Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!

Румънците харчат 28% от доходите си, а ние малко над 19
5 дек 2018 11:30,
93
Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!
Снимка: Reuters

Румънците харчат най-голям дял от семейните си бюджети за храна и безалкохолни напитки, показват данните на Евростат за 2017 г.

През миналата година средните разходи на румънското домакинство за трапезата са били 27,8% от всички разходи.

Каталин Стойка, професор в Националното училище за политически и административни науки, заяви, че зад по-високите проценти в Румъния се крие бедността.

Някои румънци казват, че страховете от комунистическо време, когато е имало недостиг на храна, определят начина им на пазаруване, допълва тя, цитирана от БТА.

След северните ни съседки в класацията на Евростат следват Литва и Естония съответно с 21,6 и 20.3%, а България е четвърта с 19.2 на сто.

За сравнение средният европеец отделя само 12.2% от разходите си за храна, а специално британците, които държат рекорда, харчат 8.2 на сто.

Огромните разлики в тежестта на разноските за храна са лесно обясними. Цените на храните в по-бедните държави от ЕС растат по-бързо от доходите и са по-близо до средното за ЕС ниво от заплатите и пенсиите -  затова и "отхапват" по-голяма част от семейния бюджет.

Всъщност резултатът за България очертава добра тенденция. През 2001 г. 44% от домакинските разходи у нас бяха за храна и безалкохолни, а сега делът на тези стоки е под 1/5.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз зимам 6 бона и пак не ми стигат, баси
64
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 4 човека храната е най-малко 1000 лв. При 1000 лв. двамата родители са почти 50 процента - при двама родители и две деца. И не смятам най-скъпото, напротив, използваме промоциите при всяка възможност. Не е и най-евтиното, и не, не се храним навън, едно влизане в магазина е 100 лв., без да си донесъл нищо съществено. кило сирене и кило месо са 20 лв., а само те ли са? 20 процента дават за храна тия със заплати над 4 000 лв. останалото се чуди как да върже двата края
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стига мрънкане вечехм... и аз така се върнах преди няколко години, и аз се чудех защо толкова мрънкат хората, но сега и аз мрънкам, защото има причина, холандците ги прати в Бг да живеят ама няколко години, среден стандарт, охооо ще мрънкат и те, да не мислиш?..
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
некои не верва на тия г.рбераски долнопробни лъжи
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
време е крадливия мухалбоико да се измете !
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ядете бря!Каква е тази храна за 700лв???Навън ли се храните???
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво за високите заплати,които си докарвате!
58
2
 
7
 
! Отговори
Направо се чудя преди 5 години
Не разбирам повечето коментари тук. Аз взимам около 1200 лева, жена ми взима и тя към 900 и имаме едно дете. За храна даваме общо към 700 лева, което е към 30%. Според мен това е много индивидуално. За тези, които печелят повече пари е по-малко като процент, а за другите е повече
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В провинцията хапват буркани със зимнина.Лятото бачка в градината,за да има за зимата.
56
3
 
6
 
! Отговори
ранътъ прай борбътъ преди 5 години
За вас оставям евроатлантическите ценности и останалите ШМЕНТИ КАПЕЛИ.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, 1/5 от доходите на столичани. А как е в провинцията?
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Интересно Ама това е защото ти взимаш висока заплата. Повечето хора взимат по-малко и затова е процентът е по-висок. Аз например съм с 1537 на месец и за храна давам към 350, тъй че даже съм малко отгоре ;)
53
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде не ми се коментира дори вече!!Картинката е ясна.Преди време със 120лв хората гледаха семейства ,а сега само за тока.Стига се преструвахте,че във Бг няма инфлация
52
9
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 5 години
Добре де, аз като си смятам за мен ми излизат малко по-различно сметките. Взимам 3370 лева чисто. Живея сам в собствено жилище и за храна харча около 400 на месец. Като процент ми се пада около 12-13. Откъде ги извадихте тия 19%????
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стига мрънкане вечеВсичко е до манталитет баце...тука никой не иска да се развива, а чака наготово Тиквата или някой друг да дойде и да му спусне манна небесна отгоре. Просто сме си такива, това е. Хубавото е, че напоследък гледам доста млади хора, които ми вдъхват надежда. Те учат, развиват се, съответно работят за доста добри пари в България и най-важното от всичко, не мрънкат, а действат. В тях ми е надеждата, че с примерът си ще покажат верния път и на масата мързеливите мрънкалници.
50
3
 
9
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Аз си водя домашно счетоводство всеки месец и все още разходите ми за храна са около 45%, не знам къде го видяха това 1/5.
49
11
 
4
 
! Отговори
Стига мрънкане вече преди 5 години
Върнах се в България преди няколко години и нещото, което много силно ме втрещява е как масово хората мрънкат и търсят решение на проблемите си извън себе си. Странното е, че наистина нито в Сингапур, нито в Холандия, където живях преди го имаше това. Явно е нещо типично за нашата държава да се оплакваме непрекъснато и да виждаме като виновни всички наоколо, но никога себе си. "Пешо работил за 500 лв, понеже работодателя и политиците били лоши, а не защото той не се е преквалифицирал" :(
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защото пестим и от храната, аз лично не виждам вече колко и къде мога да си свия бюджета, за това се храня веднъж, това ли са ви скапаните стъкмистики
47
7
 
4
 
! Отговори
Тъжно... преди 5 години
Тъжно е колко некомпетентност и липса на елементарна мисловна дейност издават масовите коментари под статията. Явно 90% от пишещите изобщо не разбират какво е написано и че става въпрос за това каква част от доходите отиват за храна, а не колко харчим в абсолютна стойност. Това е поредното доказателство, че за бедността сме си виновни ние, а не политиците, руснаците, американците или папата...
46
3
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Строг пост и молитва, за Б.Борисов !Дано Бог му прости геноцида над българите - аз не мога !!