Великобритания все по-близо до... "твърд" Brexit!

Остават 14 седмици до напускането на ЕС
Обновена: 15 дек 2018 11:03 | 15 дек 2018 11:00,
93
Великобритания все по-близо до... "твърд" Brexit!
Снимка: pixabay

Тереза Мей оцеля във вота на недоверие. Но времето изтича и "твърдият" Брекзит става все по-вероятен. Изглежда обаче, че Лондон не иска да го проумее, предупреждава Робърт Търнър от английската редакция на Дойче Веле.

"Скъпа Великобритания, ти сериозно ли? Имаш ли толкова време? Както изглежда, след няколко седмици ще излезеш неподготвена от ЕС - без споразумение. Което ще бъде истинска катастрофа за теб, каквото и да твърдят хардлайнерите на Брекзита.

Ако депутатите не приемат нужния закон за "развода" с ЕС, или пък отменят параграф 50-и, тогава ти предстои един "твърд" Брекзит. Защо тогава пилееш ценно време за вътрешнопартийни битки? Ако Тереза Мей беше загубила вота на недоверие, щеше да изгубиш до шест седмици до излъчването на ново правителство. А ти имаш само още някакви си 14 седмици, преди да напуснеш ЕС на 29 март. Тогава за теб ще настъпи денят "Х" - денят на Брекзита".

Още по темата

По повод на вота на недоверие, британският депутат и горещ привърженик на Брекзита Бърнард Дженкин написа в Туитър: "Великобритания трябваше да си смени министър-председателя и през май 1940 година, когато страната се намираше в много по-тежка криза. Но щом се налага нещо, ние го правим, и толкова".

Но сега не сме в 1940 година, нито се намираме във Втората световна война. Вече повече от 70 години живеем в мир - благодарение и на европейското единство. И още: Вие сами си надробихте тази попара. Защо тогава искате точно сега да се отървете от Тереза Мей и да разедините още повече и без това силно разединената страна?

Последната битка на Мей

Абсолютно ненужните спешни избори от 2017 година костваха ценни месеци, които можеха да бъдат използвани за усилена работа за изработване на споразумение, вместо да се прахосват за предизборни кампании. Тези избори излъчиха едно още по-нестабилно правителство.

После Тереза Мей представи първия си проект, т.нар. план "Chequers", който стана фундамент за напускането на ЕС. Но много време беше пропиляно - цяла вечност бих казал - за постигането на някакъв напредък и за последвалото отлагане на гласуването.

Чак непосредствено преди вота на недоверие Тереза Мей изглежда налучка верния тон: в една много остра своя реч тя предупреди, че една смяна на управлението сега "ще заложи на карта бъдещето на нашата страна и ще породи несигурност, каквато ние в този момент не можем да си позволим". И тя има право - само след 6 дни парламентът излиза в коледна ваканция.

Нека обаче помислим какво би могъл да постигне един нов премиер преди Брекзита. Нито съотношението на силите в парламента щеше да се промени, нито правителството би се сдобило с мнозинство, а броят на депутатите, които са за оставане в ЕС, щеше да си остане същият.

Нямаше да настъпят и никакви промени по отношение на предпазния механизъм за Ирландия (срещу връщането на физическата граница между Ирландия и Северна Ирландия), т.нар. Backstop, ако начело на правителството бе застанал един страстен привърженик на Брекзита. Споразумението от Белфаст не предвижда, нито пък ЕС иска такава твърда граница на острова и, ако имаше време, този въпрос трябваше отдавна да е решен вече.

Каква е алтернативата?

Но да видим и какви са реалистичните ти други възможности? Нови парламентарни избори? За тях няма време. Нов Брекзит-референдум? И за него нямаш време. Сделка с ЕС по подобие на модела Канада-Норвегия-Швейцария? Знаеш ли обаче колко време трябва за договарянето на такава сделка?

