От "фалшиви комплименти" до "мисия" – България начело на Европа

Първото ни еврошефство мина, записахме се в историята на Общността
126
От "фалшиви комплименти" до "мисия" – България начело на Европа
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2007 г. България официално стана член на ЕС и тогава всички бяха във възторг. През 2017 г.  уж вече бяхме утвърдени европейци, със синхронизирана нормативна уредба, но и политиците, и гражданите се чудеха как властта ще се справи с тежката задача да организара първото ни европредседателство. Освен това сериозен беше и въпросът с парите, които ще ни струва, защото България си остана най-бедната страна в ЕС.

На всичкото отгоре се наложи да застанем начело на ЕС 6 месеца по-рано от планираното заради отказа на Великобритания от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017 г.,след решението й да напусне Общността.

В крайна сметка беше решено да има специално министерство за европредседателството, а за министър беше избрана Лиляна Павлова.

После трябваше да се търси място за срещи и конференции, достатъчно просторно, за да има място за хилядите делегати, но пък и да не е много скъпо, за да не натежи прекалено на данъкоплатците. Изборът се спря на НДК.

И така след много работа, 45 млн. лв., скандали, протести, смяна на директори – Дворецът отвори вратите си, за да посрещне част от върха на Европейския съюз.

След много мъки и усилия на 11 януари беше даден старта на историческото събитие с официална церемония в Народния театър "Иван Вазов".

Европейските комисари пристигнаха по-рано днес, пристигнаха и ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европарламента, а през първите 6 месеца на годината над 34 хиляди еврочиновници, правителствени ръководители, президенти, дипломати минаха през България по служебни въпроси.

Така до 27 юни, когато със Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата" от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, прозвуча за закриването на българското европредседателство на концерт в НДК.

И докато премиерът Бойко Борисов не пожали сили и време, за да работи на сцената на международната дипломация, опозицията в страната впрегна целия си капацитет, за да организира протести, а дори внесе вот на недоверие срещу кабинета през януари заради провала на правителството с борбата с корупцията, при който очаквано правителството оцеля.

Без да изненадат никого от БСП обвиниха властта, че въобще не се справя с председателство на ЕС. В критиките се включи и президентът Румен Радев.

Той определи като "комплименти" оценките от Брюксел за добре свършената работа от властта, които според него не би трябвало да заблуждават хората.

За него Брюксел не можел да си позволи друг тон, но в същото време в страната протестите се множали, а властта не отговаряла.

"Нещо повече - европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми. Мисля, че трябва България, властта, по-бързо да се освободят от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо, телом и духом, да се върнат в суровата българска действителност", скочи той в началото на юли.

Според него българското председателство на Съвета на ЕС систематично е било употребявано за вътрешнополитически PR. Той упрекна кабинета и за избора на приоритети.

"Броят на целувките и прегръдките, броят на европейските лидери, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и разработени документи накрая остават статистика. Западните Балкани останаха приоритет за София, но изпаднаха извън фокуса на обединена Европа", коментира държавният глава.

А пък премиерът беше най-горд именно със срещите, които организира по темата за Западните Балкани.

На 17 май се проведе и историческата среща на върха в София, в която се включиха лидерите на 28-те държави членки на Евросъюза, с изключение на Испания, и лидерите от Западните Балкани.

Анализаторите определиха срещата като историческа не само за България, но и за Европа. В този формат, с тези теми, последният подобен форум се е състоял преди 15 години.

Именно след тази среща се стигна и до споразумението между Гърция и Македония за смяна на името на югозападната ни съседка.

Борисов не скри задоволството си от свършената работа и се похвали, че българските институции са си поставили  четири основни приоритета и са пожънали успех по всички от тях, а най - големият е вмъкването в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

"Заложихме на това, защото разбираме присъединяването ни към ЕС като условие на по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента докато цяла Европа не бъде обединена", каза той в Страсбург, когато се отчиташе пред Европейския парламент.

Според него България се е справила "прекрасно" с европредседателството: "Нейните момчета и момичета, мъже, жени, се справиха прекрасно. Показаха, че имат и административен, и организационен, и политически, и в перспектива капацитет. Това прави България горда. Показа, че сме една държава, която дори другите трудно биха достигнали в много сфери".

Похвала страната ни получи и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той даде отлична оценка на българското европредседателство и благодари на Бойко Борисов и на екипа му за работата.

"Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше "Съединението прави силата". Това резюмира и начина, по който подходихте към председателството. Всяка секунда и всяка минута работихте така и за мен бе удоволствие да работя с Българското председателство. Построихте мостове, събрахте хора и в отделните отрасли постигнахте успехи. За всичко, което бе извършено, що се отнася до икономическия и валутен съюз, трябва да кажа, че е много важна модерницазията на правилата в далекосъобщенията. Това всичко се отнася до цифрова Европа, дигитална Европа. Със стимула на Мария Габриел и на Българското председателство цифровизацията напредна. Същото се отнася и до управлението на енергийния съюз. Работихте добре и по командированите работници – постигнахте повече от други в сложни за вас обстоятелства. Едно и също заплащане, една и съща работа, социалната политика в Европа – всички тези теми. Относно политиката за Западните Балкани – обсъдихме тази тема и в София, и във Варна. Навсякъде, където бяхме, присъстваше темата за Западните Балкани. Вие се погрижихте за това европейската политика да отрази и перспективата, свързана със Западните Балкани – тази тема да бъде по-добре разбрана", каза той.

А от 1 януари министерството за еврошефството ни отива в историята.

"Мисията е изпълнена", каза на изпроводяк ресорният министър Лиляна Павлова.

