Сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж

50 са задържани сутринта в Брюксел превантивно
Обновена: 8 дек 2018 13:05 | 8 дек 2018 12:56, Елка Василева
79
Сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж
Снимка: Reuters

Полицията използва сълзотворен газ в центъра на Париж срещу протестиращи "жълти жилетки", които влязоха в сблъсъци със силите на реда, предаде Ройтерс.

Говорителка на полицията каза пред репортери, че на Шан-з-Елизе са се събрали около 1500 протестиращи. Властите съобщиха, че 127 души са били задържани, след като полицията открила у тях чукове, бейзболни бухалки и метални топки за петанк.

Демонстранти, развяващи френски знамена, облечени със символичните светлоотразителни жълти жилетки, се събраха днес, още преди разсъмване, край Триумфалната арка, която беше повредена при безредиците миналата седмица, предаде Асошиейтед прес. Други се подреждаха, за може дрехите и багажът им да бъдат претърсени от полицаи.

Още по темата

Групи от протестиращи, разгневени от президента Еманюел Макрон и високите данъци, се опитаха да стигнат днес до президентския дворец, заобиколени от голям брой полицаи, за да не се допуснат изблици на насилие след най-големите бунтове в Париж от десетилетия, предаде АП.

В социалните мрежи се появиха призиви за сваляне на президента Еманюел Макрон, станал изключително непопулярен и редовно обвиняван от недоволните, че е "президент на богатите", предаде Франс прес.

Полицията в Брюксел пък съобщи за около 50 задържани тази сутрин "жълти жилетки" като предохранителна мярка.

Местните власти очакваха около 12.00 ч. българско време да започне протест край сградите на институциите на ЕС в белгийската столица. Полицията е спряла първите задържани в Европейския квартал и край основните железопътни гари в града.

В района, където се очакват проявите, се наблюдава повишено полицейско присъствие, но засега обстановката изглежда спокойна. Местни медии съобщават, че "жълти жилетки" са блокирали движението по магистрала на границата с Франция. Протестиращите пропускат много бавно леки автомобили, но не позволяват преминаване на камиони.
Миналата седмица при протест на около 500 "жълти жилетки" в Брюксел станаха сблъсъци със силите на реда, бяха опожарени два полицейски автомобила. Властите съобщиха, че са установили няколко десетки виновници за размириците и повечето от тях вече са лишени от свобода, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Власт имащите сами са си виновни! Накараха всички шофьори да имат светлоотразителни жилетки в колите си - и сега "жълтите жилетки" се появиха като сила и фактор...
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на всичкото отгоре играят по-добър футбол и са световни шампиони.
70
1
 
5
 
! Отговори
Франция>Англия преди 5 години
Франция има третия най-голям ядрен арсенал в света, петата най-силна армия в света, петата най-голяма икономика в света, на второ място са в света по брой атомни реактори (59+1 строящ се), имат космическа програма, единствената страна в ЕС с космодрум, имат най-доброто здравеопазване, със статут на победител в две световни, френския е говорен от 350мл., в La Francofonie участват 58 страни-членки с общо население от над 1млд., Франция е основателка на ЕС и НЯМА американски бази на своя територия.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френската Революция носи промяна за света към по-добро. Великобритания също е взела много неща от френските просветители. Не съм ляв, но оценявам великата френска цивилизация. Няма по-велика европейска страна от Франция! Никой не може да се бори с цивилизационните й достижения. Сега са в криза, но ще се оправят. Народа излезе да се бори за правата си.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ВЗЕМАТ ДА СМАЖАТ ГИЛОТИНАТА, ЧЕ СКОРО ЩЕ ТРЯБВА.
67
4
 
