Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!

Румънците харчат 28% от доходите си, а ние малко над 19
5 дек 2018 11:30, Златко Желев
93
Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!
Снимка: Reuters

Румънците харчат най-голям дял от семейните си бюджети за храна и безалкохолни напитки, показват данните на Евростат за 2017 г.

През миналата година средните разходи на румънското домакинство за трапезата са били 27,8% от всички разходи.

Каталин Стойка, професор в Националното училище за политически и административни науки, заяви, че зад по-високите проценти в Румъния се крие бедността.

Някои румънци казват, че страховете от комунистическо време, когато е имало недостиг на храна, определят начина им на пазаруване, допълва тя, цитирана от БТА.

След северните ни съседки в класацията на Евростат следват Литва и Естония съответно с 21,6 и 20.3%, а България е четвърта с 19.2 на сто.

За сравнение средният европеец отделя само 12.2% от разходите си за храна, а специално британците, които държат рекорда, харчат 8.2 на сто.

Огромните разлики в тежестта на разноските за храна са лесно обясними. Цените на храните в по-бедните държави от ЕС растат по-бързо от доходите и са по-близо до средното за ЕС ниво от заплатите и пенсиите -  затова и "отхапват" по-голяма част от семейния бюджет.

Всъщност резултатът за България очертава добра тенденция. През 2001 г. 44% от домакинските разходи у нас бяха за храна и безалкохолни, а сега делът на тези стоки е под 1/5.

 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Malian преди 3 месеца
Ами замислете се защо харчим по малко,защото цените се вдигат ,а заплатите не.
86
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Стъкмистика в действие.
85
2
 
2
 
! Отговори
Джако преди 3 месеца
Ние наблягаме на пиене, шнорхели! А храната не я плащаме защото крадем!
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АКО СЕ СМЯТА САМО ЗА ХЛЕБ - ЩЕ СТИГНАТ. АМА АКО ТРЯБВА МЕСО, СИРИНИ, ВИНО..КАТО НОРМАЛНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ СИ ОТИВАТ ЕДНИ 250% ОТ ЗАПЛАТАТА ЗА ХРАНА
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НИЕ НЕ ЯДЕМ
82
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До ники

Хората се трупат там където има по-големи намаления на стоките. Освен това, на тези места могат да си закупят всичко, от което имат нужда. Така обаче някои от малките магазинчета са обречени на фалит. Нали гледам какво се купува в местния хранителен магазин - само хляб( и то най-евтиния) и кисело мляко! Стоките от първа необходимост винаги свършват за отрицателно време. Отделно, че много от по-малките магазинчета зареждат по-некачествени стоки, защото те се купуват най-много.
81
2
 
1
 
! Отговори
ники преди 3 месеца
То няма къде да спре човек на паркинг на който и да е хипермаркет, те ми разправят, че хората нямали какво да ядат. Айде стига глупости!
80
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Дюкян преди 3 месеца
Една хубава новина.
79
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До дърт

Всеки вижда нещата от собствената си камбанария. Лошото е, че в един момент, ощетените от пазарната система ще са повече от печелившите. Пазарът обаче е достатъчно гъвкав и ще се саморегулира. Големите играчи няма да загубят значителен дял от печалбите си, защото ударът ще бъде понесен, предимно от малките, които благодарение на това, че не са достатъчно гъвкави, ще фалират(голяма част от тях), в резултат на намаленото търсене. Моята надежда е, че няма да се стигне чак до там...
78
0
 
2
 
! Отговори
дърт преди 3 месеца
До икономист 74

За едни е пазарна тип - предлагането определя тырсенето, а за други е летална!
77
2
 
9
 
! Отговори
Абе, преди 3 месеца
вие срам нямате ли?! Хората не могат да си позволят храна - те ми говорят, че плащали по-малко(ами като не могат да платят цената). Преди само възрастни ме питаха дали е "хубав саламът", който взимам за животни, когато е в промоция, а сега и хора, на които личи, че работят. Един мъж,дори, ме помоли да му дам един брой, че бил "свършил". А, те взели да ми пишат, че розите цъфтят през зимата!
76
2
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 3 месеца
Бъдете подготвени эа дълги периоди на гладуване!!! Апропо, фиэически эдравите индивиди могат да ПРЕЖИВЕЯТ беэ храна от 30-40 дни!!! Ако успявате да си набавяте необходимото количество вода можете да живеете беэ храна по - дълго време, отколкото, ако едновременно не ви достига и вода и храна!!!:-(((!!!!
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Облъчването върви с пълна сила!
Кой ли вярва на глупостите?
74
1
 
8
 
! Отговори
Лъжа!!!! преди 3 месеца
Храната ни е по-скъпа от Канада бе, ало!!!
73
4
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Невена

Правилно виждаш нещата, но тава е пазарната икономика и нейните правила, които са като правилата на джунглата! Самата пазарна система може да съществува и след като повече от половината потребители умрат от глад. Предлагането на стоки и услуги ще се свие до нивото на търсенето. За тези, които нямат достатъчно доходи, предстои летален край. Освен ако голяма част от засегнатото население не осъзнае в какъв капан се намира, и не принуди управляващите да направят стъпки към промяна...
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е Герберската Стакмистиката!
Семейство от двама човека, със средни заплати за България след удръжките получава около 1700лв.19% от тая сума е около 320лв.и какво излиза имаме едни 10 лева за храна на ден на това семейство. Тотални глупости.
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За четиричленно трябват около 1000 лв за храна.Без да се хранят навън.За да е 20% от семейния доход трябва дохода да е 5000лв.Така че пълни измишльотини.40-50% ми изглежда много по-реално.
70
3
 
17
 
! Отговори
младен преди 3 месеца
Турнете си едно тагче "Поръчкова статия" !!!
69
2
 
7
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
Този показател не казва абсолютно нищо за това, какъв реално е жизненият стандарт в отделните държави. Взимат се едни осреднени данни, които нямат никаква връзка с реалното състояние на нещата. Колко процента от всички домакинства в страната харчат по 19,2% и по-малко от доходите си за храна? Може увеличението на другите им разходи, спрямо тези за храна, да не отива за повишаване на благосъстоянието им, а за плащане на по-високите данъци и такси, както и за увеличаващите се транспортни разходи
68
3
 
6
 
! Отговори
2000 лв заплата преди 3 месеца
Дори не ми стигат парите всеки месец, всичко отива за храна и сметки.