"Жълта треска" разтресе Франция – няма изгледи да оздравее

Великобритания, сега и Франция изоставят Германия
6 дек 2018 21:30, Елка Василева
69
"Жълта треска" разтресе Франция – няма изгледи да оздравее
Снимка: Reuters

Преди година и половина Франция се противопостави на антиевропейските тенденции, но сега се разболя от "жълта треска" - без изгледи за бързо оздравяване. Протестът разкрива разлома, който разкъсва френското общество.

Първо Великобритания, а сега вече и Франция е на път да изостави Германия като надежден партньор, пише Михаела Вигел, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, цитирана от Дойче веле.

Прекалено опростенческо е да се смята, че протестът на "жълтите жилетки" е чисто вътрешнополитически проблем на един млад и неумело действащ президент. "Задният ход", който обяви правителството във вторник, е лошо предзнаменование за всички реформаторски инициативи на Еманюел Макрон.

Човек трябва да е голям оптимист, за да не забележи началото на края на един политик, който беше смятан за европейски носител на надежди. При тези обстоятелства Макрон няма как да осъществи крайно необходимото саниране на френските държавни финанси.

Още по темата

Във Франция вече започнаха да обсъждат дали не е по-добре отново да се наруши трипроцентната граница за бюджетния дефицит, за да се финансират социалните облаги за средното съсловие. А плановете за съкращаване на част от безбройните, често пъти конкуриращи се пенсионно-осигурителни системи явно също ще пропаднат заради сегашните социални недоволства.

Оттук-нататък Еманюел Макрон няма вече да е в състояние да прокарва своите решения просто така. Дори в послушната досега правителствена фракция в Националното събрание вече ври и кипи. Яростта, която се изля с пълна сила срещу президента, има дълга предистория.

През 2005 година за първи път възникна един хетерогенен съюз от противници на Европейския конституционен договор. И по онова време мнозина се изкушаваха да припишат провала на договора на грешките на тогавашния президент Жак Ширак. В действителност референдумът разкри разломните линии, които застрашават да разкъсат и днешното френско общество.

Два полюса

На единия полюс бяха онези, които смятаха, че няма защо да се страхуват от Европа. Добре образованите и дееспособни французи единодушно гласуваха с "да", защото бяха убедени, че една открита пазарна икономика, която е конкурентоспособна в международен план, може да им донесе предимства и да им открие шансове за просперитет и израстване. На другия полюс бяха хората, които смятаха Европа и свързаната с нея глобализация за нещо опасно, което ще разруши утвърдения им жизнен модел. Тези хора не желаеха да се превръщат в беззащитни жертви на глобалната конкуренция и затова се противопоставиха на обещанията, че животът им може да се подобри в бъдещия пъстър и екологичен свят на обединена Европа.

Това противопоставяне не се е променило и днес. За болшинството французи е нещо нормално да ходят на работа с кола. И те не са готови да плащат лъвския пай от разходите по екологичната политика, приета в ЕС. Още повече, че повечето французи са  чисто и просто принудени да пътуват до работното си място с личния автомобил. Затова яростта им срещу междувременно отменения екологичен данък върху бензина и дизела се възпламени толкова силно.

Французите, които отхвърлят Европа по най-различни причини, от 2005 година насам са в мнозинство. Затова беше равносилно на чудо, че през май 2017 година 66% от избирателите решиха да дадат последен шанс на ЕС. Еманюел Макрон олицетворяваше надеждата, че модернизацията на Франция и обновлението на Европа все пак са възможни.

Някои сега твърдят, че легитимността на Макрон е била слаба от самото начало. Те привеждат като аргумент резултатите от първия тур на изборите, когато той спечели само 24 процента от гласовете. Тези хора обаче забравят, че през 2002 година Жак Ширак отиде на балотаж с по-малко от 20 процента от гласовете, но неговата легитимност не беше оспорвана от никого. Ако французите гласуваха за Макрон само от страх пред Марин Льо Пен, защо тогава помогнаха на неговото движение да получи мнозинство на последвалите парламентарни избори? Защо не подкрепиха останалите утвърдени партии?

Грешките на самия Макрон

Безспорно е, че и най-малки промени в съотношението на гласовете за първите четирима претенденти за президентския пост можеха да доведат до съвсем друг окончателен резултат. Отпадането още на първия тур на изборите беше травматично преживяване за левия популист Жан-Люк Меланшон. Оттогава насам той търси реванш и представя Макрон като узурпатор. Това обяснява и защо Меланшон сега подклажда готовността за насилие и разрушителната ярост на част от "жълтите жилетки". А съратникът на Меланшон, Франсоа Руфен дори заплаши, че Макрон ще свърши като Джон Ф. Кенеди.

