Кризата: Франция отново става "болният човек на Европа"

Западни издания за френските протести срещу цените на горивата
5 дек 2018 15:30, Елка Василева
95
Кризата: Франция отново става "болният човек на Европа"
Снимка: Reuters

Британски и американски издания се спират на развоя на протестите срещу повишаването на данъците във Франция и отстъпките, направени от правителството на премиера Едуар Филип.

"Еманюел Макрон плаща за високомерието си, пише в коментар лондонският в. "Таймс". Президентът се домогна до властта като радетел за френско възраждане, вярвайки, че е миропомазан да изхвърли стария ред, пише изданието. Забързан да прави реформи, новият президент допусна, че победата му с 66 процента от гласовете му дава мандат да промени Франция по модерен и либерален начин. Вчера обаче Макрон се огъна под натиска на триседмичния бунт, но отстъпките, които направи, бързо бяха отхвърлени от протестиращите, които заявиха, че все още планират демонстрация в събота“.

Британският в. "Гардиън" пише, че кризата на Макрон във Франция е опасна за цяла Европа. Екстремистките сили ликуват заради затрудненото положение на президента, коментира изданието. А крайната им цел е да поемат управлението на целия континент. В името на Европа Макрон се нуждае от помощ, а не от презрение или омраза, подчертава всекидневникът. Според него младият реформистки лидер, обещал "европейски ренесанс", се бори на кормилото на държава, която бързо се превръща отново в "болния човек на Европа".

Още по темата

Многозначителен момент миналата седмица беше, когато през почивните дни протестиращите обезобразиха лицето на статуята на Мариана - символът на републиката, до Триумфалната арка в Париж, припомня вестникът. Ако тези страсти се разгръщат във Франция, ще бъде засегнат и целият континент, а не само политическата кариера на един човек, смята авторът на "Гардиън".

В. "Файненшъл таймс" отбелязва, че Макрон не е успял да преодолее уклона на френските президенти да правят резки завои, макар че често е обвинявал предшествениците си, че като са се съгласявали прекалено лесно да правят обратни завои, не са позволили Франция да модернизира икономиката си и социалната държава и са причина за общественото презрение срещу политическите елити. Сега обаче Макрон направи своето отстъпление, за да спаси програмата си от реформи и вероятно и президентството си.

В."Вашингтон пост" изтъква, че протестиращите във Франция са част от глобална ответна реакция срещу данъците, свързани с климатичните промени. Единственото най-ефективно оръжие в борбата срещу промените в климата са данъците - налагане на разходи на онези, които увеличават парниковия ефект, смятат икономистите. Но както научи през последните три седмици френският президент Еманюел Макрон, въвеждането на такива данъци може да се превърне в политическа експлозия.

Макрон едва ли е сам в безсилието си. Лидери в САЩ, Канада, Австралия и навсякъде по света се изправиха пред яростна опозиция в усилията си да наложат цени на въглеродните емисии. Но френският обрат беше особено обезсърчителен за специалистите по промените в климата, защото се случи точно когато делегати от цял свят се събираха в Катовице за голяма конференция, за да дадат тласък на мерките за опазване на климата.

"Както навсякъде другаде, въпросът във Франция е как да се съчетаят екологията и равенството", посочи Брюно Котре - изследовател от Парижкия институт за политически проучвания. Стане ли дума за околната среда, гражданите виждат най-вече наказателни политики, още и още данъци. Никой няма решение, и само можем да наблюдаваме бедствието, случило се във Франция заради това".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10.01 ще се изумим-новите сметки за ток,парно,вода,гражданска.отговорност,местни данъци и такси,нова здравна вноска,нов данък автомобил,ще ни направят особено щастливи
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон,Меркел,Тереза Мей -бездетни,с неподходящи съпрузи,някаква извратеност има и у тримата,та какво се чудите ,че вземат ненормални решения!
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестите са срещу пропастта между бедност и богатство, средна класа и хипер богати. Дори да има вандализъм, то той е насочен главно към разрушаване на символите на лукса. Това, че е счупена статуя, която отвътре се оказа куха глинена отливка, само потвърждава колко фасадно е величието на "големите".
38
2
 
15
 
! Отговори
Консерватор преди 5 години
До антилибералЕдинствено връщането на националната държава би могло да върне достойнството и могъществото на европейците. В момента са жалка картинка. Нацистите в окупирана Франция не са осквернявали паметници. Паметници оскверняват само ислямисти и комунисти.
37
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите са лишени от всякаква логика. Първо, във Франция живеят африканци от бившите колонии, които са в пъти повече европейци, отколкото средностатустически българин и те не са ***, а жертви на колконизаторска политика, която в момента отплаща срама си. Второ, голяма част от предвидения бюджет на държавата, отделен за социални помощи, потъва всяка година, защото хората не си знаят и търсят правата. Преди да пишете наизуст, елате да поживеете тук.
36
6
 
