ЕС. Също в първата тройка са Словения (36%) и Эстония (35%). Най-малко хора с инвалидност са в Мальте (12%) и в Швеция (13%). В Литва миналата година 30% от жителите са съобщили за своята инвалидност. В България са 20% от населението, като половината от тях са добавки за инвалидност към пенсиите за стаж и възраст.
10
4
 
6
 
! Отговори
ТЕЛК преди 5 години
НаправИхме милиони покрай тия свидетелства за инвалидност ;)
9
1
 
7
 
! Отговори
Последствия преди 5 години
Яките здрави червени бабички са в нвбитието - сега са на ред кекавите и сбъркани синьо-оранжеви....
8
6
 
11
 
! Отговори
един друг преди 5 години
Всички привилегии на инвалидите да е премахнат. Не може 1/6 от населението да е инвалиди. Това е пародия. Някой да потърси сметка и на лекарите!!! После се чудят защо е голям сивия сектор - не ви ли е ясно защо.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това и без социологически иследвания е ясно. Лятото немските бабички по шведските маси не гълтат хапчета с храната, а българите с шепи.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по- лошо ще става. Лош въздух, лоша храна, лоша вода, малко спорт и движение, много стрес, напрежение, несигурност за утрешния ден, неглижиране на здравословните неразположения в начален стадий, натоварване на работното място, недоспиване, само 1 почивен ден, преумора, застаряващо население...
5
2
 
7
 
! Отговори
Аналогично преди 5 години
Нама ли някой да подкара стария рефрен : "30 години стигат" и "развод ми дай" ? /аз не съм герберист малко труно се казва :)/
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си , сега без война, без катаклизъм и т.н. има 900 000 инвалида. Ами ако се изсипе на главите ни и една война какво ще бъде. Невероятни стойности на инвалидизация. Какво е това чудо?
3
4
 
10
 
! Отговори
ОЧЕВАДНО! преди 5 години
С ГЕРБ - до гроб! БУКВАЛНО!
2
7
 
11
 
! Отговори
Azi преди 5 години
По-голямо увреждане от русофилството - здраве му кажи.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е огромна измама.От 6 милиона 1 милион инвалиди.Всичкото ром е с телкове.