ЕС се готви да разреши на Лондон да се откаже от Brexit

Три условия пред Великобритания, за да си остане еврочлен
4 дек 2018 11:52,
26
ЕС се готви да разреши на Лондон да се откаже от Brexit
Снимка: архив, Reuters

Генералният адвокат на Съда на ЕС смята, че Великобритания може едностранно да оттегли искането си за напускане на Европейския съюз. Това стана ясно, след като пълният състав на най-висшия европейски съд изслуша
аргументите за и против. Днес неговият главен експерт публикува позицията си.

Според генералния адвокат Великобритания може едностранно да информира Съвета на Европейския съюз, че оттегля искането си за напускане, също както едностранно го е подала. Това може да се случи и след приключване на преговорите за раздялата, които бяха завършени миналия месец. Отказът от напускането трябва да е съгласуван с останалите страни членки и не нарушава юридическата практика, се казва в днешната позиция.

Ако Обединеното кралство реши да предприеме тази стъпка, то ще остане пълноправен член на ЕС и задействането на процедурата за напускане ще се смята прекратено без последствия за неговия статут като член на Съюза.

Още по темата

Генералният адвокат се основава на разбирането, че всяка държава може да се оттегли от международно споразумение, каквото е Лисабонският договор, по всяко време преди влизането му в сила. Задействането на процедурата за напускане става с писмо за намеренията и не е окончателно решение, смята генералният адвокат.

Тъй като Brexit влиза в сила в полунощ на 29 март, Великобритания може да се откаже от напускането на ЕС по всяко време преди тази дата.

Три условия се поставят пред Обединеното кралство, ако се реши да остане член на ЕС. То трябва да подаде искането си формално пред Европейския съвет, намерението да е подкрепено с вота на британския парламент и да не е депозирано по-късно от 29 март.

Според мнението на генералния адвокат писмото за оттеглянето на намерението за напускане може да се подаде пред европейските институции и тъй като то е едностранно, останалите 27 еврочленки нямат право да го блокират с вето.

Правилата на Европейския съд отсъждат на генералния адвокат правото да предложи окончателното решение на съда. В практиката на Европейския съд той се отклонява крайно рядко от мнението на главния си адвокат. Очаква се съдът да излезе с окончателно решение в следващите дни.

Британският парламент планира да се произнесе по ратификацията на условията за раздялата между Обединеното кралство и ЕС на 11 декември. За да влязат те в сила, ще е необходима ратификация и от Европейския парламент. Евродепутатите ще се произнесат най-рано през февруари, тъй като според председателя си Антонио Таяни изчакват превода на всичките 24 официални езика в ЕС на 585-страничното споразумение за напускане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Явно голям страх ги тресе в Европейския съд от тотален разпад на ЕС /след събитията в Париж/ щом разрешават така лесно на британците да се върнат след две години преговори, срещи, договаряния и харчене парите на европейския данъкоплатец.
17
5
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
В допълнение ЕС е сиренцето за капана НАТО. Докато има мишчици ще го пазят. После ще стане излишно.
16
2
 
17
 
! Отговори
До Скептик преди 5 години
В грешка си мой човек ! Голямата алчност на US управляващите ще ги затрие....
15
7
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
САЩ имат пълен контрол над ЕС, ЕП, GB комисари, депутати, министри, медии. Ще стане това, което те искат. А даже и провал ще се представи за постижение.
14
6
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Очевидно е че при демокрацията няма НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ, скрит напудрен геноцид. След 10 г всички ще са готови да прегърнат китайския социализъм. Там поне първата и единствена задача на държава е да решава проблемите на хората. При демокрацията решава само и единствено на 1 процент от хората. Това изкристализира всеки ден...
13
2
 
7
 
! Отговори
до Ингелизете преди 5 години
Оти ручахте жабетата !?!?
12
3
 
16
 
! Отговори
Бай Лорд преди 5 години
Нещо тогава референдумите нямат стойност!Нека да излязат и без това паунда е напомпан, като виртуална валута без покритие.Имперските им амбиции за сетен път показаха, че демокрация и демагогия в западните общества е едно и също и криво разбрано.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за какво облъчваха горките старци с филми от WWII, ако ще се връщат?!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, ако правилно съм разбрал ГС на Съда на ЕС утре мога да подам едностранно документи за развод, да изчакам всички страни, без мен (демек другата страна) да ми плати всички разходи по развода и делото, след като се е влачило 2 години......, а след това точно когато всички чакат само да драсна един подпис - аз пък да взема да входирам писмо за намерение за отказ от развод(отново едностранно). Та понеже и двата акта са едностранно предявени уважаемият ГС на Съда на ЕС ще ги зачете!?!
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизането или оставането, ще е лакмус - накъде ще върви света.Бабето очевидно се колебае...
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4КАКВО ВИ ПРЕЧАТ СТАРЦИТЕ, БЕ ?! ОТ 10 ГОД. НА ВЛАСТ Е ГЕРБ. А НА ВАС ВСЕ НЯКОЙ ВИ ПРЕЧИ.
7
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наи-голямата глупост на Великобритания ще бъде да подчини на Брюкселските чиновници - алкохолици, гейове и фини крадци....А техните лордове според тебе какви са? Един го бяха записали как шмърка кокаин с *** и се смее, че парите на данъкоплатците са точно за това. Да не говорим за педофилските кръгове.
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От къв зор? Та след споразумението ВБ си запазва всички привилегии като член в ЕССР-то... ...само за пасивите е аут!
5
2
 
14
 
! Отговори
мухахахахах преди 5 години
...*** ми, дойди ми?!
4
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
3
31
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възрастното население на Великобритания гласува за Брекзит и така обрече младите на ядове и простотии. В България е същото старците гласуват за БСП и пречат на младите.
2
30
 
23
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Наи-голямата глупост на Великобритания ще бъде да подчини на Брюкселските чиновници - алкохолици, гейове и фини крадци.
1
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия ше излизат ли или няма да излизат, като се изплюят на референдума и с това покажат, че демокрацията и гласа на народа ги има все още само в швейцария.