И точно в това е проблемът: дори да разполагаше с всичкото време на света, всичко това пак нямаше да е постижимо. Онези над 48 бунтовници, които искаха да свалят Тереза Мей, се заблуждават, че един нов премиер би постигнал по-различна сделка за Брекзита.

Не, друг резултат няма да има. А Европа казва: стига, достатъчно, дотук. Времето изтича, а ти изглежда не искаш да го проумееш. Има някаква тъжна символика в това, че и прочутият Биг Бен тези дни е замлъкнал - стрелките на часовника му бяха отстранени през април за ремонт, който ще отнеме три години. За ремонта на страната обаче ще трябва повече време."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
10
 
8
 
! Отговори
До циник преди 5 години
На инглизите много им се иска да договорят условия, като на Швейцария и Норвегия, обаче не си дават сметка, колко са далеч от тези държави в развитието. Още доста хляб трябва да изядат за да ги настигнат. Айде мита, визи и всичко каквото им се полага.
29
7
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Браво закривайте немската ко.ина територията им е разположена на заграбени френски и полски земи.Да бъде поделена между двете а немският забранен.
28
4
 
9
 
! Отговори
Циник до 27 преди 5 години
Точно обратното е! Ако има рай на земята - то той е на една от последните английски колонии - Сейнт Томас! Невероятна красота...плажове...палми...кристална вода..и 500 банки - местните *** имат работа...няма бунтове и кръвопролития...като в освободените им африкански съшебеци...Политкоректния булшит за лошите колонизатори - не може са скрие истината - а тя е - че с напускането на колонизаторите - си тръгват и закон и ред!Шебеците започват да се колят!
27
3
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Европейските съюзи са част от борбата за влияние на Германия още от времето на втория райх на Ото фон Бисмарк ;)Това е вид икономическа война в която падат и жертви .България остана шест милиона .Германия също дава жертви ;) Парите които ни ,,дават,, не отиват за нашето благо ,а поне половината от тези пари са си наши .Те така контролират нашите пари да не отиват за нашето благо ;) Резултата е че ние даже си плащаме за нашите пари например винетки ;)
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 24:Така наречения Брексит ще е "Всичко да се промени така, че да си остане същото" !С други думи - До преди Брексит, Англия беше с единия крак в ЕС, а с другия вън от ЕС, докато след Брексит, ще е обратното...т.е. Европа ще си има още една Швейцария, която няма да плаща за тарикатлъците на Андрешко !
25
2
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Хохъл, земи си един билет от Киев до Гуантанамо еднопосочен, наливай се с ръжена ракия, яж си тройните сандвичи с пилешките кълки бъкано с антибиотици, и оди в Хохлия да воюваш против себе си, против Русия, най-много да попръц...неш от Порошенковия шоколад! Остави черният хайвер и шампанското за ценителите!
24
5
 
6
 
! Отговори
До: Циник преди 5 години
От: Ели,Дали умеят, или не, не мога да споря!Но е факт, че когато се намеси военизирана и икономически агресивна д-ва в живота на дадена чужда общност, резултатът е един: мизерия, страдание, бедност!Накрая към 1960 - 1978 оставят едни разрушени общества, раздирани от разпалвани отвън междуетнически конфликти.Сега какво иска Европа аз да й поема историческата вина към бежанците.Печалбата за нея, загубата за БГ.Както ЕС наложи квоти за износ и производство на И. Европа - субсидии сел. с-во!
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22 Ели- рускинята, това дето си написала напълно отговаря за руския Гулаг !
22
3
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Оставете ги германските европейски съюзи на Бисмарк .Гледайте кви ги вършат нобелистите.Нобелова награда щото гравитационните вълни се обединявали .ха ха ха Ми то това е очевидно .Колко е гравитацията на един атом и колко е на Земята ??? Нобелови награди за очевидни работи ;) Има модели на сблъсък на галактики направени от ,,УЧЕНИТЕ,, очевидно е че са сгрешени .Тия са по ***.лоумни от малко дете ;)
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Експерт: Решение за Брексит - Мораториум !..А жълти жилетки да почукат под прозореца на 100 годишнота бабе, искаш ли?тва да не ти е бг и раССия, къде се гласува до получаване на "правилният" резултат!не забравяй, че бабето вече е пуснало за сечене нова монета, послучай излизането! дали бабето прави нещо случайно? брекзит ще има!
20
2
 
21
 
! Отговори
Циник до Ели преди 5 години
Не мога да споделя жалостта ти към африканските диваци! В ЮАР им върнаха свободата - но най-доброто което направиха е - да се самоизбиват и размножават безконтролно.В белгийско Конго - само за 20 год. оставената им железопътна мрежа беше занемарена и унищожена след като си тръгнаха лошите колонизатори...в Нигерия се шири Боку Харам ... из цяла освободена Африка - кланета и мизерия. Африканците друго не умеят!
19
6
 
7
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Няма никаква ирония, има справедливост и възмедие.Не може с векове да воюваш и изтребваш, експлоатираш местното население, за да ползваш ресурсите му, и да не очакваш същото това ограбено население да не търси по-добър живот.Ако САЩ, Британия, Франция не бяха водели войни, цветни революции в Африка и Б. Изток, нямаше да напират към Европа. Самата Европа чувства вина, но иска всички да я плащат - цинизъм.България с какво е експлоатирала Африка, че да й натрапват бежанци?А И. Е-па и пазарите й
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Експерт: Решение за Брексит - Мораториум !
17
4
 
8
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Тъй, тъй, който си е бил Колония, унищожил е местният поминък, традиции и живот да си ги гледа, да си ги рани и да им плаща репарации. В крайна сметка великият Запад забогатя именно от Колониите си... и културно от разграбването на Византийската империя. Та който е крал чужди ресурси да си плаща. Но не мога да разбера защо държави като БГ, които не са били грабители, трябва да приемат последствията на експлоататорска Европа - бежанци. Рано или късно, но Възмездието се стоварва върху агресорите.
16
1
 
23
 
! Отговори
Циник до Ф.С.Б. преди 5 години
Точно колега!Африканците , Пакистанци, Индийци с британски паспорт видяха гладните тълпи в лагера "Джунглата" край Кале.... и решиха, че не могат да делят социалните си с "оригиналните зулуси" от Нигерия, Судан, Сомалия, Афганистан и Еритрея!
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Син седесарски и европейски шут за Британия.""Това ще е един хубав ден за българската и европейската демокрация.""С малко, но завинаги ще спечелим победа над Британия""Британия си отива, спете спокойно деца!""Последен валс, сбогом Британия."
14
8
 
11
 
! Отговори
Расия преди 5 години
Танковете да влизат! Когда европейците ще се почувстват сигурни и спокойни? Когда ще си празнувате вече спокойно на Коледни базари? Когда ще се разхождате спокойно по центровете на Европейските столици? Никога! Анексия към Руската Федерация! Време е да променим Европа в обща Федерация!
13
5
 
28
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Някой вижда ли иронията в цялата история?Британци с африкански, пакистански, и индийски корен гласуваха за брексита!Защото знаят какво водеха със себе си нахлуващите тълпи от тяхни сънародници.Не искаха да плащат на Евросъюза ( Великобритания беше след Германия втората "дойна крава" на ЕС) та те не искаха да плащат на Меркел за издръжката на поканените от Меркел примитивни враждебно настроени диваци от Азия и Африка - оттам тръгна целия Брексит - НЯМА ТАКАВА ИРОНИЯ!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но Ирландия е в ЕС, което означава или граница, или отцепване на Северна Ирландия от Обединеното Кралство и обединение с осталата част на Ирландия. Другата опция е изключването на Ирландия от ЕС, което е малко вероятно. Освен Южна Англия да се отцепи като Северозападен Пако-африкано-арабски Конгломерат.
11
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eдин по един ще напуснат всички. Накрая ще останем ние, мамаллигите и гърчолята. Ще си спретнем едно балканско парти тук. Клоаката ЕС е бита карта.