Вероятен ли е втори референдум за Brexit-а? Кой ще спечели?

Той може да е изход от сегашния хаос за Великобритания
4 дек 2018 22:00, Елка Василева
49
Вероятен ли е втори референдум за Brexit-а? Кой ще спечели?
Снимка: архив, Reuters

Провеждането на втори референдум може да е изход от сегашния хаос за Великобритания, но резултатите отново може да бъдат близки.

Има ли достатъчна подкрепа за втори референдум в Камарата на общините (долната камара на британския парламент)?

Не и в момента, пише в. "Гардиън". Но беше казано, че ако Тереза Мей загуби гласуването за постигнатото от нея споразумение за Brexit-а в Камарата на общините и ако Лейбъристката партия се опита, но не успее да предизвика избори, възможен е вариантът с втори референдум.

Ако Лейбъристката партия подкрепи втори референдум, ще има нужда от подкрепата и на несъгласни с партийната политика депутати на Консервативната партия. Някои вече го подкрепиха, но ще има нужда и от други гласове - а някои лейбъристки депутати ще откажат да го подкрепят.

Още по темата

Има ли достатъчно време?
От реалистична гледна точка, процесът по Brexit-а ще трябва да бъде спрян, за да стане възможен втори референдум. Но предвид, че това може да се окаже единственият начин за излизане от задънената улица, Брюксел може с удоволствие да се съгласи. Експертите смятат, че целият процес ще отнеме най-малко 24 седмици.

Какъв въпрос ще бъде зададен на референдума?
Ще има яростни спорове какъв да е въпросът, изписан на бюлетините. Трябва ли да бъде оставане в ЕС срещу споразумението на Тереза Мей, никакво споразумение срещу оставане в ЕС, или никакво споразумение срещу споразумението на Мей? Или трябва да бъдат включени и трите опции? Тези, които агитират за референдум, казват, че в бюлетината трябва да бъдат включени само тези варианти, които са възможни - така че всяко споразумение, което не се ползва с подкрепа в Брюксел, трябва да отпадне.

Кой ще определи въпроса?
Според закона Избирателната комисия е тази, която дава съвети и проучва потенциалния въпрос, но в крайна сметка формулировката се определя от парламента.

Кой ще може да гласува?
Спор ще има и за правото да се гласува. Тези, които подкрепят втори референдум, искат този път да разрешат и на 16 и 17-годишните да гласуват. Това ще доведе до още един парламентарен сблъсък.

Няма ли повечето вестници да подкрепят отново напускането на ЕС?
В. "Дейли мейл" - който през 2016 г. води агресивна кампания за напускане на ЕС - промени позициите си под ръководството на новия си редактор. "Саботьорите", които изданието критикува, вече не са тези, които искат оставане в ЕС, а привържениците на твърдия Brexit - макар че в момента вестникът подкрепя споразумението на Мей, а не оставането в ЕС.

Какво се промени от последния референдум насам?

Сгъстиха се геополитическите облаци. Вариантът да се залага на Доналд Тръмп за сключване на търговско споразумение - план А за привърженици на твърдия Brexit - никога не е изглеждал толкова непривлекателен. Въпросът за имиграцията вече не оказва такова въздействие, а някои от свързаните с Brexit-а усложнения и неудобства се изясниха след лятото на 2016 г. Влиятелни фигури, агитирали за напускане на ЕС, бяха дискредитирани от скандали, свързани с финансирането на кампаниите и нарушения на избирателния закон.

Защо същите гласоподаватели биха гласували различно?

Много млади хора - за които е по-вероятно да подкрепят оставането в ЕС - навършиха 18 години от 2016 г. и повече от старото поколение, за които е по-вероятно да бъдат евроскептично настроени, починаха след последния референдум.

Следващата кампания ще бъде ли също толкова подвеждаща?
Тя ще се води безкомпромисно. Мнозина ще твърдят, че "се предава волята на народа". Министри заявиха, че тя може да разклати уважението към демокрацията. Обаче, за разлика от 2016 г., на масата ще е поставено споразумение за напускане и ще могат да бъдат преценени твърденията какво е възможно да се постигне.