Тя се похвали, че е успяла да спести цели 22 милиона лева.

Реално председателството е струвало 62 млн. лв., без да се смята прескъпия ремонт на НДК, като всички делегати са останали доволни.

А гостите през първите шест месеца на отиващата си година отнесоха за спомен от България стилни шалове и вратовръзки, специална емисия монети, лимитирана серия пощенски марки, торбички с ароматна лавандула, мускалчета с розово масло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРОКЛЕТИ ДА СА ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ ЗНАЕЙКИ, ЧЕ БОРИСОВ Е ПРЕСТЪПНИК И ИЗМАМНИК НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ 2017-ТА ГОДИНА ! БОГ ДА ГИ НАКАЖЕ ПОДОБАВАЩО И В ТОЗИ И В СЛЕДВАЩИЯ ИМ ЖИВОТ(В СЛУЧАЙ ЧЕ ИМА ПРЕРАЖДАНЕ) И В ЗАДГРОБНИЯ ЖИВОТ СЪЩО ДА ГИ НАКАЖЕ ЖЕСТОКО И ПОДОБАВАЩО!
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е последна по медийна свобода. Това обезмисля горната статия (и много други).
16
2
 
21
 
! Отговори
До Евала преди 5 години
Бойко Борисов и бивш член на БКП като всички други от правителството му! Това са хора които са си сменили цвета по интерес от където идва вятъра! Ако утре стане някоя революция и дойдат пак комунисти, Бойко Борисов, Цветанов, Плевнелиев и др, ще се превърнат магически в най радикалните комунисти, и ще забравят за евроценностите!
15
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярно че Българи е най бедната страна в Европа! Това е пропаганда измислена от комунистите с цел да дестабилизират правителството.А фактите сочат че държавата е стабилна и вече се добрижава до средното европейския стандарт по доходи. В големите градове хората със професии вече вземат средно над 2000 лева а доходи нарастват със 11% годишно. Това означава че до 5-6г среднта заплата ще стане над 3500 лева. Строят нови пътища, мостове, тунели. Скоро ифраструктурата няма да отстъпва на запада
14
2
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩЕ Е ВИНАГИ ОПОЗОРЕНО ДОКАТО Е ЖИВ БОРИСОВ!А ТОВА, ЧЕ ГО ПРЕИЗБИРАТ ЗА 3-ТИ ПЪТ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ МНОГО ПО-ЛОША СЪДБА ОТ СЕГАШНАТА!!!!
13
5
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
ЕС е Германия,Франция,Холандия и скандинавските страни!Държави като България е там , като баберек,провинциална държава притурка!Германия минава като валяк през вскакви имоперии и пропагандни надути финансови балони, немската индустрия смазва и пропагандни офшорни величия като Путин!Агент Алвин Бонър!ЦРУ!!!
12
2
 
28
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
И след всичко това България остава най бедната и мизеруваша държава,с най голямата корупция благодарение на тиквата и неговата зг.ан
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това показва генетичното ниско и смачкано самочувствие на този народ, свикнал да бъде робски! Те ни били похвалили и потупали по рамото! Е какво да направим? Да въртим радостно опашки ли!? С какво това помогна реално на хората!? Едно време пълнеха магазините и боядисваха и асфалтираха като идваше делегация. Сега е същото! Да се покажем пред хората! Слугински манталитет. После ни били похвалили! Продължаваме обаче да сме най бедни в Европа
10
32
 
3
 
! Отговори
Евала. преди 5 години
Бойко Борисов е един от най успешните политици в Европа и най успешния български политик след 89г. Да е жив и здрав да управлява още дълги години и все така мачка комунистите до пълното им унищожаване.
9
34
 
1
 
! Отговори
Либерал преди 5 години
България никога няма да стане европейска и демократична страна ако не помага на хора в нужда (бежанци), отказва да подпише Истанбулската конвенция, Пакта за миграцията и се опитва да блокира гей парадите и дейността на "Отворено Общество".
8
4
 
35
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
И какво от това??? Стана ли портфейла на българина по-дебел, или отъня, от постоянно увеличаващи се данъци, цени , застраховки и друго? По-добре ли живее майка ви, баба ви с минималната пенсия, детето ви в по-добро училище ли учи, с перфектно мотивирани учители, началника ви обеща ли ви изпреварващо инфлацията увеличение на заплатата?144 милиона, на вятъра, само за ПР.....Много му дреме на българина, кой кого е цебувал на моста на въздишките и с кого се е снимал, това е ефекта от всичко...
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Похвала страната ни получи и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер."Е то това е единствената външна похвала, която получихме- от алкохолик, който не е изтрезнявал. Останалото беше самохвалстване и самопотупване по рамото от Боко и Лиляна.
6
4
 
26
 
! Отговори
вижда се преди 5 години
Царулите на света сме !! Тези от ЕС. страшно лицимерничат и шута от Банкя продължава да ни излага на всякъде !
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много шум за нищо.
4
3
 
22
 
! Отговори
ХОХОХО... преди 5 години
ЕС е като ПЕС - Пълна Бутафория...Освен Русия не мяркам друго живо на планетата Земя...
3
20
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Германия е велика, еврото стабилно!!!Агент Дани Хейндж!ЦРУ!!!
2
30
 
5
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Браво Бойко! Мачкай комунистите!
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква месия е тая мутра от ромски произход?След 20-30 год. като умре горе долу тва ще е краят на ерата на "младите милиционери с партиен билет" и нещата ще почнат полека да се оправят.Просто защото колкото и да е задръстен българският народ няма да може да избере комунисти.Ще са измряли.