Заради Brexit: Блеър нарече "безотговорна" Мей

Двамата влязоха в остър публичен спор за втори референдум
16 дек 2018 19:16, Петя Славова
35
Заради Brexit: Блеър нарече "безотговорна" Мей
Снимка: БТА

Британската министър-председателка Тереза Мей обвини днес бившия премиер лейбърист Тони Блеър, че се опитва да подкопае Брекзита, призовавайки за втори референдум, а Блеър от своя страна я обвини, че е "безотговорна", предаде Франс прес.

Още по темата

"Да отиде Тони Блеър в Брюксел и да се опитва да подкопае нашите преговори, призовавайки за втори референдум, това е оскърбление към поста, който е заемал и към народа, на който е служил", гневно изтъква Тереза Мей в изявление, изпратено снощи до медиите, предаде БТА.

"Ние не можем, както той би сторил, да абдикираме от отговорността за такова решение", допълва министър-председателката, която многократно е отхвърляла възможността за нов референдум за Брекзита, подкрепяна от много опозиционни партии, част от лейбъристите и различни видни личности.

"Безотговорно е това да се опитваш да убедиш насила депутатите да приемат споразумение, което намират за определено лошо, заплашвайки с напускане на Европейския съюз без споразумение, ако те не следват линията", отвърна Тони Блеър в Туитъра на неговата група за размисъл, Тони блеър инститют (Tony Blair Institute).

Според Блеър нито парламентът, нито народът ще се обединят зад споразумението на министър-председателката. Той препоръчва парламентът да гласува по различни опции, сред които и договореното от Тереза Мей споразумение. "Ако (депутатите) не могат да постигнат съгласие, логично е отново да се даде думата на народа", аргументира се Тони Блеър.

Според някои британски медии неколцина членове на правителството, сред които вторият човек в кабинета, канцлерът на херцогство Ланкастър Дейвид Лидингтън, действат задкулисно за втори референдум.
Началникът на кабинета на Мей, Гавин Баруел,опроверга днес в Туитър тези слухове, докато Дейвид Лидингтън припомни изявлението си в парламента във вторник, когато заяви, че резултатът от втори референдум "със сигурност би бил източник за разделения и не би могъл да гарантира окончателен край на дебата".

Министърът на външните работи Джереми Хънт също предупреди за опасност от разделения при евентуален втори референдум днес в интервю за в. "Сънди таймс". Той намекна също така, че е много заинтересован от премиерския пост, след като Тереза Мей обяви, че ще напусне преди следващите парламентарни избори, предвидени за 2022 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мей не е безотговорна. Тя е социопат. Дори полицаите при случая Скрипал са знаели, че става дума не за Новичок, а за фентанил. И са се държали по съответния начин и това е спасило Скрипалови. А тя накара руснаците да я запомнят добре и да си променят тотално отношението към Англия. Както и всеки трезвомислещ човек. Много е неумна.
10
4
 
23
 
! Отговори
Басси и тандема! преди 5 години
Тереза Змейката и Тони Блейката - фани единия и прасни другият, няма да е грешка! Онзи ухиленият лейбърист бомбардира Белградската телевизия и разфасова много журналисти - Видовдан иде...
9
3
 
25
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
*** си съсипаха държавата. Това е неоспорим факт. Ако имате приятели и познати те ще ви кажат как се живее в Англия вече, след тази идиотщина неречена брекзит. Фирми се закриват, цени скачат, хора остават без работа- ежедневието в Англия е вече това.
8
6
 
26
 
! Отговори
M.I.C. преди 5 години
А за тук пищещите "да се покажел пътя и на други страни как да напуснат. Хипотетично, ако няма EU, някаква манна небесна ли ще се стовари върху България. "Боли" ме заангличаните да се оправят. Принципно колкото е по-голям европейския съюз, толкова е по силен и може да бъде партньор и конкуренция на американци, руснаци, китайци. Сама, малка България какво да постигне - ще ляга и на едните и на другите. Няма да се "изсипят небесата" с дарове върху нея. Мое мнение.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Първи референдум трябва да има за нас българите за да ни лъснат гладките мозъци и да се научим да гледаме в нашето си гюбре държава преди да даваме акъл на Англия!
6
0
 
11
 
! Отговори
Поне заглавието ... преди 5 години
си напишете правилно. Дори словоредът не може да докарате като хората.Трябва да е "нарече Мей "безотговорна"", а не "нарече "безотговорна" Мей.
5
3
 
9
 
! Отговори
M.I.C. преди 5 години
Да излизат. Не виждам друг вариант. После пак ще кандидатстват след някоя и друга година. Това изглежда "най-работимо" за мен лично.
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втория ерферендум трябва да бъде за това как да се излезе - твърдо или меко....
3
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради Тони Блеър лейбаристите ще дойдат на власт когато слунцето спре да грее! Червеният консерватор замени стюдънт грант с лоун, вкара Англия в непристойна война, нареди да убият Дейвид Кели и подписа неизгодни за Англия контрацти! От тук на сетне каквото да каже или да направи няма да го огрее! А брексит ще има и колкото по твърд толкова по добре за Англия.
2
19
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Глупости, крайно важно е Мей да прокара пътя на останалите държави за напускане. В момента Великобритания разчиства и утъпква пътя.
1
19
 
18
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Мей, бъди добро момиче и прекрати Брекзит. Не се ли наиграхте? За ваше добро е.