ЕС очаква проблеми с полетите, банките и данъците с Лондон

Брюксел с указания какво да се прави, ако няма правила на развода
19 дек 2018 18:30,
13
ЕС очаква проблеми с полетите, банките и данъците с Лондон
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия издаде указания до членките си и бизнеса как да се справят, ако споразумението за раздяла с Великобритания не бъде одобрено от британския парламент.

Напътствията включват 4 области, в които се очакват сериозни проблеми при автоматичното прекъсване на действието на европейското законодателство в Обединеното кралство на 29 март – финанси, транспорт, гражданство и митници.

Еврокомисията прогнозира, че ще има хаос на летищата, пристанищата и гарите, свързващи Острова и континента, тъй като не е ясно как ще се пропускат пътниците. Брюксел е предложил безвизов режим за британските граждани, ако Лондон установи такъв и към пътуващите европейци. Все още обаче не е ясно дали такъв ще бъде приет.

Гигантски опашки и огромни закъснения ще има на аерогарите, като не всички полети ще се изпълняват. За да намали напрежението, Еврокомисията предлага да се удължат лицензите за безопасност на някои британски авиокомпании, както и разрешителните им за кацането на европейски летища. Тези мерки обаче ще могат да гарантират минимални услуги и ще покрият ограничен брой полети. Те ще са с валидност от 1 г. за услугите и 9 месеца за лицензите на авиокомпаниите. Предлага се вносът на стоки от Великобритания по въздух и по суша да продължи до края на 2019 г., след което ще трябва да се одобрят нови правила за търговията. Камионите и карготоварите обаче трябва да са снабдени с митнически декларации, попълнени преди тръгването.

Още по темата

По отношение на гражданството Еврокомисията предлага всички британски граждани, живеещи законно в ЕС, да бъдат приети за постоянно пребиваващи, като властите в страните членки започнат да им издават удостоверения за престой.

Предлага се от 1 януари Великобритания да бъде извадена от схемата за безплатно разпределение на квоти за въглеродни емисии, от която се възползват еврочленките. Лондон ще престане да има достъп и до търговете и размяна на емисии.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис коментира, че предложенията, които трябва да се одобрят от Европарламента и от страните членки, са по-неблагоприятни от уговорките в споразумението за напускане, но могат да ограничат отрицателните последици от раздялата с правила.

"Най-добре е Обединеното кралство да остане в ЕС, ако излезе – да е със споразумение. Ако е без споразумение – с предлаганите от нас правила", коментира Домбровскис.

ЕС и Великобритания се договориха на 858 страници как да се разделят след 45-години съвместно съществуване. Споразумението беше одобрено от европейските лидери и от британското правителство, но за да влезе в сила, трябва да бъде ратифицирано от британския и от Европейския парламент преди 29 март. Освен че урежда правила, споразумението предвижда и преходен период до края на 2020 г., който може да бъде удължен. По време на прехода цялото европейско законодателство се прилага в Обединеното кралство, както и досега. Междувременно се предполага, че Брюксел и Лондон ще се уговорят как да продължат отношенията си след окончателния развод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Англия не е Франция"Така е. Без Франция нямаше да има Англия. Англичаните в продължение на векове са били периферна и бедна провинция. Французите ги завладяват и цивилизоват, дават им култура. 60% от думите в английския са френски. Франция има по-силна армия, по-голяма територия, по-голяма икономика, по-големи заплати, по-добро здравеопазване, повече отпуски, по-добра инфраструктура, по-красива страна, език и култура. Периферна Англия никога няма да може да бъде Велика Франция.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНапапурчиха се от ЕС като видяха че Англия не се подава на заплахи от Брюксел! Нека това им е за урок - Англия рулс!
8
4
 
2
 
! Отговори
Dedo преди 5 години
Т-панари са тия от ек. Не е важно те да са добре, важно е на ония да им е зле.... Кво ви пречи да се договорите за бизнеса бе шмалоумници. *** не, нема прайм бизнес с вас щото не давате да ви командваме. Аре у киреча тоя смахнат съюз.....
7
1
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Защо ЕС се прави на ущипана невеста .Ще им дам много лесен начин за развода - прилагат се същите условия като към Държава извън ЕС ТОЧКА
6
4
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
ес очаква проблеми, които сам създава. аз очаквам ес да свърши поне, като ссср. но това би било върха на оптимизма, който винаги е граничил с глупостта на незнанието! .ес във вида на асоциалните си водачи, платени добре от "филантропите" просто няма бъдеще! човек няма нужда от кристално кълбо, или да бъде оракул за да познае, че шуробаджанашкият съюз виси само на бонусите и високите заплати!
5
5
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Какво беше Франция?Географска област в Немската империя ли?
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия не е Франция! Те са велика страна с глобално влияние!
3
2
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
"Предлага се от 1 януари Великобритания да бъде извадена от схемата за безплатно разпределение на квоти за въглеродни емисии, от която се възползват еврочленките." нямате си представа каква далавера за концерните и "невидимата ръка на "свободния" пазар"" е това "разпределение" на въглеродните емисии. азнямам никакво съмнение, че пустинята сахара е възникнала от хвърлянето на песък в очите на хората относно "контрола" над тези емисии!
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великобритания бяга от Европейския съюз, както Русия избяга от Съветския съюз.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много- здраве, за- семейство , Бъки ..От, ордена на свободата ..