Кризата: Франция отново става "болният човек на Европа"

Западни издания за френските протести срещу цените на горивата
5 дек 2018 15:30, Елка Василева
95
Кризата: Франция отново става "болният човек на Европа"
Снимка: Reuters

Британски и американски издания се спират на развоя на протестите срещу повишаването на данъците във Франция и отстъпките, направени от правителството на премиера Едуар Филип.

"Еманюел Макрон плаща за високомерието си, пише в коментар лондонският в. "Таймс". Президентът се домогна до властта като радетел за френско възраждане, вярвайки, че е миропомазан да изхвърли стария ред, пише изданието. Забързан да прави реформи, новият президент допусна, че победата му с 66 процента от гласовете му дава мандат да промени Франция по модерен и либерален начин. Вчера обаче Макрон се огъна под натиска на триседмичния бунт, но отстъпките, които направи, бързо бяха отхвърлени от протестиращите, които заявиха, че все още планират демонстрация в събота“.

Британският в. "Гардиън" пише, че кризата на Макрон във Франция е опасна за цяла Европа. Екстремистките сили ликуват заради затрудненото положение на президента, коментира изданието. А крайната им цел е да поемат управлението на целия континент. В името на Европа Макрон се нуждае от помощ, а не от презрение или омраза, подчертава всекидневникът. Според него младият реформистки лидер, обещал "европейски ренесанс", се бори на кормилото на държава, която бързо се превръща отново в "болния човек на Европа".

Още по темата

Многозначителен момент миналата седмица беше, когато през почивните дни протестиращите обезобразиха лицето на статуята на Мариана - символът на републиката, до Триумфалната арка в Париж, припомня вестникът. Ако тези страсти се разгръщат във Франция, ще бъде засегнат и целият континент, а не само политическата кариера на един човек, смята авторът на "Гардиън".

В. "Файненшъл таймс" отбелязва, че Макрон не е успял да преодолее уклона на френските президенти да правят резки завои, макар че често е обвинявал предшествениците си, че като са се съгласявали прекалено лесно да правят обратни завои, не са позволили Франция да модернизира икономиката си и социалната държава и са причина за общественото презрение срещу политическите елити. Сега обаче Макрон направи своето отстъпление, за да спаси програмата си от реформи и вероятно и президентството си.

В."Вашингтон пост" изтъква, че протестиращите във Франция са част от глобална ответна реакция срещу данъците, свързани с климатичните промени. Единственото най-ефективно оръжие в борбата срещу промените в климата са данъците - налагане на разходи на онези, които увеличават парниковия ефект, смятат икономистите. Но както научи през последните три седмици френският президент Еманюел Макрон, въвеждането на такива данъци може да се превърне в политическа експлозия.

Макрон едва ли е сам в безсилието си. Лидери в САЩ, Канада, Австралия и навсякъде по света се изправиха пред яростна опозиция в усилията си да наложат цени на въглеродните емисии. Но френският обрат беше особено обезсърчителен за специалистите по промените в климата, защото се случи точно когато делегати от цял свят се събираха в Катовице за голяма конференция, за да дадат тласък на мерките за опазване на климата.

"Както навсякъде другаде, въпросът във Франция е как да се съчетаят екологията и равенството", посочи Брюно Котре - изследовател от Парижкия институт за политически проучвания. Стане ли дума за околната среда, гражданите виждат най-вече наказателни политики, още и още данъци. Никой няма решение, и само можем да наблюдаваме бедствието, случило се във Франция заради това".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До за ФранцияНе ми обяснявай бе клоун панелен.Елзасс и Лотарингия са френски!Точка!
80
4
 
