Унгария се разбунтува от "робски закон" . Как се орязват социални права?

Такава протестна вълна отдавна не се помни
18 дек 2018 20:09, Елка Василева
123
Унгария се разбунтува от "робски закон" . Как се орязват социални права?
Снимка: Reuters

Наричат го "робски закон". Защото прехвърля тежките социални проблеми, породени от системата "Орбан", върху плещите на трудещите си и то по унизителен начин. Това е най-мощният протест в Унгария за последните години.

Унгария от много време не помни такава протестна вълна. Хиляди хора вече дни наред протестират срещу социалната политика на Орбан и срещу орязването на демокрацията в страната. След няколко изолирани сблъсъка между протестиращите и силите за сигурност през последните дни полицията атакува демонстрантите с изключителна бруталност и многократно използва сълзотворен газ, пише Дойче веле.

Вчерашната (16.12 ) голяма демонстрация, организирана от опозицията и синдикатите, първоначално започна спокойно. Но късно вечерта полицията отново пусна сълзотворния газ, след като демонстрантите обсадиха сградата на общественото радио. Няколко депутати, които имат право на достъп до сградата, през изминалата нощ напразно се опитваха да прочетат на живо пред микрофона своята петиция. Същите депутати днес продължават протестната си акция вътре в сградата на радиото. Един от тях насила беше изхвърлен от сградата, макар че има парламентарен имунитет.

Още по темата

Протестите тръгнаха след една промяна в трудовото законодателство, която стана публично известна под името „Робски закон". Според този закон вече е допустимо изработените свръхчасове в рамките на годината да бъдат не 250, както досега, а 400 – при това работодателите ще разполагат не с една, а с три години време, за да ги изплатят. Промяната беше наложена въпреки яростните протести на синдикати, опозиция и граждански организации, а по време на гласуването настъпиха безредици, след като опозицията блокира подиума на председателя на парламента.

Как се орязват социални права

Правителството на Орбан вече от години прокарва трудови и данъчни закони, които облагодетелстват работодателите. Правото на стачки е ограничено, а предприемачите плащат най-ниските данъци в ЕС. Протестите обаче досега бяха хилави. Синдикатите в страната са слаби и политически разнородни, опозиционните партии не обръщат достатъчно внимание на социалните теми, а неправителствените организации досега се бореха главно срещу посегателствата върху върховенството на закона.

Протестите срещу „Робския закон" обаче сякаш обединиха част от унгарското общество. Защото той действително прехвърля големите социални проблеми, породени от „системата Орбан", върху плещите на работниците – при това по начин, който мнозина от тях възприемат като срамен и унизителен. Унгария изпитва остър недостиг на работна ръка, защото много хора напускат страната, най-вече обезкуражени от политиката на Орбан.

През последните осем години около 600 000 унгарци, повечето от които високо квалифицирани, обърнаха гръб на страната си, където – според тях – цари потискащ политически климат, където образованието и здравеопазването за зле организирани и нямат пари, а частното предприемачество е силно зависимо от правителството. И сега управляващите явно са решили да се преборят срещу недостига на работна ръка, като увеличат свръхчасовете.

Недоволството има и други причини

И все пак, протестите не са единствено срещу „Робския закон". Миналата седмица беше приет още един закон - за новата организация на административната съдимост. Според този закон занапред административните дела ще се намират под силния контрол на Министерството на правосъдието. А правителството ще може да прехвърля редица важни дела на административните съдилища и по този начин да демонтира независимото правосъдие.

Унгарската общественост в последно време се възмущава и от други решения на управляващите. Така например срещу практическата забрана на бездомничеството, наложена през септември. Или срещу светкавичното решение да се даде политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, който трябваше да влезе в затвора в Скопие с ефективна присъда лишаване от свобода. Допитвания в Унгария показват, впрочем, че мнозинството унгарци смятат корупцията в страната за по-сериозен проблем, отколкото миграцията, с която непрекъснато плаши правителството на Орбан.