Подобни акции обаче не бива да отклоняват погледа от грешките на самия Макрон. По време на предизборната борба той бе обещал на своите сънародници една мирна "революция" отдолу. Но след като влезе в Елисейския дворец, започна да се държи като абсолютен монарх. Президентът проигра много доверие. Преди година и половина Франция се противопостави на антиевропейските тенденции, но сега се разболя от "жълта треска" - без изгледи за бързо оздравяване.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 3 месеца
Германия за пореден път се провали в опита си да контролира Франция.Няма и как да бъде все едно лада да контролира Дженеръл Мотърс.Франция е 600,000 кв км с отвъдморски територии бивши колонии и тн а германиика е териториално джудже и с никакво световно влияние.
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еврейският съюз няма да издържи даже до 2020 ?!
39
3
 
4
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 3 месеца
Не чакайте ЕС да се разпадне.
Първо трябва да си направи армия и да заръча мнооого американски оръжия.
Проблем е малко, че нормалните народи искат да живеят по-добре от вчера и по-зле от утре.
Обаче за България е по-важна оградата и кой зе парите от това дали някой минава от там.
Ако граничарите застрелят стотина, което са длъжни все пак, щото иначе да им купим плюшени мечета и възелин,никои няма да ходят из там.
38
5
 
8
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 3 месеца
Политика най-лесно се прави по кръчми и форуми.
И най е лесно да пцуваме Боко. То аз не че го харесвам, ма гледам да съм честен, ако не е много скъпо, де.
Всичко отдавна се промени. Некой пич някъде натиска копче, набира код и БГ изчезва от историята. Няма абсолютно никакво значение, колко героични са българите и кви храбри войници са. Просто гумичката и ....
Или някой пич подписва едни книжа и в България почват да мръзнат и гладуват хората. Зачестяват случаи на телешки грип и папагалска ***.
37
7
 
12
 
! Отговори
V преди 3 месеца
ЕС отдавна трябваше да се разпадне .Англи и Тръмп ни го казаха ,а на нас ни се втълпява че англичаните и Тръмп са глупаци .Естествено че не са .Кво спечели българският народ от членството ??? Станахме най бедните в Европа .Не в ЕС а в зяла Европа. Тогава защо седим в ЕС ??? Смяна на системата означава да не сме в ЕС . Президентска република .Южен поток и защита на националните интереси ,а не на нечии чорбаджииски ;)
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мина ми имения ден.
35
3
 
3
 
! Отговори
Американ преди 3 месеца
Поръчаха си лакомо, а като видяха ценоразписа и се разреваха..
Не съм сигурен че са се страхували от Le Pen, ама явно не се плашат от мишока Marcon.
Ще им се стъжнява оттук нататъка, макар и не чак колкото на нас преди 30 години. Освен ако не сторят някоя нова npocтoтия..
34
19
 
5
 
! Отговори
Демократ Европеец преди 3 месеца
Тези са някакви неудачници рубладжии платени от Путин и руското посолство да всяват смут и да копмроментират западната демокрация и европейските ценности. Органите на реда във франция трябва да се разправят с такива по най-бързия и най-ефективния безотказен начин както се справиха с протестиращите срещу осиновяване на деца от хомосексуалистите.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 32
След жълто идва червено и гилотината за политиците.
.

първо бих приключил с белите якички веднъж за винаги и след това с останалите... но първо якичките - НИЩО не работащите! Едно време са ги горили на кладата!
32
2
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 3 месеца
Дано я тресе по-дълго и дано се освободи от ротшилдската ***!
(А дано, ама надали!)
31
1
 
21
 
! Отговори
месара преди 3 месеца
Маркони ще гризне дървото, бабичката ще го зареже и ще си намери по-млад...
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега трябва крачка назад и да се подготвят хубаво за гражданска война. То е ясно, че повечето са циркаджии за шоу, но трябва да се подготвят хората, които ще извършат най-много убийства - т.нар. профилактична чистка на черни, араби и всякакви полуфабрикати. Трябва да се достигне критична маса на загинали, за да прерастне във война.
Имат още доста работа да свършат.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След жълто идва червено и гилотината за политиците.
28
2
 
29
 
! Отговори
До 27 преди 3 месеца
Да бе. Криза. Само тука сме цъфнали и вързали. Тука и половината от това дето имат гражданите на тези страни да имаме, никой гък няма да каже, като гледам по писанията тук колко благодарни и доволни има. А тия хора там са свободни и искат да вървят напред, за това се бунтуват. Не искат да са на едно място. Не се задоволяват с трохи и не искат да са благодарни на правителството си. А тук се заблуждавайте колко сме добре по статистиките и лъжите на всякакви институции. Задоволявайте се с малкото.
27
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунизмът разболява държавите.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е добре, приемам цензурата!
Тогава, запрятайте жилетките и му уважавайте бабичката!
25
5
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Гърция криза Италия криза Франция криза да ви е честит съюза ха ха
24
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е краят, но не на Макрон, а на болшевишките истерици във Франция. Декомунизацията върви в пълен ход.
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЩЕ ОЗДРАВЕЕ СЛЕД ПРОВЕЖДАНЕ НА ФИЗИЧЕСКА ТЕРАПИЯ НАД ЖЪЛТИТЕ ТРЕСКАВЦИ
22
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Селяни прости отивам да лягам, взе да шава гюлето в главата и ми се обостри шизофреидното биполярно разстройство!!!
Дерзайте селяни прости, живота е пред вас, а смъртта е вечна!!!
Агент Барни Люксенгурд!ЦРУ!!!