1
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
УТРЕ Е НЕДЕЛЯ!ШЕ ГИ ПРЪСКАТ У ПАРИЖ СЪС ...."ШАНОАР" ЗА КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ.ХА,ХА,ХАААААААА....А , НА ЛЬО ПЕН --МОЖЕ И "БАНЯТА ДА Й ВЗЕМАТ"... ЧЕ И МИЛИОНИТЕ ОТ ПУТИН!!!
66
4
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
Като чуят думата "революция" , нашите комунистчета получават полюция...ха,ха,хааа...ЩОТО У МЪТНА ВОДА СЕ ЛОВИ , НАЙ-МНОГО РИБА....И ПАРИ.....!!!
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемите ги правят джендърите банкери, иначе нямаше да има гладни африканци търсещи убежище в ЕС.
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемите ги правят "поканените"! Време е да ги върнат по родните им места!
63
3
 
6
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Да,така е.Същите структури довели до Френската революция са подпомогнали и свалянето на властта в царска Русия.За съжаление комунизмът или руския комунизъм се оказва не по-малка тирания под диктовката на Сталин.Познавам човек взимал интервю от Светлана,дъщерята на Сталин-плакала е през цялото време и е повтаряла,че е бил ужасен човек.Никой не можел да влиза в стаята му без разрешение-дори дъщеря му и жена му.
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62Свърши ли с полюцията си ВЕ, момче? Айде у лево.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властите съобщиха, че са установили няколко десетки виновници за размириците и повечето от тях вече са лишени от свобода, припомня БТА..Айдеее и макрон стана диктатор като Ердоган и започна да вкарва несъгласните с управлението му в затвора
60
2
 
6
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
Антикапиталистическа?Ти да не си на хероин ве момче?Френската революция както и революцията на болшевиките е организирана от едни и същи хора, Британската корона е пощадена понеже се навиват да им играят по свирката за световен глобализъм. Комунизма възникнал в ГЕРМАНИЯ, има за цел глобализъм за това и се нарича СЪВЕТСКИ СЪЮЗ, демект светски, ама Сталин им провала плановете и зарязва културния марксизъм, който намира почва на запад, както се вижда и до днес.Тези протести са истински обаче....
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един турчинРазликата е, че Британия е била парламентарна монархия, докато Франция е била абсолютистка монархия ("Държавата, това съм аз" - Луи XIV). По-умерените революционери са искали парламентарна монархия, но радикалите си присвояват властта и убиват монархията, както и цялата аристокрация. По улиците на Париж е воняло от реките кръв. Свидети описват касапницата и търкалящите се глави... колко цивилизовано, колко кОлтурно. Първите болшевики преди още да има болшевизъм.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБритания я дадох за пример. Франция е била велика преди революцията. Тогава е била абсолютен хегемон. След революцията е посмешище. Губи войни, преживява нови и нови революции, сменят се 4 републики и две монархии преди да се стабилизира едва през 1958г когато е създадена Петата Република. Тя е социалистическа, силно бюрократична и антикапиталистическа. Проблема на социалистическата утопия е, че рано или късно идва сметката.Франция, истинската, спира да съществува през 1789г.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Молобритания е едно пълно с фашкии село. Ще се скапеш там и спри да си пишеш сам постове.
56
0
 
3
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Да,така е но не бива да забравяме,че това е ставало за сметка на изнемогващия народ.Думите на Мария-Антоанета:"Като нямат хляб-да ядат пасти"показва,колко отдалечени са били от живота на мизерстващия народ.Революцията се проваля,защото е инфилтрирана от все още действащите стари сили и едни от водачите й Робеспиер и Сен-Жюст са брутално гилотинирани.Безспорно Британската империя е недостижима-икономически хегемон,световен език и колонии на всички континенти...
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Замълчи на острова и гледай да не се удавиш в някоя локва от дъжда.
54
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Другар другар ама във Франция има повече мюсюлмани от която и да било друга западна страна. #криптомарксизъм since 1794г.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както са тръгнали нещата, да не се окажат французите гласували на референдум за присъединяване към Руската федерация? няма нищо случайно - едни хора си играят с огъня, а други наливат масло в него.