Brexit струва на британците едни 130 млн. лири

33,6 млн. души, 72,2% от избирателите гласуваха на референдума
14 дек 2018 19:41,
51
Brexit струва на британците едни 130 млн. лири
Снимка: Reuters

Организирането на референдума за Брекзит през 2016 г. е струвало почти 130 милиона британски лири, заяви днес Избирателната комисия на Великобритания в момент, когато някои политици призовават за второ гласуване, предаде Ройтерс.

Още по темата

Разходите по референдума, включително наемането на персонал, запознаването на обществеността с допитването до народа, ръководенето на избирателните секции, управляването на гласуването по пощата и преброяването на гласовете, са възлизали на 129,1 милиона британски лири, посочи в доклад избирателната комисия.

Докладът не включва разходите на активисти за агитационна дейност или разноските за водене на кампания в медиите.

Близо 33,6 милиона души - 72,2 процента от избирателите - гласуваха на референдума във Великобритания през юни 2016 г. При него имаше 41 050 избирателни секции, обслужвани от 107 100 души персонал. Над 51 500 служители проверяваха и преброяваха бюлетините.

На референдума 52 процента гласуваха за излизане от ЕС, а 48 процента - за оставане.

Сегашната парламентарна безизходица във връзка със споразумението на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит и нарастващата тревога, че Великобритания може да напусне катастрофално ЕС без сделка, пораждат засилващи се призиви за втори референдум.

Сред водещите поддръжници на идеята за ново гласуване е бившият министър-председател Тони Блеър, който заяви днес, че Великобритания и ЕС би трябвало да се подготвят за втори референдум, защото парламентът вероятно няма да постигне съгласие по споразумението за Брекзит и ще се наложи обществеността да разреши безизходицата.

/ БТА /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Vive la France! преди 5 години
Никаква сметка не са си направили, просто британците са нискоинтелигентни и гласуваха така на референдума щото медийте денонощно ги зомбираха колко ще е хубаво ако напуснат и колко им вреди ЕС. Сега ще се върнат в обичайното си състояние от преди 19 век - периферия.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направили са си сметката, щом искат да се махат.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми на дедовия ждзъл колко им струва тоя американски троянско кон по-бързо да се маха а ЕС да става по-бързо независим от криминалната нацистка империя на злото фащ.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камерън даде правото и на пр0ст0людието да реши съдбата на Кралството и общото бъдеще, и за награда го оплюха и изритаха.Ако не бяха вътрешните политически борби при торите нямаше да има такъв крах. Даже и при излизането си от ЕС, пак не могат да решат основни въпроси.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е, че британците са пионери в почти всички области, но за простаците далеч по-важно е да си ***, невеж и безочлив.
42
5
 
3
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Англия в момента е Индо-афро-арабо бардак!Англичаните масово напускат!Мюмюн,Мехмед,Пател и Джумороигбе са бъдещето на Англия!
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Те кюмурите са на турската граница а оградата ни пада с часове! Та кюмурите са до *** ти а скоро може и в него!
40
6
 
5
 
! Отговори
До 38 и 39 преди 5 години
Чудесно, айде утре куфарите и на терминал 2. Отивай при кумирите си!
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37 С най чистия въздух, истинско здравеопазване и най вече култура! Живееш но на акумулатор, парцали/гуми за отопление и "истинско" сирене карбит-извара!
38
6
 
1
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
До 36Ингилизите са пионерите във всички открития за разлика от крепостните "умници" в територията на балканските синдромаджии! А защо България е леж или сега ще спориш че сме в белия епок на култура и развитие?! Настрой си консервата за да привлечеш "пастета"! И не целувай всичко за парици!
37
6
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
На когото му харесва *** Англия, прав му път. Сега засега границите са отворени ПОБЪРЗАЙТЕ И ИЗЧЕЗВАЙТЕ! Стига сте ни обяснявали, колко е хубаво миенето на чинии в Англия. Аз живея в райскоро кътче България!
36
5
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Умника ми той! Инглизите колкото държави са опропастили по цял свят...каквито и открития да са направили, немогат да покрият злото направено. Там къде инглизки крак е стъпал, всичко е леш.
35
6
 
2
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Силияндурите ги е яд че в Англия се живее много по добре от България и съ пръскат откъм задниците си! Ами хванете се за ръце, обидените се, махнете крадливите депутати и си извоювайте свободата и националната гордост. Всичко куца на квадрат в България! Здравеопазване, социална политика, съдебно правова система, образователната система както и инфраструктурата! Присмял се голтака на много ЯК! А колко самолета ще купи Баце, един или десет?? Смях и трагедия!
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай *** 31Българска нация няма от много отдавна! Каквото имаше вече е унищожено почти до корен! Не за друго сме паплачта на Европа и за съжаление ни третират според "призванието"!
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Англия е дала страшно много култура на света - виж само колко на брой са откритията от англични които позва целия свят в момента. А селяшкото (в по голяма численост) българско население още спи докато му го насаждат а то ръце целува!В западната преса показаха как се целува ръката на Бойко за това че отпуснал там няколко милиона! Срам и позор за България! Освен да се излагате и да сте винаги във фаза "разтройство" какво друго можете??? Тъпуни и бастуни в масовост и нагаждачи!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вижте да направите повторен референдум и да охарчите наново Путин да ви прави агитация. Това на нищо не прилича само в разходи вкарват Русия, като сте гласували веднъж излизате и това е. Не може кракча напред две назад, това е забранено от товарищ чЛенин дето си почива на Мервения площад в Масква.
31
2
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
изключително беднопознание на материята от долукоментиралите,слаби анализи и никаква реалност със заключение,признак за липсана слаби мисловни процеси или тотално липсващи такива,надявам се долу коментиращите да са отегчена безработна патлач а не огледало за мнозинството на нацията ни
30
1
 
2
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Не може да бъде ,демократичната и свободна и прогресивна Британия не иска да зачита референдума -о ,докъде я докараха лиебералите от нео -ужас !
29
1
 
1
 
! Отговори
Аре шат ъп, плийз! преди 5 години
Хелън Матюс - или Елена Матеева от Казанлък е моята lady...Останалото,както рече Хамлет е мълчание...
28
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23да бе дала култура, друг път! още малко и Александър Македонски и дивата Азия! Просто Англия даде на Китай и Япония оръжието с което те така успешно противостоят точно на тях и на целия западен свят - Хонконг , Тайван, цялата успешна японска икономика се дължи на западния икономически модел. Но за разлика от арабите далекоизточните азиатци са умни.А западняците да се ритнат отзад. Тяхното високомерие им играе сега лоша шега.