ЕС разреши на Великобритания да се откаже от Brexit

Лондон само трябва да прати писмо преди 29 март 2019 г.
10 дек 2018 12:15,
45
ЕС разреши на Великобритания да се откаже от Brexit
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд разреши на Великобритания да се откаже от Brexit, при това едностранно и без да търси одобрение от останалите членове на ЕС.

Решението на висшия съд на ЕС бе огласено тази сутрин, само ден преди ключовото гласуване в британския парламент по сделката, която Брюксел и Лондон постигнаха по условията на раздялата.

По своя инициатива и преди 29 март, когато ще престане да бъде член на Европейския съюз, Обединеното кралство може да изтегли молбата си за напускане в едностранен порядък, решиха магистратите.

Това може да се случи, както ако британските депутати потвърдят развода, така и ако вотът в Лондон пропадне и се наложи раздяла без предварителни условия.

Още по темата

Единственото изискване, което пълният състав на Съда на ЕС поставя, е ново писмо от британското правителство, изразяващо желание за отмяна на намерението за напускане, да пристигне в Съвета на ЕС в Брюксел преди полунощ на 29 март 2019 г.

След този час Великобритания автоматично престава да бъде член на ЕС, независимо дали по предварително договорен начин или с автоматично прекратяване на действието на европейското законодателство на територията на Съюза.

Съдиите смятат, че Съюзът няма право да принуждава своя членка да напусне, така че тя винаги трябва да има право да преосмисли заявено намерение, стига споразумението за излизане да не е влязло в сила, да е заведено, преди да е изтекъл предвиденият в Лисабонския договор срок от 2 години от подаване на молбата.

Магистратите постановяват, че решението за оставане да бъде взето съобразно конституцията на Кралството и по демократичен начин. Ако евентуално писмо с отказ от Brexit стигне навреме в Брюксел, за членството на Великобритания няма да има никакви последици и тя ще продължи да има същите права и задължения, както и досега. Писмото ще сложи край и на процедурата за напускане, като резултатите от двугодишните преговори няма да се вземат предвид и никога няма да се прилагат, уверява Съдът в Люксембург.

Произтичащата от основополагащите договори цел за „създаване на все по-тесен съюз между европейските народи“ не предполага държава членка да бъде принуждавана да се оттегли, дори ако е заявила такова намерение, се казва в решението.

Европейският съд се довери изцяло на преценката на главния си съдебен експерт – генералният адвокат, който на 4 декември излезе с подобно становище. Според него останалите държави в Съюза нямат право да блокират отказа за напускане на членка, ако заявката за оттегляне не е влязла в сила. Така съдът остави в ръцете на Великобритания да реши дали ще продължи да бъде член на ЕС или да излезе от него.

Решението на Съда ще важи и за евентуални нови искания за напускане, ако такива бъдат депозирани в бъдеще в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
5
 
! Отговори
Лордо от Бела вода преди 5 години
Избраха да се махат- вън! Условия поставят.... На този гол остров нищо няма! Ни полезни изкопаеми, ни горива- всичко им е на чужд гръб, от колониите! На мен такива готованци ми не трябват!!!
37
4
 
1
 
! Отговори
Anus shepti преди 5 години
ДА НЕ СИ НА ТЕРИТОРИЯТЯ ИМ.САБИРАТ ПАРИ ЗА ВСИЧКО.АКО ПРЬДНЕШ НА ПУБЛИЧНО МЯСТО ТЕЖКО ВИ.БЛОКИРАЙТЕ АНУСА СИ .ЩЕ ВИ АРЕСТУВАТ И ГЛОБЯТ
36
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...............никакво отказване, да се махат от ЕС................народът така иска!!!
35
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното, че Крим е руски..................Русия е велика!Англия е само един пропаднал остров..................с перове, лордове и кралица-рептилка!!
34
8
 
12
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
Брекзита умря!!!УШАНКОВЦИТЕ , ПИКАЯТ ГАЗ..ХА,ХА,ХАААААА....
33
11
 
11
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
УШАНКИТЕ , Г-ПАКО нямат нищо общо , ами това е работа на краварите оттатък океана ,на които ти си слуга....
32
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Brexif е в полза единствено на ушанките, които платиха милиарди за да го инициират.Допитването до народа също беше манипулирано с руско участие.Ако това се случи ще е много лошо нещо за единството на Европа.
31
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно пък на вас-***,не виждам какво ви пречи ЕС?!След като кабинета "Виденов и БСП"фалират държавата (96/97г) ,служебният кабинет на Софиянски приема ВАЛУТЕН БОРД и благодарение на ЕС, лева е прикрепен към марката,за да се спре хиперинфкацията и да не измрем от глад или гражданска война.От тогава насам,бавно,но е факт,че в България се усеща икономическа сигурност и стабилност,каквато никога не е имало до сега.Затова се молете за благото на ЕС,че без него нашите олигарси ще ви смажат.
30
10
 
3
 
! Отговори
ХАХА преди 5 години
Великобритания си заминава от ЕС като "стой та гледай". Не знам кой е толкова ***, че да му се привижда все още ЕС с Великобритания или ЕС след 50 години.
29
4
 
6
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Какво стана с референдума ?
28
19
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
пореден епичен провал на западната "демокрация" ,какво са гласували хората няма значение,хилядии разправии размотавания нарочно само и само да откажат британците от напускане на мафията ЕС!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или както пееха Eagles в "Хотел Калифорния""You can check out any time you like, but you can never leave"
26
2
 
11
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Времето за което паунда може да еслаб ,изтича.Или се връщат,със съотве-тните подигравки и унижения ,или щеотворят война.
25
4
 
21
 
! Отговори
? преди 5 години
А за френското правителство което казва,че Путин е "организиарл" жълтите във Франция ,ще се пише ли в Днес ?
24
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британското правителство се опитва да прескочи демократичната воля на народа и скоро като се надигнат милиони британци на протест ще видят кон боб яде ли... Мей е изключително СЛАБ политик - поредната бездетна бабка затриваща собствената си страна.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Няма как да ги пляскат защото ЕС е германски съюз, разработен още по времето на нацистите. Единственото спасение е EXIT, но дори британците няма да успеят да избягат. Бюрократите са ги хванали здраво и не пущат. Както казах на един съфорумец (факт!), ЕС е Велика Германия. Спасението е Австралия, Нова Зеландия и т.н. има къде да се бяга от райха.
22
7
 
11
 
! Отговори
? преди 5 години
17 номерЗащо пък на Путин не му трябва силен ЕС ?МОЖЕШ ЛИ ДА ОБЯСНИШ ИЛИ СИ "СТРЕЛЯШ" по навик срещу Путин и Русия?Ти си -аргументирай се .
21
16
 
8
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Въобще няма значение дали британците са гласували правилно на този референдум, това което има значение в цялата тази глупост наречена Брекзит е, че очевидно за пореден път ЕС съвсем открито подкрепя незачитането на референдум. Точно като този в Каталуния, точно като този за Крим. Ако изхода от гласуването не се вписва в тяхната визия за бъдещето, ще бъде направено всичко за да бъде манипулирано общественото мнение за да не се зачете. Референдума в Македония е още една част от всичкото това.
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британското правителство не закъсня с отговора- напускат.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха...................."демокрация" в ДЕЙСТВИЕ........ДУМА ДАЛ - ДУМА ВЗЕЛ ОБРАТНО!!!!!!! Ха-ха-ха-ха.........а вие плещите тука за някакви ценности, толерантности, ЗАЧИТАНЕ НА МНЕНИЕТО НА ХОРАТА......хи-хи-хи.....на ви "зачитане"!!!!!!