Евросъюзът чу Мей, но втвърди тона за Brexit

Брюксел отказа нови преговори, чака Лондон да реши какво иска
14 дек 2018 08:50,
36
Евросъюзът чу Мей, но втвърди тона за Brexit
Снимка: БТА

Европейските лидери отказаха да оттеглят предпазния механизъм за ирландската граница, за което настояват депутати в британския парламент, като условие да ратифицират споразумението за напускане на ЕС.

"Този механизъм ни е нужен, защото ако най-късно до края на 2021 г няма споразумение за бъдещите отношения, трябва да имаме с какво да гарантираме стабилността на Ирландия", заяви холандският премиер Марк Рюте.

Механизмът предвижда до намиране на друго решение, Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, да остане в европейския общ пазар и митническия съюз и след като останалите части от Великобритания излязат от тях.

Още по темата

"Ирландският предпазен механизъм цели избягването на твърда граница на остров Ирландия и запазването целостта на общия пазар. ЕС е твърдо решен да работи за бързо постигане на алтернативно споразумение до края на 2020 г, така че той да не бъде задействан, а ако бъде - да го прилага временно, само докато е необходимо", заяви след срещата в Брюксел предедателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Механизмът ще се задейства след изтичането на преходния период в края на 2020 г. Дотогава, ако сделката за развода бъде ратифицирана от британския и Европейския парламент, Великобритания ще продължи да прилага сегашните правила и без да е член на Съюза.

Лидерите на 27-те отказаха да отварят отново преговорите с Лондон, макар председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да продължи да настоява, че допълнителни обяснения могат да бъдат дадени.
"За това обаче трябва да знаем какво иска Обединеното кралство”, каза той, определяйки дебата в британския парламент като "неясен и неточен".

"Оставам с неприятното впечатление, че Великобритания смята, че ЕС трябва да предлага решения. Обединеното кралство напуска ЕС и е по-скоро работа британското правителство да ни каже какво иска", заяви Юнкер, който носеше връзка в ирландско зелено.

Според холандския премиер Рюте "многобройните британски червени линии" са причина споразумението за раздялата да не може да се предоговаря, тъй като е било единственото възможно. Европейският съвет го одобри на 25 ноември, дни след като британското правителство му даде зелена светлина.

След разговора между Тереза Мей и евролидерите, който продължи около час от проекта на заключенията на Съвета отпадна параграфът, с който ЕС обещава да разгледа възможността да даде допълнителни гаранции, ако се налага. Затова пък ЕС изрази готовност, ако споразумението бъде ратифицирано от Лондон, да започне веднага преговори за отношенията с Великобритания, след като тя напусне Съюза.

Междувременно ЕС призова страните членки да засилят подготовката за Brexit без правила. Европейската комисия ще публикува в сряда “полезна информация” за бизнеса и гражданите за последствията от автоматичното прекъсване на действието на цялото европейско законодателство спрямо Великобритания. При липса на сделка за раздялата, то ще настъпи в полунощ на 29 март и ще засегне над 700 регламента, включително правилата за общия пазар, митническия съюз и свободното движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14А "българските" плъхчета си хапят опашките от хубаш и спокоен живот в Компотия!
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Компотаджиите от Компотия пак се радват на собственото си преваряване в собствения си сос! Нищо, ще гледат и точат зъбки за картофче а онези от парламента ще им вдигат "поличките" докато пуснат кръв и загубят сили за коментари около брексита! Задава се двоен ритник от "вашита"
22
4
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Ще запомним Мей с шалчетата и черните чорапогащи. И с късните срещу д порнографско Юнкер. Но тя се оказа *** и мекушава като нашата Кунева. ВКБР могат да си излязат директно. След това да се договарят с остатъците от ЕС.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обединеното кралство, да остане в европейския общ пазар и митническия съюз и след като останалите части от Великобритания излязат от тях."Общо взето, получава се, че ЕС се подиграва с англетата, а те искат не искат, ще си мълчат. Много ми е интересно какви механизми ще измислят за контрол на търговски и митнически взаимоотношения между Северна Ирландия и останалите в UK. На практика все едно EС иска да накара северно ирландците да разберат колко е по-хубаво да си в Ирландия, отколкото в UK
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отишъл *** в Лондон ,заплодил Ганьовица - да роди на Британска земя ..Ганьовица да получава помощи -тва е масово там.Разбира се че ще има край..
19
4
 