Кой ще спечели?
Макар че след референдума през 2016 г. изглежда има известно преминаване на гласоподаватели към лагера, подкрепящ оставането в ЕС, социологическите агенции са разделени по въпроса до каква степен хората са променили позициите си. Изглежда сигурно, че резултатите ще са близки - и няма никаква гаранция, че ще спечелят тези, които са за оставане в ЕС. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доста заораха с този Брекзитно твърдоглавите отцепници в Британия имат още жокеи в джобчето
32
4
 
0
 
! Отговори
Яница преди 5 години
Време е големите компании да се иэниэват от Острова, преди да е станало късно!!! Някои от банките също, эащото криэата от 2008 година ще е умножена по 10!!!:-)))!!!
31
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Факт!Не мога да разбера защо вие, руснаците, толкова мразите немците?! Ами че една немкиня ви направи империя! Истинска! Екатерина Велика и викате! Ами че куп немци ви създадоха флота, науката и какво ли не още!Толкова сте неблагодарни!!!!!!
30
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 5 години
До РасияЕто, затова ще трябва да изчакате поне тридесетина години, преди да ви приемем в ЕС! Не би било нормално да се съюзим с хора, които ни мразят, нали! Да не говорим, че ще ви е много трудно да се отървете от мафията си! По-трудно дори и от на нас!
29
3
 
5
 
! Отговори
аса преди 5 години
хайде да излизат вече. не ми пука за англичаните. не съм берач на ягоди.
28
3
 
1
 
! Отговори
Англосаксонец преди 5 години
Хак им е на англетата след ПСВ французите са искали каст.ация на немците и тотални сакнции.Чърчил и американците са ги защитавали.Сега нека ги доят!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърдия Брекзит най им отива.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плачкайте, плачкайте, ватничета мънички, поредната радост ще ви отнемат. Подсмрък, подсмрък, гъл-гъл одеколончето и цял ден медитация под портрета на чуждия президент.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По закон няма начин за нов референдум по темата, стига писахте глупости
24
2
 
5
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Със сигурност хамериканчетата няма да подкрепят втори референдум. Номера им мина само временно защото дори английските овчици вече са ги разбрали що за стока са.
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чигуни, разбрахте ли сега защо не се правят референдуми, защото народа е *** !
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че беше погребението на Буш Старши, да внесе повече свежест и оптимизъм в медиите.
21
6
 
4
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Тука сте се интелектуален колос до исторически такъв.За да разберете ще ви го напиша, че сте т.ъ.п.а.н.а.ри !!!Англия открай време е искала Европазарите и накрая се прсъедини. *** нещеше да дава своите.А и тях още повече ги боли, че европейците се разпореждат в Британия.Все пак ние не сме си кръстили държавата ВеликоБългария.Усещайте се...
20
8
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
немците искат да доят всички и го правят.Явно другите наистина са *** щом позволяват на тия некадърници да си развяват коня.Хак и е на другите ниският стандарт на живот самл САЩ признавам там млже да си отвсякъде може да почнеш от нулата к да станеш велик.Тва го няма никъде другаде по Света.Нека французи и други ги мразят никога няма да бъдат като Америка ще си останат държави с регионално значение колкото и да се напъват да са нещо.
19
14
 
4
 
! Отговори
Расия преди 5 години
Скоро ще има Англиския Республика, Уелская Республика, Шотландская Республика, Портогалская, Ирландская, Исландская, Новежкая, Къпърская и останалите европейски републики в състава на Руската Федерация! Спокойно ночи! Ние ще се грижим добре за вас ! Ще ви научим да уважавате, да раждате, да не сте толерантни към джихадистите които ви убиват ! Скоро !
18
4
 
3
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Евреите-собственици на UK решиха да се излиза от ЕС.Следователно няма как да бъдат прецакани,Брекзит ще има!Защо са решили така-не се знае,но не е някаква приумица,тия знаят какво правят.Най вероятно са намислили един куп лоши работи за ЕС и напускат овреме.
17
10
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Как кои ще спечелят немците всичко се прави от тях много противна нация!
16
19
 
8
 
! Отговори
BGexit преди 5 години
Кога ще има референдум за излизането на България от пропадналия корумпиран ЕС? От членството ни намазаха само гербавата крадлива паcмина и големите хранителни вериги, които годишно изнасят милиарди левове от българската икономика.Само джендърите и корумпетата искат да останем в този пропаднал съюз.
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще спечели корyмпираната брюкселска шaйка ***.
14
8
 
5
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Вече признавамси тез фалшиви новини почват да ме разцентроват ,нали постигнаха сделка за брексит,сега някви втори референдуми .че то тва на кво плрилича вече?Референдуми до постигане на желаният резултат ,европейският демократичен начин,Сталин поне би ни спестил всички тези глупости!