8
 
! Отговори
антилиберал преди 5 години
Когато видях как някакви оскверниха Триумфалната арка и вечния огън в памет на милиони загинали за Франция... това ме потресе! Това за мен беше най-яркия пример колко СЛАБА е либералната държава! Тя не може да се защити от шепа качулки с павета.. Какво остава за милиони ислямисти? Либералната демокрация, яхнала Европа, буди у мен отвращение и нулево уважение. Тя е слаба, тя е некомпетентна, тя не мисли за хората, тя е пенсионерка хвърляща хиледарки през прозореца!
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
никога няма да посетя париж отново миналата година бях за седмица там на всякаде имаше африкански бежанци пробващи да ти продадът нещо и супер нахални и агресивни пикаят навсякаде париж свършен сорри
34
2
 
22
 
! Отговори
Антилиберал преди 5 години
Докато белите стачкуваха, цветните от предградията чупеха магазини и крадяха с викове Аллаху акк-бар! Париж ще бъде сред първите градове, в които ще има гражданска война. Напрежението сред хората е голямо и ще избие на някъде. Тъжно. Френската нация беше умишлено разводнена от мaмуни с два грама мозък. За какво ще палиш ситроенчето на човечеца, който с честен труд си го е купил? Стига вече либерализъм.. Видя се, че това е слаба система, която няма отговор на съвременните предизвикателства!
33
0
 
21
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 31: ами за какво им е на "цветните" да протестират? Те си живеят охолно без да работят на гърба на французите и си запълват времето като се занимават с престъпност, а "най-невинните" от тях са превърнали центъра на Париж в *** и се опитват да отмъкнат нещо от туристите.
32
2
 
4
 
! Отговори
Handel преди 5 години
"която бързо се превръща отново в "болния човек на Европа"." Франция се разболя когато убиха последния френски крал. От тогава са поредица от войни (изгубени всичките), измислени крале, диктатори и 5 републики. Само последното е достатъчно да покаже в каква дупка се намира някогашната най-силна европейкса държава. Защото наличието на "5 републики" означава, чв предишните 4 са се сгромолясали с огромна сила. И да, Франция е независима - което означава, че от нея не зависи нищо.
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е гледал протестите наживо - а не на кадри от "медии" - е наясно че там нямаше нито един цветен. Нито един!
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непреклонния Макрон се оказа не чак толкова непреклонен. Макрон е велик в демагогията - като всеки глобалист развива теории как трябвало да громим глобалното затопляне на гърба на хората, да се пълним с африканци, да плащаме все по-високи данъци без реални ползи, да отричаме националната държава (национализма бил предателство на патриотизма), абе светло бъдеще. Пролетарии от всички страни, обединявайте се! Тръгнал палячoто да критикува Тръмп при положение че собствения му народ не го търпи.
29
3
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Еврокочината постепенно се разпада. Скоро протести ще има навсякъде и всяка държава ще поеме по свой собствен път.Искаше им се на Германците отново да управляват цяла Европа, но отново няма да им се получи!
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В страни като Франция и Италия инфраструктурите и социалните системи започват да рухват след десетилетия хрантутене на индивиди от третия свят.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оооо.......не....заглавието трябва да се подкоректира така....."франция е болния орган на болна европа"!!!!!! Така ще е НАЙ-ПРАВИЛНО!!!
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се случва, когато хората разберат истината за културното обогатяване, либерализма и глобализма. Останалите страни в Европа да си вземат бележка.
25
1
 
11
 
! Отговори
БРЕКЗИТИРАН И БРАДЪР преди 5 години
БРЕКЗИТИ И БРАДЪРИ: Ние сме вашите господари. Всекиму лепим диагноза БОЛЕН, ако поиска да се откачи от нашата демоНкратична матрица. Тежко болните лекуваме със Скрип.ал и укра.И.на. Безнадежно болните лекуваме с рецепти на либи.йски, ирак.ски, югослав.ски.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от френски болести.
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Путин може да освободи ЕС от режима на либералите.
22
1
 
32
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Това не е онази Франция на Луи дьо Фюнес... прекалено много хора от третия свят, превърнаха красивия Пари в Багдад. Стотици запалени коли, счупени и ограбени магазини, осквернени паметници.. Такова чудо Западна Европа не е виждала от времената на варварските нашествия. Французите се бунтуват заради данъците, но някой трябва да храни ордите от парaзити на социални помощи. В същото време Макрон-слугата на Ротшилд, размахва пръст на Вишеград, че не приемали бежанци от Близкия Изток.