А в разцепена Франция: "Жълтите жилетки" – черни лебеди за Макрон

Днешната данъчна политика изостря неравенството в обществото
4 дек 2018 20:46, Елка Василева
29
А в разцепена Франция: "Жълтите жилетки" – черни лебеди за Макрон
Снимка: Reuters

Започнало преди три седмици като мирни протести срещу данъчната политика на френското правителство и президента, движението на "жълтите жилетки" прерасна в масови погроми в центъра на Париж - там палят коли и трошат витрини. При сблъсъци с полицията в събота само в столицата пострадаха над 100 души, включително 23 пазители на реда; около 400 души бяха задържани.

За разлика от акциите, организирани от синдикати и политически партии, "жълтите жилетки" са движение от социалните мрежи. Както впрочем се очакваше, мрежовото движение се преобрази: главната роля вече е поета от ултрарадикали, "професионални демонстранти", от т. нар. casseurs - инициатори на улични безредици. Целите им са различни от първоначално огласените в интернет, пише Марина Клинова, в. "Независимая газета".

От самото начало в движението на "жълтите жилетки" се включиха хора от различни слоеве на обществото, на различна възраст и от различни региони на Франция със съответните политически нагласи. Някои дори бяха подкрепили Еманюел Макрон или не бяха гласували изобщо. "Жълтите жилетки" нямат явни лидери, нито ясно формулирани искания. Мнозина за пръв път излизат на улична акция.

Още по темата

По данни от анкети близо 84 на сто от запитаните намират за обоснован протеста на "жълтите жилетки" срещу данъчната политика. Недоволството идва от факта, че данъците растат, а качеството на държавните услуги не се подобрява. Социалната функция на данъците намалява - за сметка на функцията да пълнят бюджета.

Засилват се и противоречията на местно равнище. Французите, например, подкрепят обещаната отмяна на данъка върху жилищата, но той отива в местните бюджети и ако бъде премахнат, ще се изострят финансовите проблеми по места. Затова мнозина кметове в провинцията заявиха, че ще напуснат постовете си.

Недоволството от високите данъци назряваше във Франция отдавна. Последна капка бе налогът върху горивата, особено болезнен за селските жители. За тях колата е единственият приемлив начин да стигнат до работните си места - понякога на десетки километри разстояние. Протестите срещу този данък (чието ликвидиране искат 82 на сто от анкетираните) прераснаха в протести срещу цялата данъчна политика, понижаваща покупателната способност на населението.

Десетилетия наред различните данъци, такси, мита, социални вноски във Франция нарастваха - от 30,3 процента от БВП през 1960 на 45,3 процента през 2017 г., - което й осигури челното място по този показател сред държавите от ЕС. От 1982 г. данъчното бреме стабилно надхвърля 40 на сто от БВП.

Днес от всеки 1000 евро събрани налози 250 отиват по-специално за образование и наука, 130 - за развитие на териториите, 110 - за социални нужди, включително здравеопазване. От същите тези 1000 евро общо 100 се отпускат за жилищното и градското стопанство, за защита на околната среда, транспорт, култура, спорт и развлечения. За отбрана и сигурност се харчат 200 евро. Французите (83 на сто от анкетираните) обаче смятат, че държавата не използва ефективно средствата от данъци.

Протестът изби навън през управлението на Макрон. Обкръжението му - млади депутати без политически опит, брани рамо до рамо с него позициите на властта в сблъсъка с проблемите, трупани години наред. Предходната администрация на президента социалист Франсоа Оланд се запомни с повишаване на данъците в опит за смекчаване на неравенството. В отговор от страната взеха да се изселват "данъчни бежанци".

На Франция се падат 3,2 на сто от БВП, близо 1 процент от населението, но и 20 на сто от данъчните емигранти в световен мащаб. Почти половината (47 процента) французи подкрепят данъчните емигранти - одобрение, споделяно и от доста работници. Петдесет и четири на всеки сто французи виждат в плащането на данъци свой граждански дълг (с 3 пункта по-малко отпреди пет години), а според 67 на сто от анкетираните данъчното бреме е прекомерно.

Мнозина от запитаните смятат, че днешната данъчна политика изостря неравенството в обществото. За справедлива я признават само 16 на сто.

