Brexit: Плюсовете и минусите според Citigroup

Политическият риск не надделява над инвестиционните възможности
4 дек 2018 11:07, Бойчо Попов
0
Brexit: Плюсовете и минусите според Citigroup
снимка: Ройтерс

Различните сценарии около това как ще приключи разводът между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) са много, но не всички са негативни. Brexit може да даде и много нови пазарни възможности. Това коментираха от Citigroup по време на годишната си среща с журналисти в Лондон.

Според експертите на финансовата институция пазарните участници не очакват парламентът на Обединеното кралство да подкрепи предложението на министър-председателя Тереза ​​Май. От думите на Фил Дръри, директор на отдела за капиталовите пазари, стана ясно, че в момента има доверие в пазарите и се очаква следващата стъпка от преговорите. Той отбеляза, че е възможно да се появят нови инвестиционни възможности, особено за дългосрочни капиталовложения.

Експертите на Ctitgroup отбелязаха още, че Великобритания може да проведе ранни избори или да не успее да постигне съгласие за сделката за времето до март 2019 г., когато страната трябва официално да напусне общността.
Анализаторите на Citi смятат, че ефектите от твърдия Brexit ще бъдат съсредоточени предимно във Великобритания, което ще влоши бизнес настроенията и съответно – ще доведе до отслабване на паунда.

В същото време обаче практиката до момента показва, че за разлика от други страни политическият риск в Обединеното кралство не надделява над инвестиционните възможности, притокът на капитали във Великобритания все още нараства, тъй като инвеститорите се възползват именно от слабата лира, коментира Луиджи де Вичи от Citigroup.

По думите на Алън Хюмън, ръководител на отношенията с държавата за страните от Европа, Близкия изток и Африка, големият проблем не е самата сделка за Brexit, a какви ще са пораженията и за двете страни от нея.

Говорейки за възможните проблеми при обслужването на клиентите на банката след Brexit, Дръри подчерта, че Citi има широка мрежа от офиси в цяла Европа, което ще позволи на банката да избегне неудобствата, а същото важи и за другите кредитни институции.

Целия анализ вижте в материала на специалния пратеник на Investor.bg Ралица Пейчева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: CitigroupBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари