ЕС не се опитва да задържи Великобритания!

Юнкер: Искаме яснота за бъдещите ни отношения
30 дек 2018 10:52, Елка Василева
43
ЕС не се опитва да задържи Великобритания!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС и иска да започне да обсъжда бъдещите връзки веднага щом британският парламент одобри Brexit-а, за да се фокусира на собственото си единство преди предстоящите избори през май, предаде Ройтерс.

"Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения", заяви Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг".

"Ние зачитаме резултатите от референдума" за напускане на ЕС, подчерта той.

Още по темата

Юнкер подчерта, че ЕС е готов да започне да договаря ново споразумение с Великобритания, веднага щом британският парламент одобри споразумението за отделяне от блока. Той обаче призова Лондон да се мобилизира "и след това да ни кажете какво искате".

"Изхождам от презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС, защото това реши народът", подчерта председателят на ЕК, отказвайки да бъде въвлечен в дебата дали трябва да се проведе втори референдум. "Това е въпрос, който британците трябва да решат", заяви той.

Освен това Юнкер заяви, че следи внимателно действията на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на търговията. "Вярвам му, докато спазва думата си. А ако престане да я спазва, и аз няма да се чувствам обвързан от моята", заяви председателят на ЕК, коментирайки напрежението около тарифите за внос на автомобили.

Освен това Юнкер предупреди, че гражданите на ЕС се отчуждават все повече и това е проблем, по който трябва да се работи още преди изборите през май, за да се гарантира, че това разделение няма да стане прекалено дълбоко. "Не трябва да намекваме, че популистите са прави. Те са просто шумни и нямат конкретни предложения за решаване на предизвикателствата на нашето време".

Европа трябва да бъде единна в борбата срещу троловете и хакерските групи от Китай и Русия, които може да се опитат да повлияят на гласуването, добави Юнкер, цитиран от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупаво ще е да се опитваш да ги спираш.Просто трябва да им покажеш че традициите не са това което бяха. Че ЕС вече е партньор а не противник. Защото ЕС и Великобритания явно няма как да съществуват отделно в днешно време. Просто защото нещата вече стоят по друг начин. И проблемите пред света вече са други. Но това няма да стане както гледам. В ЕС са страхливци. И никой няма да им е виновен когато онези се измъкнат. Само ще понесат поредния шамар
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гузен негонен бяга. Искате да ги задържите и още как! Даже им предложихте оставане в ЕС с едностранно уведомително писмо. След две години преговори, сувалки насам натам и безконтролно харчене парите на европейските данъкоплатци!
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЕС не се опитва да задържи Великобритания!"Само ще им липсва британския пазар за 352 милиарда годишно, само!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, поляците, още ли набиватге картофи и кисело зеле?
29
3
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Юнкер:"Ще ми липсват шотландските лекарства за ишиас!"
28
3
 
3
 
! Отговори
Писна ми от ... преди 5 години
Писна ми от Великобритания. Айде вървете си - докога ще ни разигравате?
27
2
 
10
 
! Отговори
Vive la France преди 5 години
Полски палячовци, ако не са френски и немски фирми да инвестират сега щяхте да сте като Украйна. Много ви порасна работата защото си мислите, че американците са зад вас, но за американците няма съюзници, а само интереси. Справка - още не са свалали визите на Полша колкото и да им се слагате. За вас ЕС трябва да е като дядо Боже защото във врата ви диша Мечката. Така че не плюйте по Франция - единствената велика сила, която ви е подкрепяла още от времето на Наполеон.
26
10
 
3
 
! Отговори
Полска незгинала преди 5 години
Французите се хванаха с немците и си мислят че са се спасили.Да не забравят Никога как ние Поляците ги научихме да ядат с вилица!
25
5
 
6
 
! Отговори
месара преди 5 години
Съдейки по този на снимката, ЕС не може да се задържи на собствените си крака хахахаха
24
13
 
3
 
! Отговори
Полска незгинала преди 5 години
Англичаните напускат защото знаят че немците освен коли друго не могат а колите им са пред фалит китайци купуват мерцедес Пежо би по продажби Фьолцьвагинн барабар с Шкода Сеат Бентли Бугати и тн с което немската икономика е поела здраво към дъното.Германците армия нямат и никога няма да имат те са застаряващи пенсионери повече от половината им самолети не летят флот ептен нямат.Германия до 5 години ще изчезне от картата и ще бъде преименувата на Велико Полско княжество.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може да избират човек на 60,70,80 години за ръководител?
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напускането на Британия е едно от хубавите неща в последно време. Ще поразтърси малко статуквото.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС има най-налудничавите отношения с Великобритания. Първо пречеше на Шотландия да излезе от нея, сега пречи на Великобритания да напусне чрез мек Брекзит и иска финансова граница за Сев. Ирландия за неопределено време. Последно? Щом сега искат финансова граница за за Сев. ИРландия, защо не даваха дума да се продума Шотландия да отдели и после да се приеме по съкратена процедура? Недалновидност. Не вярваха, че британците ще гласвуват че искат напускане. И отново - двойни стандарти.
20
14
 
3
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Германия до 5 години няма да съществува.
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попитали Боби:- Г-н Михайлов, как сте?- Пил съм и по-добре!
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снощи излизах и нещо ме схвана ишиаса. Пазете се, покрай празниците върлува сериозна епидемия от ишиас. Вижте го Боби и той се зарази.
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е велик и Германия също
16
9
 
18
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
Германия е велика, еврото - стабилно. Англия е на колене, САЩ трупат дългове, в Русия ядът оръжия. Хайл!
15
10
 
14
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
До юбералесПо-добре под германско управление отколкото под руско или американско. Но Германия трябва да си направи силна армия и да работи за премахването на американските бази. България винаги е била с могъща и велика Германия. Хайл!
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дръж си ишиаса Юнкере, за другото не бери грижа.