Българският дом – пренаселен. 8 души в двустаен от 60 квадрата!

Евростат: Две трети от младежите нямат собствена стая!
Обновена: 13 дек 2018 09:57 | 13 дек 2018 08:45, Златко Желев
79
Българският дом – пренаселен. 8 души в двустаен от 60 квадрата!
Снимка: Flickr

41% от българите живеят в пренаселени жилища, обявиха от Евростат. Това означава, че за съпрузите и за всеки пълнолетен член на домакинството няма самостоятелна стая в жилището.

Само Румъния ни води в класацията с 47%, докато хората в Малта (2,6%) и Кипър (2,8%) живеят в най-просторни жилища. Холандия (4,1%), Белгия (5%) и Финландия (6,1%) също имат нисък дял на пренаселените жилища.

Делът на младежите между 15 и 29 години в Европейския съюз (ЕС), които живеят в пренаселени домакинства, достига 26,7%. У нас те са около 62%.

Единствено в Румъния младежите, които нямат собствена стая в жилището са повече, отколкото у нас – 65%.

Страните, в които голям процент от младежите делят стаята си с брат, сестра или друг член от семейството, са Италия (42,3%), Словакия (51%), Латвия (52,7%), Полша(53,8%), Хърватия (54,9%) и Унгария (57,4%).

Освен това по данни на НСИ, у нас около 1 милион домакинства живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест в едно жилище съжителстват няколко поколения.

В големите градски центрове приблизително 6-8 човека живеят в двустаен апартамент от 60 квадрата.

Най-засегнати от нивата на пренаселеност са били домакинствата, които живеят в риск от бедност - 50 на сто от българите с ниски доходи са страдали и от липса на нормални жилищни условия. Децата и тийнейджърите в подобни домакинства са били още по-потърпевши откъм нормални жилищни условия - 80 на сто от подрастващите в условия на риск от бедност са страдали и от липса на нормални жилищни условия.

На този фон съществува и друга диспропорция - у нас има около 3,9 милиона жилища, но домакинствата у нас, които са около 3 милиона - обитават 2,7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища.

В градските райони има незаети около 650 хиляди жилища - 25%от жилищния фонд в градовете, а в селските райони - около 580 хиляди или 43 на сто от жилищата в селата, пише БТА.

Тази статистика включва както вилни имоти, които не се ползват целогодишно, така и необитаеми с години имоти, които обаче имат собственици.

Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 хиляди, в Бургас - около 120 хиляди, във Варна - 80 хиляди и т.н.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е защото две трети от младежите са от маалата. Как да имаш самостоятелна стая при 8 братя и сестри.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Охоо ти да видиш. После къв бой ще пада кой да вземе жилището за него си.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
какво стана с обещанието на марешки за по 300 евро на м2 за млади семейства за първо жилище
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 хиляди, тук мисля, че се има предвид София-област, т.е. около столична община, а не Софийска. Така, че да не пропуснете и днес да пуснете статия да ни обясните как няма балон при цените на имотите.
66
1
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Бедността не била порок, но си е зло все пак...
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ИЗВЪН
Изчакайте имотният балон да се спука и си купувайте жилища на кило.
-

((
и кво ше го правиш после това "кило"? ше го "продаваш" или саваш "под наем"? умряла работа е това, да знайш... глобалният бум приключи 2008, а тук - при застаряващо и изчезващо население - даже няма да си върнеш парите... Ценностите вече изместват постепенно ...
64
5
 
9
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 3 месеца
Изчакайте имотният балон да се спука и си купувайте жилища на кило.
... колкото и на предишната криза.
За мързеливия и без пари да станат имотите, пак няма да си вземе, че ще има сметки и поддръжка.
С мама и тате си е най-добре ! :)
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 61

И в градовете има много необитаеми жилища.Дори и в София.
62
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
8 души в двустаен от 60 квадрата!
-

лампата свети еднакво и за един и за осем, ама разходите се делят на 8 , а значи всеки спестява 87.5% от разходите, които би платил сам.
61
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стотици хиляди къщи по селата пустеят, нооо всичко иска да става гражданин.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Българският дом – пренаселен"... ама от ROMANI PEOPLE, както пише в Wikipedia.
Иначе, както пише Златето *** – 200 хил. необитаеми жилища в София, ами това са толкова селейства, средно по 4 души = 800 хил. души, – половин София прзна!?
Хайде посмали "Мончо"! :)
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По селата има много празни къщи и то евтини. С огромни дворове и градини. Но на кого му се работи? Е, не е като в офиса.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Началникъ
.....Напускам тази сива залязваща дупка..

Чемодан - вокзал - Моцква. Приятно прекарване в люлката на демокрацията и родината на боярщника. Само да не забравиш да звъннеш 2-3 дена предварително, така де, да не стават изненади. А, вземи си и една бутилка, ако случайно ти се наложи да общуваш с руската палиция.
57
3
 
9
 
! Отговори
Една от причините преди 3 месеца
за демографския срив е това. Още през соца твърде много млади хора отлагаха задомяването си поради факта, че с малките си заплати не могат да излязат на квартира, а при родителите им просто няма отделна стая за нова семейна двойка.
Днес нещата са същите.
Затова, при раздаване на общинските жилища, с предимство да са хората в репродуктивна възраст с минимум средно образование,които още нямат деца или имат само по едно. На първите да поставят условие - до 5 години не създаде ли дете, губи жилището
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Началникъ

А така, отивай в Мацква и никога, ама никога не се връщай!Само преди да заминеш кажи на приятелката ти да пита олигарха, които й плаща наема в центъра на Мацква дали може да отидеш да не стане, някой фал.
55
7
 
8
 
! Отговори
леля ви преди 3 месеца
Да така е, вярвам на статистиката! НО, защо е така? Защото, необразованите, мързеливите, некадърниците си остават без жилища! Има много ,които немогат да се отделят от мама и тати и се живеят при тях. Щом така им харесва,какво да направим, да си дадем жилищата на мързеливите ли! Всеки трябва да се спасява сам! Къщи и земя на село много! Всеки трябва да търси алтернатива. Всички, тръгнали към София, но София не е България! А пък, ако работиш има квартири или дават кредити, така е по цял свят.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой сега пак ще каже, колко сме си добре защото на запад нямали собствени жилища и живеели под наем. Не че Ганьо е бил много на вън.
Съседите живеят в 55кв с 2 деца. В другият блок има едно семейство с 3 деца пак в 55-60 кв....
53
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
егати и тъпотията, не погледнат техните *** на запад как живеят на 40м, защото не могат да си позволят повече.
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Началникъ
......Приятелката ми живее сама в центъра на Москва на 120 кв. м.....

Москва? Центъра?! Сама??!!
Брат, не си губи времето тука във форума, а ...бегай, бегай бърже към Москва.
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
8 човека заедно - само във варианта на великия Хю Хефнър - аз и 7 сладки зайчета 😁