Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!

Румънците харчат 28% от доходите си, а ние малко над 19
5 дек 2018 11:30,
93
Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!
Снимка: Reuters

Румънците харчат най-голям дял от семейните си бюджети за храна и безалкохолни напитки, показват данните на Евростат за 2017 г.

През миналата година средните разходи на румънското домакинство за трапезата са били 27,8% от всички разходи.

Каталин Стойка, професор в Националното училище за политически и административни науки, заяви, че зад по-високите проценти в Румъния се крие бедността.

Някои румънци казват, че страховете от комунистическо време, когато е имало недостиг на храна, определят начина им на пазаруване, допълва тя, цитирана от БТА.

След северните ни съседки в класацията на Евростат следват Литва и Естония съответно с 21,6 и 20.3%, а България е четвърта с 19.2 на сто.

За сравнение средният европеец отделя само 12.2% от разходите си за храна, а специално британците, които държат рекорда, харчат 8.2 на сто.

Огромните разлики в тежестта на разноските за храна са лесно обясними. Цените на храните в по-бедните държави от ЕС растат по-бързо от доходите и са по-близо до средното за ЕС ниво от заплатите и пенсиите -  затова и "отхапват" по-голяма част от семейния бюджет.

Всъщност резултатът за България очертава добра тенденция. През 2001 г. 44% от домакинските разходи у нас бяха за храна и безалкохолни, а сега делът на тези стоки е под 1/5.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
0
 
! Отговори
Гоце преди 5 години
Цената на храната в западна Европа е 2 до 3 ПЪТИ по- висока от цената на храната в България. Затова западноевропейците харчат над 50 % от доходите си за храна. Останалото го поглъщат наемите. Да, те плащат убийствени наеми, защото не са заможни като българите и нямат собствени жилища.Най- леко и приятно се живее вече в България, затова хиляди западноевропейски пенсионери се преселват в България.
84
1
 
2
 
! Отговори
Malian преди 5 години
Ами замислете се защо харчим по малко,защото цените се вдигат ,а заплатите не.
83
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Стъкмистика в действие.
82
3
 
2
 
! Отговори
Джако преди 5 години
Ние наблягаме на пиене, шнорхели! А храната не я плащаме защото крадем!
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО СЕ СМЯТА САМО ЗА ХЛЕБ - ЩЕ СТИГНАТ. АМА АКО ТРЯБВА МЕСО, СИРИНИ, ВИНО..КАТО НОРМАЛНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ СИ ОТИВАТ ЕДНИ 250% ОТ ЗАПЛАТАТА ЗА ХРАНА
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЕ НЕ ЯДЕМ
79
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До никиХората се трупат там където има по-големи намаления на стоките. Освен това, на тези места могат да си закупят всичко, от което имат нужда. Така обаче някои от малките магазинчета са обречени на фалит. Нали гледам какво се купува в местния хранителен магазин - само хляб( и то най-евтиния) и кисело мляко! Стоките от първа необходимост винаги свършват за отрицателно време. Отделно, че много от по-малките магазинчета зареждат по-некачествени стоки, защото те се купуват най-много.
78
3
 
2
 
! Отговори
ники преди 5 години
То няма къде да спре човек на паркинг на който и да е хипермаркет, те ми разправят, че хората нямали какво да ядат. Айде стига глупости!
77
2
 
1
 
! Отговори
Д-р Дюкян преди 5 години
Една хубава новина.
76
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До дъртВсеки вижда нещата от собствената си камбанария. Лошото е, че в един момент, ощетените от пазарната система ще са повече от печелившите. Пазарът обаче е достатъчно гъвкав и ще се саморегулира. Големите играчи няма да загубят значителен дял от печалбите си, защото ударът ще бъде понесен, предимно от малките, които благодарение на това, че не са достатъчно гъвкави, ще фалират(голяма част от тях), в резултат на намаленото търсене. Моята надежда е, че няма да се стигне чак до там...
75
1
 
2
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До икономист 74За едни е пазарна тип - предлагането определя тырсенето, а за други е летална!
74
4
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
Бъдете подготвени эа дълги периоди на гладуване!!! Апропо, фиэически эдравите индивиди могат да ПРЕЖИВЕЯТ беэ храна от 30-40 дни!!! Ако успявате да си набавяте необходимото количество вода можете да живеете беэ храна по - дълго време, отколкото, ако едновременно не ви достига и вода и храна!!!:-(((!!!!
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Облъчването върви с пълна сила! Кой ли вярва на глупостите?
72
5
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До НевенаПравилно виждаш нещата, но тава е пазарната икономика и нейните правила, които са като правилата на джунглата! Самата пазарна система може да съществува и след като повече от половината потребители умрат от глад. Предлагането на стоки и услуги ще се свие до нивото на търсенето. За тези, които нямат достатъчно доходи, предстои летален край. Освен ако голяма част от засегнатото население не осъзнае в какъв капан се намира, и не принуди управляващите да направят стъпки към промяна...
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е Герберската Стакмистиката!Семейство от двама човека, със средни заплати за България след удръжките получава около 1700лв.19% от тая сума е около 320лв.и какво излиза имаме едни 10 лева за храна на ден на това семейство. Тотални глупости.
70
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За четиричленно трябват около 1000 лв за храна.Без да се хранят навън.За да е 20% от семейния доход трябва дохода да е 5000лв.Така че пълни измишльотини.40-50% ми изглежда много по-реално.
69
4
 
17
 
! Отговори
младен преди 5 години
Турнете си едно тагче "Поръчкова статия" !!!
68
3
 
7
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Този показател не казва абсолютно нищо за това, какъв реално е жизненият стандарт в отделните държави. Взимат се едни осреднени данни, които нямат никаква връзка с реалното състояние на нещата. Колко процента от всички домакинства в страната харчат по 19,2% и по-малко от доходите си за храна? Може увеличението на другите им разходи, спрямо тези за храна, да не отива за повишаване на благосъстоянието им, а за плащане на по-високите данъци и такси, както и за увеличаващите се транспортни разходи
67
4
 
6
 
! Отговори
2000 лв заплата преди 5 години
Дори не ми стигат парите всеки месец, всичко отива за храна и сметки.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е що не ги казвате по рано тия неща де. Ние откъде да знаем