1
 
! Отговори
Тръмовица преди 5 години
Евросъюзът чу Мей, но го втвърди за Brexit --но на майка тереза не и пука
18
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
КАКТО САМ СЕ ПРЕКАРАШ И РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ПРЕКАрА...
17
2
 
6
 
! Отговори
келт преди 5 години
ОБЕДИНЕНИЕ НА ИРЛАНДИЯ В ЕС! ОТЦЕПВАНЕ НА ШОТЛАНДИЯ! ДА ЖИВЕЯТ ПОРОБЕНИТЕ КЕЛТСКИ НАРОДИ! ФЕН СЪМ НА ИРЛАНДСКОТО И ШОТЛАНДСКОТО УИСКИ!
16
5
 
6
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Гледам че на доста берачи на ягоди не им се нрави как няма да печелят повече мънгизи в UK! Ами няма, кой брал, брал, кой не, да е брал!
15
5
 
1
 
! Отговори
днеЗ БГ е... преди 5 години
..най добрияТ САЙТ за ИСТеНСКИ ДОБРИ ПРО-ПРАВИТЕЛСВЕНИ,ПРО-ЕВРОПЕЙСКИ и Т.Н. УСЛУЖЛИВИ НА фсИЧКИ ВИДОВЕ ВЛАСТИ НОВИНИ,НЕ МО'иШ ГИ КРИТИКУВА,ТЕ СА НАЙ ДОБРИТЕ - ДЕРЗАЙТЕ *** и "ВАШеТО" ВРЕМЕ шА ДОйДи!!! - МиТодИ АНДРееФ СДС София
14
6
 
8
 
! Отговори
куче преди 5 години
До Анонименболи ме.....за твоето мнение руско....европа ще пребъде.
13
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с този ЕС .И с развод и без Англия напуска ЕС ,който няма да го има скоро . Поне в този откачен федералистки вид.То той и това не е даже въпреки претенциите.
12
13
 
10
 
! Отговори
младен преди 5 години
Аре стига вече с тоя цирк бе. Писна ми всеки ден с това д ани занимавате. Да се разпада тоя еврогайски съюз, англичаните да бегат у др. вселена и айде.
11
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Английските плъхoве как си го набиха, смях. Очаквайте скоро Шотландия да излезе от UK и да се върне в ЕС. Все пак на референдума мнозинството шотландци искаха да останат. А и като цяло шотландците са далеч по-свестни от англетата, така че е време да счупят наглосаксонските окови. ФРИЙДЪЪЪМ :)))
10
9
 
15
 
! Отговори
Типично от бабите преди 5 години
Тази бабичка Тереза сигурно си вика , ми брегзит е лошо нещо за Англия. Нека брегзит се състои после младите да му мислят за проблемите. Това означава че дъртите бабички и дядовци нарочно правят животите на младите да страдат като те умрат. Същото е при нас те избират герб пукват и после ние се опитваме в мизерията която те ни туриха.
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкото *** срича в стар стил. няма нищо по-хубаво от ЕСССР. България - германия - вечна дружба! Ураааа, другари!
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега инглизите като са толкова ербап да влязат в Евразийския съюз или да станат колония на чичко Китай.
7
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС са културни хора, все пак дадоха шанс на англичаните до края на Март да могат да се откажат от Брекзит само с една декларация. Сега ЕС гледа сеира на UK, кога ще се усети острова, че е тръгнал да се самонавира на кучето в газта. Без Европа UK на никого и за нищо не е нужен, англичаните обаче си имат някакви измамни изживявания от времето на кралица Виктория, че света се върти около тях. Ще се разделят с тях по бърз и болезнен начин. Около тях се въртят само лешояди засега.
6
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичани са марширували в Берлин, а дойчовци никога в Лондон с изключение на кралското семейство.
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък чакам началото на разпадането на руската федерация