Това е краят на една ера! Меркел сдаде поста в ХДС

Време е за нова страница, заяви германският канцлер
Обновена: 7 дек 2018 16:15 | 7 дек 2018 14:52, Елка Василева
73

 

"За мен беше голяма радост и чест". Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на конгреса на германския Християндемократически съюз /ХДС/, след което бе подкрепена с бурни аплодисменти.

Делегатите на двудневния конгрес на ХДС в Хамбург ще гласуват за нов лидер на партията, след като Ангела Меркел реши да се оттегли от поста. Това е краят на една ера. Меркел бе начело на партията 18 години. Единствено канцлерът Хелмут Кол заемаше поста по-дълго.

Делегатите посрещнаха с бурни овации канцлера Ангела Меркел, която даде официален старт на проявата, предавана пряко по водещите германски телевизии.

Меркел заяви преди началото на конгреса, че се надява партията й да излезе "заредена, мотивирана и обединена" след вота, с който ще бъде избран неин приемник, предаде ДПА.

В последната си реч като лидер на ХДС Меркел изтъкна балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство.

"В тези трудни времена не бива да забравяме християндемократическите ни ценности", каза Меркел, цитирана от Франс прес.

Още по темата

В днешната си реч пред 1001 делегати тя припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но "запазихме хладнокръвие" и "показахме на всички", че можем да се възстановим, каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

"Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница", заяви Меркел.

Тя припомни успехите на християндемократите на регионални избори и обърна особено внимание на победата на ХДС в провинция Саар през 2017 година. Тогава регионалната структура на ХДС бе ръководена от кандидатката за приемник на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер. Овациите в залата след тези думи бяха сдържани, тъй като много от делегатите сметнаха изказването й за скрита подкрепа за Крамп-Каренбауер, посочи ТАСС, цитирана от БТА.

Речта на Меркел продължи половин час, а след края й присъстващите в залата се изправиха на крака и ръкопляскаха в продължение на девет минути. Някои издигнаха плакати, на които пишеше "Благодаря, шефе!", съобщи ДПА.

Меркел, която видимо беше дълбоко развълнувана, първо седна на мястото си, но после се върна на сцената и многократно се поклони.

Снимка: БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
67 така е. Там е страшно. А Москва е най- мюсюлманския град. Дойде ли Рамазан и улиците се напълват с коленичещи и молещи се. Няма минаване. Разни пишещи тук минуси от къде да знаят. Те не са мърдали никъде и живеят с лъжите за Русия.
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какво е наводнила Меркел. В ЕС на 511 млн души има 20 млн там каквито ги наричате. В Германия процента е 4,6. Реално България с 11% е лидер. От друга страна , онзи дето ви промиват мозъците , че бил " Пазител на християнството" докара Русия да е най- мюсюлманската държава в Европа като изключим Турция. Над 15% от наеелението и около 35 милиона при 145 млн население общо. Най- голямата джамия я построи 2017 г в Москва. Дойде ли празник, улиците са непроходими от молещи се по земята.
60
1
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Това наистина не го знаех.Съжалявам грешката е моя, до 2020 г. трябва златният резерв изцяло да си го приберат!Той именно затова Тръмп плюе по Германия, защото много трудно тогава би я държал на къса каишка!
59
2
 
5
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
Меркел се изчерпа отдавна и прекалено дълго се задържа на власт, но лакомията до това води. Допусна много грешки. Политиката й на строги икономии предизвика обедняване в цяла Европа. Винаги поставяше интересите на Германия пред тези на съюза и на останалите страни, което доведе до срив в доверието към ЕС. Покани бежанците без да се съветва с останалите лидери. Сега строи СП2 без да се събразява с И.Европа. За "общи ценносни" говори само когато на Германия нещо не й отърва. Лицемерка.
58
0
 
0
 
! Отговори
Минусар преди 5 години
До Гледна точкаТова наистина не го знаех. Но тя белята стана преди това. То сигурно и за това се влошиха отношенията и Тръмп почна да обяснява как му дължим милиарди за защита.
57
0
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Германия обаче много отдавна не е суверенна държава според договора от войната и златният и резерв в момента като гаранция се държи от щатите.Не знам доколко си запознат, но до 2016 година, Германия напълно изтегли златният си резерв!Германия е на мощната (не най - голямата) и силна икономика в света!!!
56
2
 
5
 
! Отговори
Минусар преди 5 години
Цялото това сриване на Европа беше измислено от щатите, за да се намали финансовата сила на еврото, да се разбие единството на Европа и да се разбие възможността Русия да се обедини с Германия. Меркел беше кукла на конци, която затъна в блатото, много преди да се усети. Резултатите са налице. Доказателство за това ще бъде това, че и следващият политик на нейно място ще изпълнява същите нареждания, независимо, че ще говори друго. Жал ми е за Германия.
55
1
 
4
 
! Отговори
Минусар преди 5 години
С риск да обера всички минуси на планетата искам да ви споделя, че Меркел не беше лош политик. Германия обаче много отдавна не е суверенна държава според договора от войната и златният и резерв в момента като гаранция се държи от щатите. Всички съобщения по медиите и т.н. поне преди е трябвало да се одобряват от щатите. Меркел беше поставена на колене и нямаше избор. Аз лично я съжалявам за гнилоча, който трябваше да понесе. Даже на Билдерберг спряха да я канят, толкова ниско я поставиха.
54
0
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Много се вълнувам и радвам!
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В тези трудни времена не бива да забравяме християндемократическите ни ценности", каза Меркел-----------Тази вещ...ца съсипа всички християнски цености за периода на своето управление не само в Германия но и в ЕС!!!!!!
52
0
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Съсипа каквото можа в Европа и си бега..Вий Троловете, хем "викате" на Меркел "ходи си", хем викате че "бега"?! Пили си хапчетата тази сутрин?
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светъл ден! Честито за човешката раса
50
3
 
7
 
! Отговори
ХОХОХО преди 5 години
Тъпанарка...Наводни Европката с кафяво и сега се изнизва по бели чорапки - тъпанарка отвсякъде...
49
1
 
4
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ако се беше оттеглила преди 5 години,щеше да остане в историята само с положителни неща.А сега......
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който и да дойде след Меркел, няма да ощастливи червената евроазиатска ***
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки предател ще свърши като Меркел. Макрон е следващият.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ-НАКРАЯ!Айде сега да видим, кой е ненормалния който ще й сърба попарата... или кой ще й продължи анти-европейския геноцид.
45
3
 
9
 
! Отговори
Една добра идея преди 5 години
Go to Hell,old Wictch!
44
0
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
",,и управлението на бежанската криза като основни постижения на партията под нейно ръководство"Това като наглост ли да го тълкуваме или като извратено чувство за хумор????
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съсипа каквото можа в Европа и си бега..