"Жълта треска" разтресе Франция – няма изгледи да оздравее

Великобритания, сега и Франция изоставят Германия
6 дек 2018 21:30, Елка Василева
69
"Жълта треска" разтресе Франция – няма изгледи да оздравее
Снимка: Reuters

Преди година и половина Франция се противопостави на антиевропейските тенденции, но сега се разболя от "жълта треска" - без изгледи за бързо оздравяване. Протестът разкрива разлома, който разкъсва френското общество.

Първо Великобритания, а сега вече и Франция е на път да изостави Германия като надежден партньор, пише Михаела Вигел, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, цитирана от Дойче веле.

Прекалено опростенческо е да се смята, че протестът на "жълтите жилетки" е чисто вътрешнополитически проблем на един млад и неумело действащ президент. "Задният ход", който обяви правителството във вторник, е лошо предзнаменование за всички реформаторски инициативи на Еманюел Макрон.

Човек трябва да е голям оптимист, за да не забележи началото на края на един политик, който беше смятан за европейски носител на надежди. При тези обстоятелства Макрон няма как да осъществи крайно необходимото саниране на френските държавни финанси.

Още по темата

Във Франция вече започнаха да обсъждат дали не е по-добре отново да се наруши трипроцентната граница за бюджетния дефицит, за да се финансират социалните облаги за средното съсловие. А плановете за съкращаване на част от безбройните, често пъти конкуриращи се пенсионно-осигурителни системи явно също ще пропаднат заради сегашните социални недоволства.

Оттук-нататък Еманюел Макрон няма вече да е в състояние да прокарва своите решения просто така. Дори в послушната досега правителствена фракция в Националното събрание вече ври и кипи. Яростта, която се изля с пълна сила срещу президента, има дълга предистория.

През 2005 година за първи път възникна един хетерогенен съюз от противници на Европейския конституционен договор. И по онова време мнозина се изкушаваха да припишат провала на договора на грешките на тогавашния президент Жак Ширак. В действителност референдумът разкри разломните линии, които застрашават да разкъсат и днешното френско общество.

Два полюса

На единия полюс бяха онези, които смятаха, че няма защо да се страхуват от Европа. Добре образованите и дееспособни французи единодушно гласуваха с "да", защото бяха убедени, че една открита пазарна икономика, която е конкурентоспособна в международен план, може да им донесе предимства и да им открие шансове за просперитет и израстване. На другия полюс бяха хората, които смятаха Европа и свързаната с нея глобализация за нещо опасно, което ще разруши утвърдения им жизнен модел. Тези хора не желаеха да се превръщат в беззащитни жертви на глобалната конкуренция и затова се противопоставиха на обещанията, че животът им може да се подобри в бъдещия пъстър и екологичен свят на обединена Европа.

Това противопоставяне не се е променило и днес. За болшинството французи е нещо нормално да ходят на работа с кола. И те не са готови да плащат лъвския пай от разходите по екологичната политика, приета в ЕС. Още повече, че повечето французи са  чисто и просто принудени да пътуват до работното си място с личния автомобил. Затова яростта им срещу междувременно отменения екологичен данък върху бензина и дизела се възпламени толкова силно.

Французите, които отхвърлят Европа по най-различни причини, от 2005 година насам са в мнозинство. Затова беше равносилно на чудо, че през май 2017 година 66% от избирателите решиха да дадат последен шанс на ЕС. Еманюел Макрон олицетворяваше надеждата, че модернизацията на Франция и обновлението на Европа все пак са възможни.

Някои сега твърдят, че легитимността на Макрон е била слаба от самото начало. Те привеждат като аргумент резултатите от първия тур на изборите, когато той спечели само 24 процента от гласовете. Тези хора обаче забравят, че през 2002 година Жак Ширак отиде на балотаж с по-малко от 20 процента от гласовете, но неговата легитимност не беше оспорвана от никого. Ако французите гласуваха за Макрон само от страх пред Марин Льо Пен, защо тогава помогнаха на неговото движение да получи мнозинство на последвалите парламентарни избори? Защо не подкрепиха останалите утвърдени партии?

Грешките на самия Макрон

Безспорно е, че и най-малки промени в съотношението на гласовете за първите четирима претенденти за президентския пост можеха да доведат до съвсем друг окончателен резултат. Отпадането още на първия тур на изборите беше травматично преживяване за левия популист Жан-Люк Меланшон. Оттогава насам той търси реванш и представя Макрон като узурпатор. Това обяснява и защо Меланшон сега подклажда готовността за насилие и разрушителната ярост на част от "жълтите жилетки". А съратникът на Меланшон, Франсоа Руфен дори заплаши, че Макрон ще свърши като Джон Ф. Кенеди.

