Скандалът с родния "Паспорт гейт" стигна до Франция

"Монд" разказа за рушветите, за ареста на Харалампиев...
47
Скандалът с родния "Паспорт гейт" стигна до Франция
Снимка: МВР

Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник "Монд" публикува обширна статия за трафика с български паспорти у нас.

Още по темата

"Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти. Между 150 и 200 заявления са подавани всеки ден от чужденци. Те са плащали между 500 и 1500 евро за разглеждане на техните документи", пише изданието и подрбно описва показанията в Брюксел на бившия ръководил на Дирекцията за гражданство в Министерството на правосъдието Катя Матева.

"Матева лично е спряла няколко хиляди заявления. Тя е блокирала натурализациите, когато е открила, че около 60 чуждестранни престъпници са се възползвали от обикновена декларация, за „принадлежност“ към България. Тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци. Те може да се получат срещу няколко стотин или няколко хиляди евро", пише още френското издание, цитирана от Нова тв.

"Монд" припомня и скандала от преди няколко месеца когато в САЩ бяха задържани етнически албанци с български паспорти заподозрени в терористична дейност. Вестникът обръща внимание и на друг международен скандал свързан с трафика на български паспорти -задържането през октомври 2017 г. в Гърция на двамата бивши ръководители на македонските спецслужби Горан Груевски и Никола Бошковски. Те се издирват в Република Македония за незаконно подслушване.

Двамата бяха задържани на летището в Солун след близо три месечно бягство от македонското правосъдие. Те се опитаха да напуснат Гърция с български паспорти с фалшиви имена.

Изданието съобщава и за ареста на директора на Държавната агенция за българите в чужбина, Петър Харалампиев, който е разследва за участие в организирана престъпна група. "Монд" припомня, че в сейфа на лавния секретар на агенцият са открити 265 000 евро в брой.

"Монд" обръща внимание и на публикацията в специализирания брюкселски сайт Еuractiv, който на базата на документи писа, че министър от правителството на Борисов е замесен в трафика, а именно министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро, върна се откъдето тръгна!Или бъркам?
40
1
 
3
 
! Отговори
Поп Андрей преди 5 години
До 22 Ал КохолЧе, кой да го осъди бе чадо, нали в едно гърне пръцкаме........................
39
1
 
5
 
! Отговори
Поп Андрей преди 5 години
"че министър от правителството на Борисов е замесен в трафика, а именно министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов."Не само министъра, цялото правителство е замесено. Това е държавна политика, пък и пара пада. Пълни се партийната каса и лични каси покрай нея. Пари трябват винаги, а и избори идат. Нали трябва пак да спечелим.
38
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TOI E FALSHIV BALGARIN,TOI E VLAH,AMA NE E VLAH,TOI MAKEDONEZ AMA NE MAKEDONEZ TOI E SHKEMBE PASPORT VOIVODA.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отборът по футбол на Франция е само от чистокръвни французи. А Наполеон е италианец и корсиканец.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френският вестник пита ли дали има в затвора министри?
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дядо ПетърНе щем в Шенгена ви,бе!Така ни е добре.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (*_*)Само Валери,който подържа незаконни сделки на олигарсите,мачка дребните хора и фирмички,съсипва природата..... е за затвора,останалите патриоти могат да си останат!
32
5
 
2
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Ето още един аргумент за НЕЗАБАВНОТО ни приемане в Шенген.
31
2
 
13
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Всичкото патрЕоти са за затвора. Начело със Шкембе Воевода.
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял свят пишат за Паспортгейт, но у нас медиите са под ботуш и леко заметоха скандала, затрупвайки ни с хороскопи, кражби от хранителни магазини, задръствания на магистрали, колко ще похарчи българинът по Коледа, колко пазарувал българинът от МОЛ-те, жена паднала и си счупила ръката...А, "свободните" медии в Бг!!!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Права беше Меркел,изобщо не трябваше да се напъва и се разкарва излишно,за да уталожи бежанската криза,че тогава да ви видим какви ще ги приказвате,ако изобщо посмеете да им гъкнете!
28
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натопиха ДАБЧ как връзка между българите по света и нейната идеална цел за държавна просветна,образователна,културна,правна и хуманитарна помощ,дарения,благотворителна и др. като за това тя си има определен предмет на дейност при регистриране и вписване,още повече,че е държавна-държавно определена по закон и едва ли единствено по закона за придобиване на българско гражданство в часта му по родствени признаци исторически признати,регистрирани,изследвани от другите партниращи държави по договори.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да стига,дреме ми!Французите като откраднаха пари от България,върнаха ли ги?Не!Специално Каракачанов със сигурност не е знаел,че има такова нещо!Други трябва да търсят!
26
1
 
3
 
! Отговори
nouvel observateur преди 5 години
Тази новина е от 25 Март 2018 от френския "Le nouvel observateur"https://nouvelobs/monde/20180322.OBS4008/comment-la-bulgarie-fabrique-de-faux-et-dangereux-citoyens-europeens.html
25
1
 
16
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
Каракачанов засрами българския народ пред Европа. Но не е луд, който яде зелника.
24
1
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Мислите ли, че дясната ръка не знае какво прави лявата????
23
1
 
18
 
! Отговори
Цацаров? преди 5 години
Шкембето ака агент Иван кога ще получи обвинение?
22
5
 
12
 
! Отговори
Юнкер преди 5 години
Добре дошли в Шенген.