5
 
! Отговори
за Франция преди 5 години
Германците са много по-дисциплинирана нация от разглезените франсета, които най ги бива да крадат ресурси от колониите!Германия е дала на света 100 пъти повече велики учени и философи от фрасетата!Но на германците беше вменено чувство на вина заради Хитлер.........и след това Германия вече не е велика сила!Нищо............да крадат франсетата от Африка..........нефт, газ, злато , диаманти, нефт, уран (за ядрената енергетика)..............един ден ще си платят сметката, и то с лихвите!
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧе ние се гордеем,че не сме грабили и убивали други народи,нито сме ги превръщали в роби и колонии,затова българите са много по-достоен и честен народ и по-добри християни.
78
6
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Немците не могат да спят от няколко факта.1. Елзасс и Лотарингия са Френски-кръв се.ат за това германците да свикват да им е сладко.Точка!2. Африка говори френски и ресурсите и са предмино на Франция другата част говори англииски.3. Франция има отвъдморски територии и в Гвиана е единственият европейски космодрум4. Франция има по-висока раждаемост от Германия5. Франция има ядрени оръжия и по-силна армия както и атомен самолетоносач и подводници6. Немците се пенсионират по-късно.
77
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PolskaИ още нещо - ако отидеш във Франция и не говориш Френски, нищо че си бял, си под нивото на твоите тарaмбуки, много от които не само владеят добре Френския език, но имат и добри професии и допринасят за страната. Трябва да мислиш, преди да пишеш!
76
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PolskaПариж е световен мегаполис. Много от т.н. от вас "тарамбуки" (черни и араби) са част от Френското общество не от вчера, а още от преди ВСВ. Франция не ви е ограничената във всичко Източна или Централна Европа. Франция е световна колониална империя, донесла образование, култура и благата на цивилизацията на четири континента. Респективно, самата Франция е възприела много от различните краища на земята и ги е интегрирала в своята култура, музика, кухня, литература и пр.
75
6
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Само с тоталното изтриване от лицето на Земята на псевдо държави като Германия ще се реши проблема.
74
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция е велика страна с висок стандарт на живот. Там хората знаят как да си гонят интересите. Ще се оправят. За България с това овче стадо за народ не съм толкова сигурен.
73
4
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Държавата враг номер едно на България била леееко болна?!Кога ще се гътне?Дано да е скоро.
72
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатството на държави като Британия и Франция се дължи на колониалното им минало!!!Затова Франция и Британия са богати, Африка е бедна.............в Източна Европа сме заблудени..............уж всички сме европейци, ама французи и германци са по-европейци от нас!
71
1
 
16
 
! Отговори
за Франция преди 5 години
На кой му пука за Франция?Да се оправят французите, няма да ги мисля и тях сега!!!Важно е българите да сме добре!Да не мислите, че французите мислят за вас???Мислят само откъде да откраднат нефт, газ, злато , уран (за ядрените си централи)............дали от Африка, или от Близкия Изток!!
70
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
От "великата" френска т.нар. "революция" до сеге не беше "болния човек"...Господи, помагай на Франция да изрине чумата от себе си!
69
0
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Болният човек е сексуално инфантилният Макрон, който дойде на власт с парите на Ротшилдови. Французите са социалисти и революционери, а не роби като нас, оставили се да ги управляват ***!
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Французите като крадоха либийския нефт им беше хубаво, нали?
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един бивш еврейски разузнавач каза,че вече Тръмп не управлява.Това означава,че някаква промяна е настъпила или вероятно старите управляващи са се върнали в момента на власт.
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция има да изкупува много грехове..........................колониално минало, тонове откраднати ресурси от Африка и Близкия Изток!!!Бог забавя, но не забравя!
65
7
 
2
 
! Отговори
Американофил преди 5 години
Обезпокоени сме от случващото се и се надяваме на благополучен развой за френския народ. Франция е най-стария ни съюзник и винаги може да разчита на САЩ. Американската нация изпраща топли и сърдечни поздрави на Родината на Волтер и Лафайет.
64
0
 
14
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Франция е болния човек на Еропа, но България е здравото животно! БГ юбер алес!
63
1
 
4
 
! Отговори
Икономистите преди 5 години
са недоучили психолози, айде няма нужда да ни навирате системата им, като единствена истина! Аман от *** като Кирил Александрийски.
62
4
 
11
 
! Отговори
Име преди 5 години
не *** елита на еврейството, а протестиращите се нуждаят от помощ. защото на техните плещи лежи цялото данъчно бреме на тази порочна либерал-троцкистка, *** система, чиито баш глобалисти са настроени изцяло на офшорна вълна и всички "риформи", които не са нищо друго освен нови данъци върху стари такива биват плащани от тези, същите, които биват хулени, като "екстремистките сили".