Подобни акции обаче не бива да отклоняват погледа от грешките на самия Макрон. По време на предизборната борба той бе обещал на своите сънародници една мирна "революция" отдолу. Но след като влезе в Елисейския дворец, започна да се държи като абсолютен монарх. Президентът проигра много доверие. Преди година и половина Франция се противопостави на антиевропейските тенденции, но сега се разболя от "жълта треска" - без изгледи за бързо оздравяване.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2. Няма такова нещо да са дотегнали. Напротив много от истинските стоки не стигат от Германия до България. Китайските по бързо стигат България.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Макрон е глобалист и ционист! Умишелно мимикрира сред малко по-"консерватори"... ...за да спечели влияние и гласовете на избирателите! По-този начин се пребори с ЛьоПен! И то за една бройка ( не броим измамите)!
Целите на плитиката му съвпадат с тези на Меркел, Хилъри, Обонго, Со рос и ...чичо му Ротшилд!
19
9
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Неравностите ще се задълбочават както по хоризонталата, така и по вертикалата в цивилизованите модерни общества, каквито са страните от ЕС!
Гениалните и умни хора изпреварват времето с векове напред , просто времето свършва, то не е вечно, усещате ли селяни прости, за вас може да е спряло, но за гениалните и умни хора то лети, минава неусетно, те са в друго измерение и в друга Галактика!
Това е трагедия селяни прости, а и няма лек, и пари да ви дават и данъци да ви намалят,вие сте валат!
Рей!ЦРУ
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днъци требе, за да се плащат високите заплати на полужеците в Брюксел. На хората им омръзна
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Макрон е само едно чучало и хората го прозряха.
16
9
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
До Анонимен
Германия е новият стар надут балон и пети Райх на Световния Банков Капитал!!!
Това е истината селяни прости, живота е жесток, немеца работи яко!
Когато се срещнат финанси , работливи работници, индустриален инженерен гений, тогава става нещо непредсказуемо велико и грандиозно, за да дойде момента сега , момента на жътвата и жетварите, това е немската индустриална икономика и могъщия ЕС!
Папкате ли еврофондове, поне може да станете по-надеждни членове на НАТО и ЕС!
Хая Кимбърли!ЦРУ!
15
1
 
11
 
! Отговори
32 преди 3 месеца
Така трябва ! Малко да се освестят.
14
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Василев

Немците са едни роботи и зле прикрити нацисти, мечтаещи за европейска хегемония. Да, ама Британия се усети. Следващата е Франция и така по ред на номерата! Факт е, че Германия печели най-много от ЕС. Дори си позволи да иска мястотото на Франция в съвета за сигурност на оон. Представене си арогантността на немците. Вече дори не си правят труда да се прикриват, че искат да доминират над всички. Както винаги.
На цяла Европа й писна, не само на Англия и Франция!!
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали на укрите помогнали със "жълто-оранжева" революция? Е,сега им се връща..То укрите що народ са изтребили,само в Одеса 100 човека живи изгоряха, сега е пълна тъпотия и мизерия- нали търсят препитание по морето в Бг..другаде не ги искат..
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АМИ ДА БЛЪСКА НЕМЕЦЪТ, ДА ИЗКАРВА МИЛИАРДИТЕ., КОИТО ЩЕ ДАДАТ НА ГЕРБ ЗА КРАДЕНЕ.
11
25
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Защо плюете по Франция, селяни прости???
Френският данъкоплатец дава след немеца най-много пари в бюджета на ЕС, търпи несгоди, за да може вие малко да шавате и да дишате!
Уважавайте труда и парите на другите хора, които ги споделят с вас!!!
Агент Стийв Роджърс!ЦРУ!!!
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Краси Интелигентов
Въоръжени сили за Европа да! Но за коя Европа? Ако е за глобалистката Европа дето цели да затрие Християнството, християнските народи, държавите...? Тогава Не!
9
3
 
28
 
! Отговори
пожелание преди 3 месеца
Макрон да се качва на метлата с баба си яга , и никога да не се връща от гората
8
28
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Знаете ли защо никога няма да има протести в Германия!!!
Може да има, но ако се финансират и народа се изкара изкуствено!!!
Немеца работи на работното място качествено и ефективно, когато не на работа пак мисли за работата, когато спи пак мисли за работата!!!
Той се доказва на работата, а немските стоки се доказват на пазарите по цял свят!!!
На него не му остава време да мисли за глупости и да се доказва на площадите!!!
На бойното поле, това е работното място за немеца!
Селяни прости!?
Бъни!ЦРУ!
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да дава оставка и да си гледа бабата. Да им каже оправяйте се и да видим следващия президент какво ще направи
6
11
 
27
 
! Отговори
Краси Интелигентов преди 3 месеца
Макарона обяви на всеослушание, че е време за Европейски въоръжени сили и ментално му спретнаха майданче. Не, на Европа не и е позволено да е самостоятелен субект.
5
26
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Системата е такава, че има много прости и бедни хора, това е трагедията и на английското и на френското общество!!!
Във Великобритания бяха употребени простите и бедни хора, за да гласуват за Брекзит!
А средния и богат образован англичанин не искаше немеца , да го управлява!
Във Франция имаме свръх олигархия и много прости и бедни хора, които работят по заводи и фабрики на заплати, и разходите нарастват повече от доходите!
Селяни прости, къде отивате може би???
Агент Айрин Борхес!ЦРУ!!!
4
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В събота се организира нов голям протест, ще чупят и палят докато Макрон не подаде оставка и докато не им свалят още данъците. Не може да мъчите великия френски народ в името на наднационални интереси. Французите са казали или ще спрете да ни стрижете с данъци или ще запалим цяла Франция. Прекалиха политиците и се изнервиха французите. А в техния химн се пее, че ще напоят браздите с нечистата кръв на враговете и тираните.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рузвелт е имал намерение да деиндустриализира Германия след войната, но умира.
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дойчовците дотегнаха на всички с безкрайните си утопични прищевки.