Засега не е ясно колко дълго ще продължат протестите. Опозиционните партии призоваха хората да протестират и през следващите дни. Управляващите отговарят на тези призиви по свойствения си начин: протестите били раздухвани от американския мултимилиардер Джордж Сорос и неговите съмишленици, които искали да наводнят Унгария с мигранти. Правителството на Орбан твърди още, че в протестите участвали провокатори и чуждестранни престъпници, чиято цел била да увредят имиджа на Унгария зад граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сорос развърза кесията и плаща за всичко това! Бас държа, че е платено отвън това мероприятие. Нито на Сорос, нито на ЕС е удобен Орбан. Той твърд противник на либерастията и са решили по този начин с протести да го махнат. Познавам унгарци, които казват, че откакто Орбан е на власт нещата в Унгария са се променили много и то в добро. Погледнах статистиката за икономическите показатели и наистина е така, както казват. Така, че платените медии нека си пишат.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние си цъкаме с език и си мрънкаме по форумите.И после къде са унгарците, къде сме ние. За "жълтите жилетки" в Франция, няма какво да коментираме. Тези там ако трябва да работят за нашите заплати и да живеят като нас, ще направят нова "Френска революция". Ама нали "преклонена главица сабя не я сече" и после що сме бедни и работодателите се гаврят с нас. Е, ще се гаврят! И ще ни разправят, че няма да вдигнат МРЗ щото и без това ни дават твърде много пари.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние си цъкаме с език и си мрънкаме по форумите.И после къде са унгарците, къде сме ние. За "жълтите жилетки" в Франция, няма какво да коментираме. Тези там ако трябва да работят за нашите заплати и да живеят като нас, ще направят нова "Френска революция". Ама нали "преклонена главица сабя не я сече" и после що сме бедни и работодателите се гаврят с нас. Е, ще се гаврят! И ще ни разправят, че няма да вдигнат МРЗ щото и без това ни дават твърде много пари.
83
1
 
7
 
! Отговори
_he_ преди 5 години
Предприемачите в Унгария с най-нисък данък в ЕС?Може и така да е, но защо до вчера ни убеждавахте, че у нас, в България са най-ниските данъци в ЕС? Или на кой кога и как му изнася, така пишете?
82
0
 
4
 
! Отговори
Я гледай преди 5 години
То и в Скандидавските страни се готвят да протестират Не искат данъци на богатите да 70 %. Абе МСЕ.Няма обществен строй , който да се харесва на всички.
81
3
 
12
 
! Отговори
един преди 5 години
"Унгария изпитва остър недостиг на работна ръка, защото много хора напускат страната, най-вече обезкуражени от политиката на Орбан." - къде е статистиката, от която взехте тези данни?
80
1
 
5
 
! Отговори
Червонец преди 5 години
"Докато не се появи нова, чиста формация с НЕпопулистка програма"----------------------------Готов съм да се обзаложа, че ще се появи. Кастингът е направен, артистите са внимателно подбрани и неустоимо харизматични, ролите са разпределени в съответствие с разнообразните варианти на бъдещите обстановка и събития в Бг, Балканския полуостров, Югоизточна Европа и света като цяло. Чака се само изгодният за козяк момент.Но...Едва след изборите ще покажат истинското си лице на живодери.
79
7
 
5
 
! Отговори
до гошу преди 5 години
Мнго си *** гошу,на такива като тебе наводнение и земетресение да има все Путин ,Русия и комунистите ще са виновни.
78
5
 
10
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Изкуствено подклаждани протести. Знаем на кого Орбан е трън в очите. Да не стане така унгарците скоро на реват, също като украинците. Където е стъпил презокеанския терорист и шоршо нищо хубаво не е излезнало. Унгария ще стане като Украйна.
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обран бостан от Обран.. Това е Унгария.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роби! ???Къде да излезем. В България алтернативата е по-лоша от сегашното положение. Докато не се появи нова, чиста формация с НЕпопулистка програма никой няма да излезе.
75
5
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Унгария е ужасна държава за живот за нормалните хора. Всички дето обясняват колко велик е Орбан понятие си нямат. Това е държава, в която средната работна заплата е равна на минималната и ако не си адвокат, банкер и ИТ си роб. Също като в България.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
п.p.о.п.a.г.а.н.д.а
73
5
 
10
 
! Отговори
FSDBCDFNDGFN преди 5 години
Щом е от дойче веле значи лъжите вътре са над 50%
72
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг извънредният труд е много повече от 400 часа годишно. Но никъде не е упоменат и не се заплаща. Институциите са запознати с този факт, но мълчат в угода на работодателите.
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да дойдат да видят в Бг как орязаха социалните права, групово, със съдействието на Бисер Петков, омбудсМая и патриота Валери. Под давлението на Велев и Киро Гела, които се включиха, за да е по- убедителен натискът.
70
2
 
10
 
! Отговори
До Гошу преди 5 години
Като те чета и се сещат за 10-20 диктатора в Южна Америка, Азия и Африка, дошли на власт с любезното съдействие, подкрепа и финансиране на ЦРУ.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 79Роби !--роб си ти самия, даже не си даваш сметка за това, нищо че се имаш за "началник"Вие кога ще излизате или вие живеете конфортно ?--що да излизам, за да ти наливам вода в мелницата и "да яхнеш" протеста ли? "протеста" е вид инструмент за презареждане батериите на Системата, а пък тя тая система е грешна, що да я презареждам?!
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и в Бг управленската политика е същата, но протести няма.
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79Кой да излезе? В Бг останаха само държавни служители, пенсионери и инвалиди.