Французите биха искали да плащат по-малко данъци, но да запазят и своята щедра система за социално осигуряване. Един експерт сполучливо забеляза, че те като цяло са против данъците, които се налага да плащат, и не са против онези, които могат да си спестят. Това важи по-специално за данъка върху богатството, с който се облагат най-заможните. Намалявайки този данък, а също и данъка върху печалбите на компаниите, държавата разчита да създаде условия за инвестиции. Важен момент, тъй като прехвърлянето на производствата в региони с по-ниски данъци и разноски води до намаляване на работните места във Франция.

Макрон наследи от своите предшественици доста проблеми. Десетки години икономиката на Франция слизаше все по-надолу в световния рейтинг: от второто място след САЩ през 60-те години на миналия век до седмо - след Индия - днес. Остро стои въпросът за възстановяване на нейната конкурентоспособност.

Френската промишлена продукция губи пазарните битки с по-евтини стоки от развиващи се страни заради по-ниските им в сравнение с Франция социални ангажименти и производствени разноски. Страната все по-трудно запазва високите си социални стандарти, които излизат все по-скъпо на бюджета.

Дефицитът в търговския баланс (50 милиарда евро през 2017 г.), хроничният превес на държавните разходи над приходите формираха нужда от реформи във Франция, включително реформи в сложната и заплетена данъчна система.

От януари 2019 г. влиза в сила опростена процедура за събиране на данък общ доход "при източника" - от всички видове доходи. Мнозина експерти обаче се съмняват дали иде улеснение - схемата за пресмятане на налога е толкова сложна, че самият министър на бюджета се пошегува веднъж: ако сте разбрали всичко за данъка при източника, значи не сме го обяснили както трябва.

Сред всички развити страни във Франция са най-високи не само данъците, но и делът от БВП, преразпределян от държавата - 56 на сто. Макрон заяви, че предвижда догодина да намали или дори да премахне редица налози общо за 25 милиарда евро. Вместо едни данъци обаче се въвеждат други, за да няма пробив в бюджета. Трябва да се знае, че държавните разходи като абсолютна величина е извънредно трудно да се намалят. Може само да промениш съотношението между отделните пера - избери какво да орежеш: средствата за здравеопазване, за пътища или за училища . . .

Чуват се вече призиви за оставка на президента и разпускане на парламента. Това е твърде неприятно за управляващите елити в навечерието на изборите за Европарламент през май 2019 г. За президента ще е трудно при това положение "да остане над схватката". Френското ръководство трябва да предприеме нещо, за да намали напрежението сред част от обществото. Днес разцеплението между "двете Франции" - столичната, по-заможна, и провинциалната, със стагнираща икономика, не намалява. Президентът и министър-председателят искат да запазят предишния икономически курс. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
men преди 5 години
ЕСССР е бетер УССР! ако се разрови и политически убижства ще изкочат. да не говорим за тъмните хобита на върхушката.....
23
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
Аре стига вече с това, че ЕС ти налага третополови, ислям и тем подобни простотии. Доста преескпонирано стана вече. Така ти изнася - така си вярвай. ЕС-то, хубав или не, не е като оня - Съветския. Най-малкото, че можеш да го напуснеш, ако не те кефи (справка - британците). А за французите - те си имат тоя обичай да протестират. Макрон се държа арогантно, не беше прав и ето ги сега резултатите. Лошото е, че в протестите се внедриха анархични и националистически *** и ги опорочиха...
22
1
 
2
 
! Отговори
France преди 5 години
Vive la France! Франция е вечна и ще пребъде.
21
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Анонимен 17:Глynи, глобите и застраховките не са данъци. Освен това застраховките не са държавни. Карате cкanaнo - плащате. И стига квичeнe вече!
20
0
 
10
 
! Отговори
Gb преди 5 години
Промяната на етническия състав не прощава. Тъй като Франция е с най-многобройно негърско и мюсюлманско население в Европа, то тя първа ще заприлича на страна от севрноафрикански и близкоизточен тип. Началото вече е дадено.
19
0
 
5
 
! Отговори
4 измерение преди 5 години
Макрон и Тръмп показаха знака на рогата с ръцете си когато ги сляха. А Мелания беше до тях. Това е знак че те слугуват на великия дявол. И затова че каквото и да правим сме мъртви. Трябва да се събудим. И видим истината с очите си че те са избрани от най властния господар дявола на този свят. Събудим ли се и разберем ли че свръх сила ни управлява от друго измерение гледи ко става по света. Вие вярвате ли в духове които обсебват. Все пак пред теб може да е дявола виждайки го като човек или дете.
18
3
 
