Кризата: Франция отново става "болният човек на Европа"

Западни издания за френските протести срещу цените на горивата
5 дек 2018 15:30, Елка Василева
95
Кризата: Франция отново става "болният човек на Европа"
Снимка: Reuters

Британски и американски издания се спират на развоя на протестите срещу повишаването на данъците във Франция и отстъпките, направени от правителството на премиера Едуар Филип.

"Еманюел Макрон плаща за високомерието си, пише в коментар лондонският в. "Таймс". Президентът се домогна до властта като радетел за френско възраждане, вярвайки, че е миропомазан да изхвърли стария ред, пише изданието. Забързан да прави реформи, новият президент допусна, че победата му с 66 процента от гласовете му дава мандат да промени Франция по модерен и либерален начин. Вчера обаче Макрон се огъна под натиска на триседмичния бунт, но отстъпките, които направи, бързо бяха отхвърлени от протестиращите, които заявиха, че все още планират демонстрация в събота“.

Британският в. "Гардиън" пише, че кризата на Макрон във Франция е опасна за цяла Европа. Екстремистките сили ликуват заради затрудненото положение на президента, коментира изданието. А крайната им цел е да поемат управлението на целия континент. В името на Европа Макрон се нуждае от помощ, а не от презрение или омраза, подчертава всекидневникът. Според него младият реформистки лидер, обещал "европейски ренесанс", се бори на кормилото на държава, която бързо се превръща отново в "болния човек на Европа".

Още по темата

Многозначителен момент миналата седмица беше, когато през почивните дни протестиращите обезобразиха лицето на статуята на Мариана - символът на републиката, до Триумфалната арка в Париж, припомня вестникът. Ако тези страсти се разгръщат във Франция, ще бъде засегнат и целият континент, а не само политическата кариера на един човек, смята авторът на "Гардиън".

В. "Файненшъл таймс" отбелязва, че Макрон не е успял да преодолее уклона на френските президенти да правят резки завои, макар че често е обвинявал предшествениците си, че като са се съгласявали прекалено лесно да правят обратни завои, не са позволили Франция да модернизира икономиката си и социалната държава и са причина за общественото презрение срещу политическите елити. Сега обаче Макрон направи своето отстъпление, за да спаси програмата си от реформи и вероятно и президентството си.

В."Вашингтон пост" изтъква, че протестиращите във Франция са част от глобална ответна реакция срещу данъците, свързани с климатичните промени. Единственото най-ефективно оръжие в борбата срещу промените в климата са данъците - налагане на разходи на онези, които увеличават парниковия ефект, смятат икономистите. Но както научи през последните три седмици френският президент Еманюел Макрон, въвеждането на такива данъци може да се превърне в политическа експлозия.

Макрон едва ли е сам в безсилието си. Лидери в САЩ, Канада, Австралия и навсякъде по света се изправиха пред яростна опозиция в усилията си да наложат цени на въглеродните емисии. Но френският обрат беше особено обезсърчителен за специалистите по промените в климата, защото се случи точно когато делегати от цял свят се събираха в Катовице за голяма конференция, за да дадат тласък на мерките за опазване на климата.

"Както навсякъде другаде, въпросът във Франция е как да се съчетаят екологията и равенството", посочи Брюно Котре - изследовател от Парижкия институт за политически проучвания. Стане ли дума за околната среда, гражданите виждат най-вече наказателни политики, още и още данъци. Никой няма решение, и само можем да наблюдаваме бедствието, случило се във Франция заради това".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Франция е свършено, либералите съсипаха таз държава за има няма 10 години. Либарализъма е психическо и умствено заболяване, болните от либарализъм в напреднал стадий са или гейове или геронтофили.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС се превръща в Европейски халифат.
19
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е меко казано неадекватна, да не кажа поръчкова. Тя не отразява проблемите на протестиращите.С две думи хората протестират против повсеместното обедняване, а конкретният данък само преля чашата.Както други анализатори констатираха Макрон бе избран като борец против едрия капитал и статуквото, а си смени кожата и стана пръв защитник на едрия капитал, корпорациийте и против средната и дребната класа.Ето за това протестират хората!
18
2
 
