Българинът хвана гората, има все повече планинари

В целия ЕС най-големите планинари са французите
25
Българинът хвана гората, има все повече планинари
Снимка: Булфото, архив

Значително се е увеличил броят на туристическите пътувания у нас в планините, показват данни от анализ на Евростат за личните пътувания на жителите от ЕС в планинските курорти през 2017 г.

През миналата година у нас има реализирани близо 4,7 милиона лични пътувания в планински курорти в цялата страна при около 2,9 милиона в сравнение с предходната 2016 г., отбелязва европейската статистика.

Делът на пътуващите българи с цел туризъм в планината е бил около 11 на сто от общия брой на всички туристи у нас по различни дестинации, при среден показател за ЕС от 13 на сто.

Като цяло през миналата година най-посещаваните зимни курорти у нас са били Боровец и Пампорово.

В елитния ни курорт Боровец, където има 28 хотела с около 4 600 легла, са били реализирани близо 1,5 милиона нощувки от около 500 хиляди посетители през 2017 г., като половината от туристите в Боровец са били чужденци, а общите приходи от посещенията там през м.г. надхвърлят 22 млн. лева.

В Пампорово има около 50 хотела с близо 5 300 легла, като през миналата година там са били реализирани около 1,3 милиона броя нощувки с приходи от близо 15 милиона лева.

Най-висок дял на пътувания в планината през миналата година е бил регистриран в Словакия, където около 25 на сто от туристите са посетили планински курорти.

В Румъния делът на любителите на планината е бил около 24 на сто, в Италия и Франция - 19 на сто и др. На обратния полюс са били жителите на трите балтийски страни, заедно с Хърватия, където делът на любителите на планинския туризъм е бил едва 2 на сто.

Като цяло близо 900 милиона жители на ЕС са предпочели планинския туризъм през миналата година, отчита Евростат.

Най-голям е бил броят на любителите на планината във Франция - 192 милиона, Германия - 151 милиона, Испания - 138 милиона и др.

Най-малък брой туристически пътувания е регистриран в Малта - 260 хиляди, Кипър - 1,3 милиона и Словения - 1,5 милиона, показват данните на Евростат.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 2 месеца
харесвам селският туризъм- съчетание на природа , тишина , красота !
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се ли изакаш клекнал между дърветата, все едно не си ходил в планината.
22
1
 
3
 
! Отговори
Партизан комунис преди 2 месеца
Мандри има ли,мандри?
21
1
 
9
 
! Отговори
Митя Атанасов преди 2 месеца
Европейски съюз има около 350 милиона жители. Как ще обясните следното изречение от статията, цитат: "Като цяло близо 900 милиона жители на ЕС са предпочели планинския туризъм през миналата година, отчита Евростат." ?
20
2
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 2 месеца
"Като цяло близо 900 милиона жители на ЕС са предпочели планинския туризъм през миналата година, отчита Евростат." Много интересно - по статистика населението на ЕС е малко над 500 милиона, а 900 милиона отишли на планински туризъм, много странна статистика :) Дори Китайи Индия заедно не може да се похвалят с толкова туристи :)
19
0
 
7
 
! Отговори
Troy преди 2 месеца
На Батката със джипарата и кифлоча със чалгата на макс, планината не прощава. Те и затова не ходят там. Най много до близката хижа, свърталище на себеподобни ***.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не бре. Батката с джипарата и вътре кифлата с чалгата на макс.
17
4
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 2 месеца
Файда, от това "фащане" особено по време на избори, няма. Планината е за Малцина. МНозинството е длъжнои да бачка за Бойо, за д аможе Бойо да прави пътища и да води овчинките към Светлото Европско Бъдеще. И понеже имам преки наблюдения, една част опт хората, които идват, идват за пиячката и чалгата, с която огласят баирите, да щракнат фотка и да я тупнат във Фейса: "Напиши ... и да си одим";))) "Къде си вярна ти любов народна..." е съвсем друга концепция за Планината.
16
4
 
14
 
! Отговори
Таню преди 2 месеца
Хахаха, това ли ви е понятието за планински туризъм, бе? Че масовия плехар Ганьо замъкнал перхидролица с 15-годишната октавия до некъв хотел и се разпрал от лапане и оригване? Ей, верно изключително проз народ...
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сами се броят. Хахаха
14
3
 
3
 
! Отговори
Карайдаевесело преди 2 месеца
Центари и копейкъри тъдява се наддават.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
всичко е пощтръкляло
12
0
 
1
 
! Отговори
Юнак преди 2 месеца
Да се чете '' партизани''.
11
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Точно написано. Такъв долен и противен Президент не сме имали. И да го питаш с какво ги е заслужил тези торби с пари и той не знае. Ама какво да избере другата крадла др. Нинова . Отврат .
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябват му пари на президента защото суджука поскъпва поради засиленото търсене.
9
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как няма да хванеш гората с такъв Президент като др. Радев и др. Нинова. Току що прочетох и видях документи в ПИК , че др. Радев при пенсионирането си е взел 132 000 лв. , а жена му лъжеше, че не е подал документи за пенсия. Лъжец и крадец това е истината .
8
2
 
1
 
! Отговори
Овчар свидетел преди 2 месеца
Хаха х значи тогава че българина хваща гората защото има много курортисти там туристки млади.
Абе а за з кола пари нямам ама една врата ще си купя.
7
1
 
13
 
! Отговори
G преди 2 месеца
Яко заглавие за статия.
Очквам:
Майка ти се хвана за палците: все повече салони за педикюри в страната!
Весели празници
6
1
 
8
 
! Отговори
Аз съм преди 2 месеца
А сега по една еко туул електронна уйкенд таксичка и по една застраховчица за чистия въздух по селата особено.
Няма нищо безплатно.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 4

Грозната ни столица, ама изкупихте всички панелки в София, а ?