15
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ето как го правят хората на Запад. Аз едно време, като бях в Мадрид такива изродсkи протести срещу Азнар, тогавашния им премиер съм гледал, че съм настръхвал. Стрелба с газови гранати, водни струи, хвърляне на павета и бой между полиция и протестиращи с палки и тояги, кой с каквото намери. Лудница пълна. Франсетата и те са такива. Гърците и те. Само ние, както казваше Камен Донев: "Абе ние лъвове ли сме, или котенца?" Ами сами си отговорете. Вижте ни протестите и се сетете
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цура Ризова каза, че Макрон е аристократ
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е въпросът да се намали бензина с 10 ст. Просто, ако не протестираме и не се съпротивляваме яростно съвсем ще ни се качат на главата! Очаквам да направят ДДСто 80%, глобите за 10км. превишена скорост 5хил.лева, гражданската 5хил.лева и т.н.Понеже нашите престъпни управници са меганагли, повече от Макрон, наша задача е да им покажем ясно, че сме против!Оставка и то незабавна!
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евро съюза заприлича на съветското си братче ,че дори по.лошо.Така става като се изповядва марксиската либералщина- приемане на нарушители првстъпници без документи,налагане на измислени полови определения,възхвала на исляма.Данъците им са високи заради бежанците,а другата толер/стия им затъпи мозъчетата.Протести няма има организирана смяна с по не очебиен президонт
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалено очебийното по команда "управление" на ротшилдското те//ле довежда до смяна на актъорите . Разберете че вече свърши рая на запад и там се правят вече организирани"спонтанни" преврати като се видят конците на марионетките управляващи.Евро съюза заприлича на съветското си братче ,че дори по.лошо.Така става като се изповядва марксиската либералщина- приемане на нарушители првстъпници без документи,налагане на измислени полови определения,възхвала на исляма.Данъците им са високи заради бежанците,а другата толер/стия им затъпи мозъчетата.Протести няма има организирана смяна с по не оч
13
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
"Жълтите жилетки" черни лебеди - Колко вярно!
12
4
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Започна войната на хората срещу рептилите, която, за съжаление, ще спечелят вторите.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очакваме жълтите жилетки и в България. Напечатаните долари и евро не свършиха работа, нито америка успяха са овладеят икономиката и инфлацията нито Европа е добре икономически. Нормалните хора проглеждат и виждат че еврейския световен ред който се стремят да наложат няма да се получи. Така режисираната от евреите и сащ арабска пролет не успя, но си мисля че Европейското събуждане може иэда се получи.
10
1
 
16
 
! Отговори
Име преди 5 години
оказа се, че макрон - голямата надежда на "филантропите" с ясно-изразените банкови носове и разпространителите на неолиберално-глобалния болшевизъм, който е и нео-обединителят на европа със съмнителните си "ценности" започна дейността си с разцепването на франция. *** системата, която ни се налага и пропагандира най-брутално просто не става за нищо и трябва да бъде изхвърлена на бунището на историята без право за рециклиране!
9
5
 
16
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Капитализъма се оака и си отива!!! Оревоар. Няма да ни липсва този строй. С нишо не е по добър от робовладелството, комунизъма , феодализма и тн.
8
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз честно казано не искам погроми, боеве и горящи коли и разни с маски да трошат центъра за да е бензина по-евтин с 10 стотинки
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маню, не ти ли увира хубавата главица, че ти правят "Майданче". Искат да те свалят чрез твоите подкупни франсета... Не уйдисваш на "най-великата" държава, която иска да седне на главата на света!!! Ще ми правиш "европейска армия"?! У ред ли си, Маню? Независиа Европа ще ми правиш? Срещу интереса на чичо Сам? А тай ще трябва да си паща сам разноските за войните, които ави?! А, нема а стане...
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този още си няма за какво иде дума. Понеже слухтящите не могат да му намерят организатори на някаква структура, ядро което да разбият победоносно и си мисли, че няма нищо. "1984" и министерство на истината няма ли да има?То социализма ряпа да яде в сравнение с това нагло демократично-робско управление.
5
3
 
31
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Както е тръгнало май пак ще извадят гилотината от музея.