26
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Във френските училища вече е въведен за изучаване арабския . Gоеtterdaemmerung - "Залеза на боговете" .... народа сринал Бастилията - заминава в историята...мавpите се качват на сцената.Европа се превръща в Евроафриказия!
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водена от САЩ военна коалиция трябва да демократизира режимът във Франция.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестите можеха да прераснат в гражданска война но трябваше да има жертви. Тъй като конфликта тръгна спонтанно, то трябваше да бъде убит полицай за да се разпали повече. Коктейли М0л0т0в по детски градини предимно с цветни и по старчески домове ще нагнетят повече напрежение.
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция болния човек на Европа, Европа болния човек на планетата. Какъв ренесанс? Европа никога не е била по-слаба, икономически, технологичен и военен упадък, тежка демографска криза - въпроса не е дали, а кога Европа ще се сгромоляса под натиска на собствената хипи-гей либерастка глупост.
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вгледайте се в лицата на протестиращите французи и ще видите че там няма нито един от Африка!Там обществото е вече разделено на работещи които не раждат деца и изчезват и на хора на социални помощи с много деца които смучат дохода на работещите и те са бъдещето на Франция! Франция е в най тежко положение в Европа, защото прибра и даде гражданство на милиони от Алжир и Тунис и скоро стандарта на живот там ще се срути.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жилетките ще изритат Макрон и ще турят Люпен бай *** една улица не може да построи без да сгреши нещо и да открадне.
12
2
 
31
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Младия геронтофил обучаван при Ротшийлд се беше съюзил с Мурксулската ханъма , и двамката превърнаха Европа в Парижко предградие населено с алжирци и мароканци. Скоро и във Франция и в Германия - избирателното мнозинство ще е с арабскоафрикански произход - и ще е късно за промени ... или връщане към цивилизацията.Така стоят нещата ... а "екстремистките сили" са шепата европейци осъзнали как им отнемат Родините.Вече е късно - ислямизацията на Европа е неоспорим факт!
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...че протестиращите във Франция са част от глобална ответна реакция срещу данъците, свързани с климатичните промени."--------------------Истина е, че протестиращите във Франция са част от глобална ответна реакция срещу данъците, свързани с ескалиращото обедняване на бедните, а не с климатичните промени. Климатичните промени са дъвка за наивници.
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болният човек на ЕС са българите не протестират щото са смъртно болни и знаят, че няма илач за тяхната болест.
9
13
 
4
 
! Отговори
Кеф преди 5 години
Ако Макрон беше поне малко умен какъвто не е и никога във Франция няма да има такъв човек с няколко ядрени удара щеше да закрие немската държава и на нейна територия да разположи всички бежанци.За съжаление няма да видим такъв развой.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за Фрекзит, вън Франция от ЕС!
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умът на Боко сече като бръснач, българинът никога няма да работи на запад като чистач.
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не пишете кой е основният проблем, а той е че продължават да се вдигат данъците на работещите за сметка на неработещите, а френските работещи трябва да хранят все повече нови французи от Африка с чужда религия от които 80% са на социални помощи.Докато не се реши този въпрос, всичко друго е прах в очите на хората! Екологичния Данък върху горивата е средно около 5 цента на литър гориво, някой вярва че това е причината за протеста?
5
10
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
както и в гърция така и франсетата са професионално нон стоп стакуващииндивиди които искад да получават повече от колкото дават типично за социялно изцеждащи системата психическа нагласа или манталитетклиматичните промени не се влият от ,националност,цвят на кожа,религия,гранници,политическа система и тези промени ще засегнат всяко кътче на палнетата и всяка нация религия и управление негативно,едва когато е прекалено късно ще бъде постигнато съгласие за мерки от всеки
4
5
 
25
 
! Отговори
123 преди 5 години
Оставете Франция на мира. Това си остава една изключително богата държава в която хората знаят как да защитават правата си. Ние да му мислим...
3
5
 
14
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Проблемът на Европа винаги е бил с немската пасмина.Нагли и нахални.А просъществуването им се дължи на подаянията на Сащ и Великобритания които и ги спасяват от кас.риране след ПСВ.Поради опасението че Франция е заплаха за демокрацията с левите си идеи.Но с разрастването на индустриалната им сила и заплашването на американската икономика от немска страна ще ги питам аз къде ще ходят американците.
2
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е здравия човек на Европа, защото на Бойко му сече пипето.